Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Κόσμος
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 04-11-07, 00:33
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός «πουλάει»

Ο πολιτισμός, η παιδεία και οι τέχνες είναι το μεγάλο όπλο της Ευρώπης για τον 21ο αιώνα. Οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπειρού στηρίζουν τον πολιτισμό, ενώ από γενιά σε γενιά παρατηρείται άνοδος του μορφωτικού και πολιτισμικού επιπέδου.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μίας νέας εποχής, που διέπεται από τις τεράστιες κοινωνικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την εξάπλωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας.



Ο συνδυασμός αυτών των αλλαγών με την αυξημένη σημασία και τον αναγνωρισμένο ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στη σύσφιγξη των κοινωνικών δεσμών, δημιούργησαν την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των συνδέσεων μεταξύ πολιτισμού και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο που περιέχει συγκριτικά στοιχεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Μέσα σε αυτό χαρτογραφείται και η πολιτισμική κατάσταση της χώρας μας και οι διαφορές που παρουσιάζονται με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Έλληνες διαβάζουν λιγότερο από τον μέσο Ευρωπαίο.

Συγκεκριμένα, το 59% των Ελλήνων διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες, έναντι 71% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε των «27». Στην ίδια θέση με τους Έλληνες βρίσκονται οι Ισπανοί (59%), ενώ ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό των αναγνωστών στην Κύπρο (56%), στη Ρουμανία (58%), στην Πορτογαλία (50%) και στη Μάλτα (45%). Πρώτοι στην ανάγνωση βιβλίων έρχονται οι Δανοί (83%), οι Τσέχοι και οι Βρετανοί (82%) και οι Γερμανοί (81%).

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη σε μουσεία και σε γκαλερί, οι Έλληνες βρίσκονται και πάλι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 25% των Ελλήνων δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκε τουλάχιστον μία φορά ένα μουσείο ή μία γκαλερί, έναντι 41% των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, το 46% των Ελλήνων δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει πάει τουλάχιστον μία φορά στο σινεμά και το 30% στο θέατρο, έναντι 51% και 32%, αντιστοίχως, στην Ευρώπη των «27».

Το επίπεδο εκπαίδευσης

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία για την πολιτισμική παιδεία είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην ηλικιακή ομάδα των 40 - 64 ετών, το 34,8% στην Ε.Ε. είχε σταματήσει στη βασική εκπαίδευση, το 45,3% είχε τελειώσει σχολείο μέσης εκπαίδευσης, ενώ το 19,8% ήταν απόφοιτος Ανωτάτων Σχολών. Στην ηλικιακή ομάδα των 25 - 39 ετών, παρατηρείται βελτίωση των ποσοστών και άνοδο του μορφωτικού επιπέδου. Το 22,7% είχε τελειώσει σχολείο βασικής εκπαίδευσης, το 49,8% είχε απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης, ενώ το 27,5% ήταν απόφοιτος πανεπιστημίου ή άλλης ανώτατης σχολής.

Συγκριτικά στην Ελλάδα τα ποσοστά δείχνουν ουσιαστική βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου. Στην ηλικιακή ομάδα των 40 - 64 ετών το 51,4% είχε τελειώσει σχολή βασικής εκπαίδευσης, το 30,5% έχει πτυχίο σχολείου μέσης εκπαίδευσης και το 18,2% είναι απόφοιτος ανώτατης σχολής. Στην ηλικιακή ομάδα των 25 - 39 ετών, μόλις το 26,2% έχουν τελειώσει βασική εκπαίδευση, το 47,5% είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης και το 26,3% έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Φοιτητές σε σχολές σχετιζόμενες με τον πολιτισμό

Το ακαδημαϊκό έτος 2004/2005 περίπου το 3,9% των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σπούδαζαν σε σχολές που σχετίζονταν με τον πολιτισμό (τέχνες, αρχιτεκτονική, δημοσιογραφία και κοινωνικές επιστήμες). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 3,9%. Την πρωτοκαθεδρία έχει η Μάλτα με 10,9%. Ακολουθεί η Ιρλανδία με 10,2%. Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Τουρκία και η Πολωνία με 1,2% και 1% αντίστοιχα. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις με 1,7%.

