Μπακλαβάς ανατολής
Μπακλαβάς ανατολής
Συστατικά:
1 πακέτο φύλλα ζύμης (Προτιμώ την φρέσκια ζύμη Κανάκη για γλυκά ταψιού)
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος, λιωμένο (να μην ανεβάσει θερμοκρασία ίσα ίσα να λειώσει)
1/2 κιλό καρύδια, ψιλοκομμένα
3 φλιτζάνια κοκκώδης ζάχαρη, άσπρη
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα ή ¼ κουτ. γλυκού τριμμένη και 1 μπαστουνάκι κανέλα
Οδηγίες:
Ψιλοκόψτε τα καρύδια και ανακατέψτε τα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα και 1/4 κουτ. του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο. Λιώστε το βούτυρο. Κόψτε τα φύλλα στη μέση, ώστε κάθε φύλλο να χωράει στον πάτο του ταψιού.
Αλείψτε τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού με βούτυρο και τοποθετήστε τα φύλλα, ένα κάθε φορά στο ταψί. Απλώστε μια γερή ποσότητα βουτύρου σε κάθε φύλλο καθώς το τοποθετείτε στο ταψί. Κάθε 6 με 8 φύλλα απλώστε μια στρώση του μίγματος από καρύδια. Συνεχίστε να στρώνετε τα φύλλα και τα καρύδια μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Περιχύστε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στον μπακλαβά. Το μυστικό για καλό αφράτο μπακλαβά είναι η επάλειψη κάθε φύλλου με αρκετό βούτυρο ώστε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε τον μπακλαβά διαγωνίως ώστε να βγουν τα κομμάτια σε σχήμα διαμαντιού. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε τον μπακλαβά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι νερό, δύο φλιτζάνια ζάχαρη, ένα μπαστουνάκι κανέλλα και μερικές φλούδες λεμονιού σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Σιγοβράστε για 20 λεπτά.
Περιχύστε το βραστό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά και αφήστε το να κρυώσει πάλι.
Σερβίρετε κρύο τον μπακλαβά και πάρτε τα μπράβο :-)
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
|