Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 22-10-06, 01:21
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Το πλοίο με το οποία ταξίδεψε ο Δαρβίνος ξανά στην θάλασσα

Το ταξίδι στις πέντε θάλασσες διήρκησε τέσσερα χρόνια, εννέα μήνες και πέντε ημέρες. Το ιστιοφόρο Μπιγκλ, έκανε τον γύρο του κόσμου και επέστρεψε στη Βρετανία το 1836 με δείγματα απολιθωμάτων, πετρωμάτων, φυτών, εντόμων, πουλιών και ζώων. Ο σημαντικότερος επιβάτης του δεν ήταν άλλος από τον Κάρολο Δαρβίνο, έναν 27χρονο, τότε, νέο που δεν είχε βρει την κατεύθυνση της ζωής του ούτε στις σπουδές ιατρικής, τις οποίες είχε εγκαταλείψει, ούτε στις ιερατικές σπουδές, τις οποίες είχε περατώσει. Δεδομένης της οργής που μετέπειτα προκάλεσαν -και ακόμη προκαλούν- οι θεωρίες του στους εκκλησιαστικούς κύκλους, το γεγονός ότι ο Δαρβίνος ετοιμαζόταν να γίνει κληρικός είναι τουλάχιστον παράδοξο.

Από την επιστροφή του στη Βρετανία ώς τη στιγμή που τράνταξε συθέμελα το θρησκευτικό οικοδόμημα, με τη δημοσίευση της «Προέλευσης των Ειδών» το 1859 πέρασαν πολλά χρόνια μελέτης, ερευνών, επιστημονικών συζητήσεων, δισταγμών και αμφιβολιών. Ο Δαρβίνος μελετούσε τα είδη που συνάντησε στο ταξίδι του, τις μικρές μεταβολές από περιοχή σε περιοχή και από απολιθώματα σε σύγχρονα είδη, ενώ παράλληλα ζητούσε από κτηνοτρόφους και γεωργούς να του πουν πώς τελειοποιούν τις ράτσες των ζώων και τις ποικιλίες των φυτών. Ο Δαρβίνος πίστευε, αν και δεν τολμούσε, αρχικά να το διατυπώσει ότι η φύση έκανε, σε γιγαντιαία κλίμακα αυτό που οι γεωργοί εφάρμοζαν με τις καλλιέργειές τους - διάλεγε τις καλύτερες ποικιλίες.

Σφοδρές συζητήσεις

Από τις μελέτες του προέκυψαν πολλές συνδεόμενες μεταξύ τους θεωρίες. Η πρώτη ήταν ότι τα είδη εξελίσσονται, η δεύτερη ότι η εξέλιξη αυτή γίνεται σταδιακά στη διάρκεια χιλιάδων ή εκατομμυρίων ετών, η τρίτη ότι η εξέλιξη ακολουθεί τη διαδικασία της φυσικής επιλογής και η τέταρτη ότι τα εκατομμύρια είδη ζωής που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη προέκυψαν σαν κλαδιά ενός κοινού κορμού. Το βιβλίο του Δαρβίνου προκάλεσε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, και σφοδρές συζητήσεις στα αμφιθέατρα της Οξφόρδης, όπου ο αγγλικανός επίσκοπος διασταύρωνε τα ξίφη του με τους οπαδούς του Δαρβίνου.

Το μακρύ και κουραστικό ταξίδι του στους τροπικούς, αλλά και το άγχος να εκφράσει τη θεωρία του είχαν τον αντίκτυπό τους στην υγεία του. Ο Δαρβίνος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εναλλάξ στο επίκεντρο των επιστημονικών κύκλων του Λονδίνου και σε ήσυχα εξοχικά καταφύγια για να φροντίσει την υγεία του. Οικονομικό πρόβλημα δεν είχε, καθώς ο πατέρας του και ο πεθερός του συντηρούσαν εκείνον και την οικογένεια που στο μεταξύ είχε αποκτήσει. Πιστός στην ορθολογική εξέταση των πάντων, ο Δαρβίνος είχε γράψει σε ένα χαρτί τα υπέρ και τα κατά του γάμου, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως οι οικογενειακές σκοτούρες να του στερήσουν χρόνο από τις μελέτες του. Ευτυχώς για το έργο της ζωής του, η ζυγαριά έκλινε υπέρ της οικογένειας, γιατί, όταν τελικά πέθανε, το 1882, η κόρη του Ενριέτα επενέβη και διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε απαρνηθεί τις θεωρίες του.

Λαμπρός εορτασμός

Το 2009 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου και στη Βρετανία έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για τον εορτασμό. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μια καινούργια «πτέρυγα Δαρβίνου», στην οποία θα παρουσιάζονται τα δείγματα ειδών που βρίσκονταν στις αποθήκες του μουσείου - μεταξύ αυτών και πολλά από τα δείγματα που συνέλεξε ο Δαρβίνος με το ιστιοφόρο Μπιγκλ. Το δε Μπιγκλ, που εξεμέτρησε τον βίο σε κάποιο έλος του Εσεξ, θα επιστρέψει στις θάλασσες: οργάνωση των απογόνων του πληρώματος συλλέγει πόρους για να κατασκευάσει ακριβές αντίγραφο του ιστορικού σκάφους.

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 15:17.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.