Απασχόληση στον πολιτισμό

Το 2005 η απασχόληση στον τομέα του πολιτισμού ανερχόταν στους 4,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ΕΕ, δηλαδή περίπου στο 2,4% του συνολικού ενεργού πληθυσμού. Ένα από τα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης όσον αφορά την απασχόληση, είναι ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του πολιτισμού έχουν καλύτερη μόρφωση: περίπου το 48% έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για το σύνολο της ΕΕ το ποσοστό ανέρχεται στο 26%. Ωστόσο, λιγότερο ασφαλής χαρακτηρίζεται η απασχόληση στον τομέα αυτό καθώς το 16% των εργαζομένων έχουν συνάψει σύμβαση ορισμένου χρόνου ενώ στο 13% ανέρχεται για το σύνολο της οικονομίας.

Το «πολιτιστικό» ισοζύγιο και οι δαπάνες των νοικοκυριών

Το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο στα βασικά πολιτιστικά αγαθά, όπως βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, CD, DVD, έργα τέχνης, συλλεκτικά έργα, αντίκες και μουσικά όργανα, εμφάνισε πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ το 2006. Από τα παραπάνω αγαθά μόνο στο εμπορικό ισοζύγιο των μουσικών οργάνων σημειώθηκε έλλειμμα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΕ βρίσκεται στα έργα τέχνης, τις αντίκες και στα βιβλία τα οποία εμφάνισαν το δεύτερο μεγαλύτερο πλεόνασμα. Οι ΗΠΑ και η Ελβετία είναι οι δύο κυριότερες χώρες προορισμού των πολιτιστικών αγαθών της ΕΕ.

Πέραν των τριών βασικών κατηγοριών δαπανών των νοικοκυριών - οι δαπάνες στέγασης, τροφής και μετακίνησης - έρχονται οι δαπάνες ανάπαυσης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι πολιτιστικές δαπάνες. Το ποσοστό των πολιτιστικών δαπανών κυμαίνονταν από το 2,7% του διαθεσίμου εισοδήματος στην Ελλάδα μέχρι το 5,8% στην Δανία στο τέλος της δεκαετίας του ενενήντα. Συγκεκριμένα, για τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το 1999, η χώρα μας πραγματοποιούσε τις χαμηλότερες δαπάνες μετά την Ιταλία.



Στατιστική έκθεση της Eurostat για τον πολιτισμό (αρχείο pdf 2,94mb)

www.kathimerini.gr Πηγή: Eurostat
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 04-11-07, 02:15
Το avatar του χρήστη Gildor
Gildor Ο χρήστης Gildor δεν είναι συνδεδεμένος
High Elf
 

Τελευταία φορά Online: 08-05-17 14:17
Φύλο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
Η διαθεσή μου τώρα:
Θα τους φαμε τους απεναντι!!
__________________
Υπάρχουν σε όλα δύο απόψεις...
Αυτή που λέω εγώ, και η σωστή!
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 04-11-07, 13:08
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
εννοώ την εξωστρέφεια... που η Ελλάδα θαύμασε της γηραιάς ηπείρου και η ευρώπη μιμήθηκε τους υπεράτλαντες ...γιο αλλά έτσι όπως βλέπω στα στατιστικά... στα musical (και μόνο) έχουμε περισσότερο imports παρά exports
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 04-11-07, 13:16
Το avatar του χρήστη teo64x
teo64x Ο χρήστης teo64x δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 27-05-08 15:49
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
στα musical (και μόνο) έχουμε περισσότερο imports παρά exports
Musical instruments

Η Yamaha φταίει για όλα
__________________
http://www.musicwave.gr/tc64/Scent of the sea, before the waking of the world...
Brings me to thee, into the blue memory...
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 04-11-07, 15:38
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
ωραία η YAMAHA σε όλα της αντικειμενικά
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:33.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.