Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Κόσμος
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 20-10-07, 09:57
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Η Ευρώπη σε νέα εποχή με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη


Η υπογραφή προγραμματίστηκε να γίνει στις 13 Δεκεμβρίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σε πανηγυρική τελετή στη Λισαβόνα, ενώ η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα πάρει το όνομα της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας.

ΕΠΕΙΤΑ από διαπραγματεύσεις πέντε και πλέον ετών, οι οποίες πέρασαν από πολλές φάσεις, που οδήγησαν σε θεσμική κρίση την Κοινότητα, απειλώντας σοβαρά το ευρωπαϊκό «οικοδόμημα», οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν, χθες, στη Λισαβόνα, να υιοθετήσουν τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε.

Οι 250 σελίδες της νέας συνθήκης δεν οδηγούν σε ομοσπονδιακή Ευρώπη. Αλλωστε, ούτε και η προηγούμενη συνταγματική συνθήκη, που δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, διότι απορρίφθηκε από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, οδηγούσε σε κάτι τέτοιο. Απλώς, αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειρίστηκαν το θέμα πιο πολιτικά, αφαιρώντας παραπομπές που ενοχλούσαν την κοινή γνώμη αρκετών χωρών, όπως τη λέξη σύνταγμα, τη σημαία και τον ύμνο. Κατά τα άλλα, η νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη ελάχιστα διαφέρει από τη συνταγματική συνθήκη.

Το βέβαιο είναι ότι, αυτή τη φορά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επικύρωσή της από τα κράτη-μέλη, αφού, με εξαίρεση την Ιρλανδία, που υποχρεούται λόγω συντάγματος, καμία άλλη χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Ολα θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες διά της κοινοβουλευτικής οδού.

Η υπογραφή προγραμματίστηκε να γίνει στις 13 Δεκεμβρίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σε πανηγυρική τελετή στη Λισαβόνα, ενώ η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα πάρει το όνομα της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας.

Η χθεσινή συμφωνία στη Λισαβόνα επιτεύχθηκε σχετικά εύκολα, δεδομένου ότι ουσιαστικά ανοικτά ήταν μόνο δύο σημεία της νέα συνθήκης και αφορούσαν αιτήματα της Πολωνίας και της Ιταλίας. Οι δύο χώρες πήραν αυτό που ζητούσαν, το οποίο ήταν ήσσονος σημασίας για τους υπόλοιπους.

Οι Πολωνοί

Οι Πολωνοί απέσπασαν την ενσωμάτωση στη συνθήκη του λεγόμενου «συμβιβασμού των Ιωαννίνων» του 1994, ο οποίος προβλέπει ότι, όταν μια χώρα επικαλείται ζωτικό συμφέρον σε ένα θέμα, οι υπόλοιποι εταίροι συνεχίζουν τις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για ένα χρονικό διάστημα και δεν την παρακάμπτουν με ειδική πλειοψηφία. Ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα έχει γίνει επίκληση αυτού του συμβιβασμού, διότι πάντα η Κοινότητα λειτουργούσε με πνεύμα συμβιβασμού.

Οι Ιταλοί

Οι Ιταλοί, από την πλευρά τους, διαμαρτύρονταν γιατί στην πρόσφατη απόφαση για την κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής, που θα ενσωματωθεί στη νέα συνθήκη, τους αναλογούσαν 2 έδρες λιγότερες από τη Γαλλία και μία από τη Μεγάλη Βρετανία. Τελικά, βρέθηκε ο «κοινός τόπος» με μια επιπλέον έδρα για την Ιταλία, αλλά ο αριθμός των ευρωβουλευτών (750) παραμένει όπως προέβλεπε η συνθήκη. Με την προσθήκη τους ενός ευρωβουλευτή, θα γίνουν μεν 751 οι ευρωβουλευτές, αλλά στην ουσία θα είναι 750, διότι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής δεν θα ψηφίζει.

Η νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη ασφαλώς και δεν είναι τέλεια. Ομως, από την άλλη πλευρά, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν επιφέρει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία της Ε.Ε.

Η προεδρία

Κατ' αρχάς δημιουργούνται δύο νέες σημαντικές θέσεις. Πρόκειται για τη θέσπιση θέσης προέδρου της Ε.Ε. με θητεία 2,5 ετών, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί μία φορά, ενώ παράλληλα καταργείται η εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία. Ο πρόεδρος θα προετοιμάζει τις Συνόδους Κορυφής και, φυσικά, θα προεδρεύει αυτών και θα εκπροσωπεί την Κοινότητα σε μεγάλες διεθνείς συναντήσεις.

