Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Ανθρώπινες Σχέσεις και Συναισθήματα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολογήστε το θέμα Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 21-10-06, 18:35
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
«Πόσο αγάπησα την Ελλάδα, εγώ η Αλβανή»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Γυναίκες μετανάστριες ενώνουν τη φωνή τους μέσα από το δικό τους δίκτυο στη δεύτερη πατρίδα τους, την Ελλάδα. Είναι το «δίκτυο γυναικών μεταναστριών» που ίδρυσαν πέρυσι στη Θεσσαλονίκη για να καλύψουν αρχικά τις πνευματικές τους αναζητήσεις. Οι φωνές αυξήθηκαν από γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το στάδιο της επιβίωσης, της απόγνωσης, την αναζήτηση της προσωπικής τους ταυτότητας και τώρα αγωνίζονται για την επιμόρφωση των παιδιών τους. Περίπου 150 μετανάστριες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο και στον Βόλο μετέχουν πλέον στο δίκτυο, επιδιώκοντας μια «κοινωνία με ίσα δικαιώματα». «Φωνές γυναικών» τιτλοφορούν τη δεύτερη εκδήλωσή τους που οργανώνουν αύριο στο Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά τους θα ερμηνεύσουν μελωδίες του Μπετόβεν και του Στράους, ενώ θα ακουστούν ποιήματα από λογοτέχνες μετανάστριες.

«Θα ήθελα να κλείσετε τα μάτια σας για λίγο και να φανταστείτε πώς είναι να είναι κανείς μετανάστρια», προτείνει η κ. Εβις Κάγια, φιλόλογος, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, προεδρος του Δικτύου. «Αυτό που για τους περισσότερους από εσάς φαίνεται να είναι μία από τις συνηθισμένες δοκιμασίες και βάσανα της καθημερινότητας, για κάθε μετανάστρια αποτελεί μια επώδυνη προσπάθεια για επιβίωση που φαίνεται ότι ποτέ δεν θα σταματήσει»

Η Εβις Κάγια, από την Αλβανία, λέει ότι «η ελπίδα μας συντηρεί στη ζωή. Η ελπίδα μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο κόσμος αλλάζει», σημειώνει η Κάγια επικαλούμενη τον Βίκτωρα Ουγκώ που έλεγε ότι υπάρχει φωτιά στα μάτια των νέων, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και φως στα μάτια των γερόντων.

Καθηγήτρια πιάνου, φιλόλογος και ψυχολόγος η κ. Αννα Καπία, εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα, ασχολείται με την εκπαίδευση των παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στα διαπολιτισμικά σχολεία και με τη μουσική τους μόρφωση. «Ολο και περισσότερες μητέρες μετανάστριες προσφέρουν στα παιδιά τους μουσική παιδεία», αποκαλύπτει. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες επιδιώκουν τη μουσική καλλιέργεια των παιδιών τους γιατί πιστεύουν, όπως λέει, ότι έτσι θα τους απομακρύνουν από τον δρόμο της εγκληματικότητας.

Την προσωπική της ιστορία διηγείται η κ. Ανίλα Ρέζντα. Στον λόγο της «Πόσο αγάπησα την Ελλάδα εγώ η Αλβανίδα», η Αλβανή φιλόλογος, φιλτράρει τα βιώματα μιας δεκαετίας: «Κάθε μέρα μου περνούσε μέσα σε ένα διαμέρισμα που με όσα ήξερα και μπορούσα, εξυπηρετούσα την ευτυχία τους», λέει. «Ξεσκόνιζα τα πάντα για να λάμπουν και να τους θυμίζουν την πρώτη ημέρα που αγόρασαν το σπίτι τους. Ημουν και δεν ήμουν για κανέναν. Η Αλβανία δεν ήξερε πού ήμουν, η Ελλάδα άκουγε κάπου κάτι για μένα. Οι μόνες χαρές ήταν οι μέρες πληρωμής. Μόνο τότε όλοι θυμόνταν ότι κάπου, σε μια γωνιά της γης ζούσα εγώ η Αλβανίδα. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Μιλάω και γράφω τη γλώσσα που γράφτηκε η αγάπη, ο πόνος, η κουλτούρα της ανθρωπότητας. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι όλα θα τελειώσουν, να μη διστάσω να φωνάξω «ξέρετε, είμαι Aλβανίδα». Κι ο άλλος να μου χαμογελάσει και να μιλήσει μαζί μου απλά και ανθρώπινα».

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 11:46.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.