Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Κόσμος
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 25-10-06, 09:52
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Οι μετανάστες θα αλλάξουν τον κόσμο μας

Εκθεση του ΟΗΕ αναδεικνύει όλες τις μεταβολές

Τις βαθύτατες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές που προκαλεί η μετανάστευση σε πλανητική κλίμακα αναδεικνύει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μετανάστες αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια, εκπροσωπώντας το 3% του πληθυσμού της Γης και συγκεντρώνονται κυρίως στη Βόρειο Αμερική (12,9%) και την Ευρώπη (7,7%).

Σε μια εποχή δημογραφικής γήρανσης της Ευρώπης, η συμβολή της μετανάστευσης κρίνεται πολύτιμη για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων - στην Ελλάδα οι μετανάστες εκπροσωπούν το 12% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Πολλαπλά ευεργετικές είναι οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στην παραγωγικότητα της εργασίας, την αναζωογόνηση προβληματικών περιοχών, ιδίως της υπαίθρου και την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης. Ωστόσο, οι δυσκολίες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και η κρίση πολιτιστικής ταυτότητας των παραδοσιακά μονοεθνικών κρατών της Ευρώπης ενισχύουν ξενοφοβικές αντιδράσεις, αναγορεύοντας τη μετανάστευση σε μείζον μέτωπο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι χθες Βρετανία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε βάρος των μεταναστών από Βουλγαρία και Ρουμανία και μετά την ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η μετανάστευση διεμβολίζει τη Δύση

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, 200 εκατ. άνθρωποι αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες

Στον απόηχο του εκκωφαντικού γαλλικού «όχι» κατά το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, τον Μάιο του 2005, ο διεθνής Τύπος ανακάλυψε μια νέα πολιτική παθολογία: Το περίφημο «σύνδρομο του Πολωνού υδραυλικού». Η ανησυχία των μη προνομιούχων Γάλλων για την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω των (υπαρκτών, δυνητικών ή φανταστικών) μεταναστευτικών κυμάτων από την Ανατολική Ευρώπη, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην απόρριψη του Ευρωσυντάγματος.

Χθες, την ώρα που ο ΟΗΕ έδινε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του παγκοσμίου πληθυσμού, με έμφαση στη μετανάστευση, το «σύνδρομο του Πολωνού υδραυλικού» χτύπησε στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, δύο χωρών που έχουν υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς Ανατολικοευρωπαίων (κυρίως Πολωνών) μεταναστών μετά την τελευταία διεύρυνση της Ενωσης, ανακοίνωσαν ότι δεν θα άρουν τους αυστηρούς περιορισμούς αναφορικά με την υποδοχή μεταναστών από Βουλγαρία και Ρουμανία, μετά την ένταξή τους στην Ενωση, την Πρωτοχρονιά του 2007. Αυτή η στροφή 180 μοιρών σε μια πρώην αυτοκρατορία που είχε πάντα ανοιχτές τις πόρτες της στους μετανάστες και σε μια χώρα όπου διαδοχικές γενιές γλίτωσαν από τους λιμούς και τις καταστροφές χάρη στη μετανάστευση στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, είναι δηλωτική των ψυχρών ανέμων που πνέουν στον βιομηχανικό Βορρά.

Οι αριθμοί δεν δικαιολογούν από μόνοι τους αυτή τη μεταστροφή. Τα ποσοστά των μεταναστών επί του συνόλου του πληθυσμού στις τρεις κυριότερες περιοχές μεταναστευτικών εισροών (Βόρειος Αμερική 12,9%, Ευρώπη 7,7%, Αυστραλία 18,7%) βαίνουν μεν αυξανόμενα, αλλά δεν συνιστούν πρωτοφανές φαινόμενο. Η Αμερική γνώρισε ανάλογα ή και μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα στις αρχές του εικοστού αιώνα και η Ευρώπη διψούσε για «φιλοξενούμενους εργάτες» (Gastarbeiter) μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, το πρόβλημα προέρχεται όχι από τη μετανάστευση αυτή καθ' εαυτή, αλλά από την αυξανόμενη δυσκολία των δυτικών οικονομιών να την απορροφήσουν.

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Λέστερ Θάροου χαρακτηρίζει τη μετανάστευση μία από τις θεμελιώδεις «τεκτονικές πλάκες» που αλλάζουν την όψη του κόσμου μας. Οι αλλαγές που φέρνει μαζί της είναι κατακλυσμιαίες, όσο και αντιφατικές: Πιο φτηνές οικοδομές, σωτήρια «ένεση» για τα ασφαλιστικά ταμεία, αναζωογόνηση παραδοσιακών κλάδων και χωριών ολόκληρων που ενδεχομένως θα αφανίζονταν χωρίς μετανάστες. Αλλά και πίεση των ημερομισθίων προς τα κάτω, ανταγωνισμός με τα λιγότερα ειδικευμένα στρώματα των «ντόπιων» εργατών για θέσεις εργασίας, νέα προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον σε περιοχές μεγάλων μεταναστευτικών πληθυσμών, κρίση ταυτότητας των παραδοσιακά μονοεθνικών κρατών.

Σ' αυτό το φόντο, η μετανάστευση αναδύεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας στη Δύση: Η εξέγερση των γαλλικών προαστίων πριν από ένα χρόνο, η άνοδος της ξενόφοβης ακροδεξιάς στη Δυτική Ευρώπη, η πολεμική για τη μουσουλμανική μαντίλα και η οξύτατη διαμάχη στο αμερικανικό Κογκρέσο για το Τείχος του Μεξικού και γενικότερα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών έβγαλαν πολλές φορές πρωτοσέλιδους τίτλους την τελευταία χρονιά.

Ωστόσο, όσα «Τείχη» κι αν χτίσουμε, η μετανάστευση (και η λαθρομετανάστευση) θα συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς σε έναν κόσμο όπου η παγκοσμιοποίηση φέρνει τον πλούτο του Βορρά στις παραγκουπόλεις του Νότου - αλλά μόνο μέσα από τις μικρές τους οθόνες. Η αρχαία κινεζική σοφία έλεγε ότι οι πλημμύρες είναι αναπόφευκτες και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε αναβαθμίδες και κανάλια για να μετατρέψουμε τον κίνδυνο σε ευλογία. Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει για τις ανθρώπινες «πλημμύρες», που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και την κοινωνία μας προς το καλύτερο.

Πηγή και πλήρες αφιέρωμα στην Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 12:45.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.