Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 20-11-07, 18:48
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Οταν το κλίμα αλλάζει, αλλάζει και ο άνθρωπος

Οι έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην ανατολική Αφρική ευθύνονται για την εξελικτική πορεία που ακολούθησαν οι πρόγονοί μας, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Τόποι όπου αφθονούσε η τροφή και το νερό μεταβλήθηκαν σε ερήμους, ασκώντας έτσι τεράστιες πιέσεις στους πρώτους ανθρώπους, οι οποίοι έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η κλιματολογική αναταραχή οδήγησε πολλά είδη στα πρόθυρα του αφανισμού, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν άλλοι «συγγενείς» μας με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα.

Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετές σημαντικές μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών πριν από εκατομμύρια χρόνια, κατά την περίοδο που πρωτοεμφανίστηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στη Μαύρη Ηπειρο. Tρεις από τις σημαντικότερες περιόδους αλλαγής του κλίματος χρονολογούνται πριν από 2,5 εκατομμύρια, 1,5 και 1 εκατομμύριο χρόνια. Αυτές οι περίοδοι συμπίπτουν περίπου με την εμφάνιση του Homo Habillis, του πρώτου ανθρώπινου είδους που εμφανίστηκε στον πλανήτη, του Αυστραλοπίθηκου Αφαρένσις, πρωτόγονου πιθήκου και μακρινού συγγενή μας, και αργότερα του Homo Erectus, που ήταν ιδιαίτερα επιδέξιος στη χρήση λίθινων εργαλείων και στο κυνήγι.

Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Μαρκ Μάρσλιν, διευθυντή στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του University College του Λονδίνου, πραγματοποίησαν γεωλογικές μελέτες σε αρχαίες λίμνες σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική. Οπως υποστηρίζουν, ανακάλυψαν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη τεράστιων λιμνών με βάθος που ξεπερνούσε τα 300 μέτρα. Αυτές, όμως, εξαφανίστηκαν λόγω της μεταβολής του κλίματος και της εμφάνισης μεγάλης ξηρασίας. «Κάποια περίοδο, η περιοχή πρέπει να ήταν ένας πραγματικός Κήπος της Εδέμ, με πανέμορφες λίμνες, καταπράσινα δάση κατά μήκος των ποταμών και ξέφωτα όπου ο άνθρωπος μπορούσε να επιβιώσει, αφού εκεί υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι και αφθονούσε το νερό. Ομως οι κλιματολογικές συνθήκες μεταβάλλονταν ριζικά», υποστηρίζει ο δρ Μάρσλιν.

Οι πρώτοι άνθρωποι και τα μεγάλα πρωτεύοντα, γνωστά ως ανθρωπίδες, εξαναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Οι άνθρωποι, που ως γνωστόν ανέπτυξαν μεγαλύτερο εγκέφαλο, χαρακτηριστικό ορατό στον Homo Habillis και στον Homo Erectus, μπόρεσαν να φτιάξουν απλά λίθινα εργαλεία και να κυνηγούν ομαδικά με επιτυχία. Αλλα αρχέγονα πρωτεύοντα, όπως ο Αυστραλοπίθηκος Αφαρένσις, διέθεταν ισχυρά σαγόνια, γεγονός που τους επέτρεψε να τρέφονται με λαχανικά και σκληρές ρίζες.

«Αν κανείς μελετήσει τα νέα είδη των ανθρωπιδών που ανεπτύχθησαν, 80%, δηλαδή, οι 13 από τους 15, εμφανίστηκαν στη Γη κατά τη διάρκεια αυτών των κλιματολογικών μεταβολών. Αρα όταν συντελείται αλλαγή του κλίματος, παρατηρείται και εμφάνιση νέων ανθρωπίνων ειδών».

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης, δημοσιεύτηκε χθες στην επιθεώρηση Journal of Human Evolution.

Καθημερινή / The Guardian
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 20-11-07, 21:52
Το avatar του χρήστη tertios
tertios Ο χρήστης tertios δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-01-17 10:47
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Ακόμα και η ψυχοσύνθεση ολόκληρων λαών εξαρτάται απο το κλίμα. Στα Βόρεια κλίματα η έλλειψη της σωστης ποσόστωσης ορμονών (και) λόγω έλλειψης φωτός οδηγεί σε μελαγχολίες, εσωστρεφειες, αλλά και βαθειές αναζητησεις.
Τα σημαντικότερα φιλοσοφικα ρεύματα του 19ου και 20ου αιώνα έχουν βορεινή επίδραση. Αντίθετα, στα Νότια κλίματα συναντας χαρα ζωής, καλή διάθεση, αισιοδοξία αλλά και ...επιφανειακή απασχόληση με σοβαρα θεματα.

΄Αλλοι εργάζονται για να ζούν
΄Αλλοι ζούν για να εργάζονται


Προτιμώ τους πρώτους με την υπευθυνότητα των δεύτερων.
__________________
Omnes ad Forum ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!!!!
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 21-11-07, 08:04
Platinum Ο χρήστης Platinum δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 10-02-10 16:06
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Λες;;

Πέραν της πλάκας, οι κλιματικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε αλλαγή του τρόπου ζωής μας και σίγουρα πριν τη φυσική εξέλιξη (που ούτε τα κοκκαλάκια μας δεν θα δουν) θα υπάρξει κοινωνική εξέλιξη, που εμείς θα ζήσουμε κυρίως ως αλλαγή των συνηθειών μας.
Βέβαια με την τιμή που έχει το πετρέλαιο δεν θα με πείραζε ενας μίνι καύσωνας το χειμώνα...
__________________
Mike K - In nomine Astrοrum
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 14:31.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.