Η δεύτερη θέση που θεσπίζεται αφορά αυτή του ύπατου εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνα, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στην ουσία, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης, αλλά δεν θα φέρει αυτή την ονομασία, διότι δεν το ήθελαν οι Βρετανοί, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργούσε την εντύπωση στους πολίτες ότι επιχειρείται η δημιουργία ομοσπονδιακής Ευρώπης. Ο ύπατος εκπρόσωπος υπάρχει και σήμερα, ο Χαβιέ Σολάνα, αλλά στην ουσία έχει ελάχιστες αρμοδιότητες και επιπλέον τον ανταγωνισμό της επιτρόπου για τις εξωτερικές σχέσεις, Μπενίτα Φερέρο-Βαλντνερ. Ο νέος ύπατος εκπρόσωπος θα προεδρεύει των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων και φυσικά θα εκπροσωπεί την Ενωση σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που γίνονται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ευρωβουλή

Με τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Ευρωβουλής, αφού επεκτείνεται η λήψη των αποφάσεων με συναπόφαση και σε άλλους τομείς, ενώ θεσμοθετείται και περνάει υπό την Κοινότητα και ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας (Δικαιοσύνη, Εσωτερικές Υποθέσεις), ο οποίος είχε μέχρι τώρα διακυβερνητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, με το σημερινό σύστημα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει μια χώρα, όταν αυτή αρνείται να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Με τη νέα συνθήκη, θα μπορεί να το κάνει 5 χρόνια μετά την επικύρωσή της από όλα τα κράτη-μέλη. Εξαίρεση πήραν από τη συμφωνία του Σένγκεν (κατάργηση ελέγχων προσώπων στα εσωτερικά σύνορα), που ανήκει στον τρίτο πυλώνα, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία.

Από το 2014, μειώνεται ο αριθμός των επιτρόπων στα 2/3 του αριθμού των κρατών-μελών. Θα υπάρχει όμως ισονομία, αφού η μείωση θα ισχύει εκ περιτροπής για όλες τις χώρες. Δηλαδή και η Γερμανία θα μένει χωρίς επίτροπο για μία θητεία, όπως και η Μάλτα.

Περιορίζεται η ομοφωνία και επεκτείνεται η λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία σε μια σειρά τομείς μεταξύ των οποίων και τα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Το βέτο θα διατηρηθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, φορολογίας, εξωτερικών εμπορικών σχέσεων οπτικοακουστικών, υγείας και παιδείας.

Γίνεται επίσης ευκολότερη η αποδέσμευση μιας χώρας που δεν θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ προβλέπεται και η αποπομπή από την Ευρωπαϊκή Ενωση μιας χώρας που δεν σέβεται το κράτος δικαίου, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη Συνθήκη.

Κανόνες

Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη κατοχυρώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Ε. να θεσπίζει κανόνες στους τομείς: της νομισματικής πολιτικής (για τις χώρες της Ευρωζώνης), στην κοινή εμπορική πολιτική και στην τελωνειακή ένωση. Κατοχυρώνει, επίσης, από κοινού αρμοδιότητες μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών-μελών σε τομείς, όπως η εσωτερική αγορά, η κοινή αγροτική πολιτική, τα θέματα ασφάλειας, οι μεταφορές και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, το περιβάλλον, η προστασία καταναλωτών, η ασφάλεια της δημόσιας υγείας και ένα μέρος του κοινωνικού τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, ο οποίος θα ενσωματωθεί έμμεσα στη συνθήκη, μέσω κοινής διακήρυξης που θα κάνουν στις 12 Δεκεμβρίου οι πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων (Ευρωβουλής - Επιτροπής - Συμβουλίου).

Πρόκειται για 54 άρθρα, τα οποία προσδιορίζουν με ακρίβεια τα δικαιώματα των πολιτών στους τομείς της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Αλληλεγγύη

Σημαντικό είναι το κεφάλαιο της αλληλεγγύης, το οποίο περιλαμβάνει τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφορικά με την ενημέρωση και τη διαβούλευση στο πλαίσιο της επιχείρησης, την προστασία σε περίπτωση αδικαιολόγητης απόλυσης, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας, την απαγόρευσης της εργασίας των παιδιών, την προστασία των νέων στην εργασία, την προστασία του καταναλωτή. Ολα τα παραπάνω καλύπτονται από τις εθνικές νομοθεσίες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση ενσωματώνει στη Συνθήκη αυτόν τον τομέα και, φυσικά, δεσμεύεται ότι θα προσαρμόζει την πολιτική της με γνώμονα την τήρηση των παραπάνω αρχών.

Η εξαίρεση

Εξαίρεση από το χάρτη πήραν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν δεσμευτικά μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο στον κοινωνικό τομέα και οι Πολωνοί, οι οποίοι δεν θέλουν μέσω της διασφάλισης των ατομικών ελευθεριών (προβλέπονται στο χάρτη) να τους υποχρεώσει η Ε.Ε. να νομιμοποιήσουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Πηγή : Ναυτεμπορική
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 21-10-07, 09:25
Το avatar του χρήστη tertios
tertios Ο χρήστης tertios δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-01-17 10:47
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αλλαξε ο Μανωλιός και εβαλε τα ρουχα του αλλιως. Ερήμην των Ευρωπαίων πολιτων παίρνονται αποφάσεις των οποίων οι συνέπειες θα φανούν σε 5 χρόνια, όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται κυρώσεις , ακόμα και αποκλεισμοί. Οσο η Ευρώπη θα μενει στο αμερικανικό άρμα δεμένη, μιας αλαζονικης Αμερικής, με μια μπάλα στο πόδι όπως η Μ.Βρετανία, θα προχωράμε σαν σαλιγκάρια.

Ελπίζω ακόμα στην κραυγή των Δανών. Αλλα μάλλον μάταια.
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 21-10-07, 17:57
Το avatar του χρήστη tertios
tertios Ο χρήστης tertios δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-01-17 10:47
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Και επειδη θελετε Ευρωπη, πάρτε μια γεύση....

http://www.infonegocio.com/xeron/bruno/italy.html
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 23:55.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.