Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Ελλάδα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 27-08-07, 14:15
Το avatar του χρήστη Rider
Rider Ο χρήστης Rider δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 24-08-10 01:55
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
γιατι καιγομαστε?

Με χοτζέτια, συμβόλαια και πλαστογραφήσεις, ένα δάσος 50.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη γίνεται ιδιωτικό, με την ανοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Χοτζέτια, πλαστά συμβόλαια, καταπατητές, οικοδομικοί συνεταιρισμοί! Το δημόσιο δάσος της Πεντέλης βήμα - βήμα ξεπουλιέται, ιδιωτικοποιείται και τσιμεντοποιείται. Οι μεγάλες πυρκαγιές, που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος τού άλλοτε καταπράσινου βουνού, άνοιξαν το δρόμο. Τώρα, στη θέση του δάσους, «φύτρωσε» τσιμέντο. Και όλα αυτά, υπό τη συνηγορία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε, αλλά αντιθέτως, με τους αντιδασικούς νόμους που αποφάσισαν, την ενέτειναν.
Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη, ήταν μια ακόμη συνέχεια στο μπαράζ των φετινών πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα. Το άλλοτε καταπράσινο βουνό, είναι υπό... διεκδίκηση. Πώς στήθηκε μια μεγάλη κομπίνα για να πάρουν στην κατοχή τους καταπατητές 50.000 στρέμματα δάσους;
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η Πεντέλη είναι ένα βουνό υπό ...διεκδίκηση. Η οικογένεια Ηλιόπουλου, παρουσιάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας, από την εποχή το 1880, δικαιώθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη, έναν αιώνα αργότερα, το 1991, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Πλέον, θεωρείται ...ιδιοκτήτης, περίπου 26.000 στρεμμάτων, απ' τη συνολική ιδιοκτησία των 51.000 στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα 25.000 πουλήθηκαν από την οικογένεια, σε ιδιώτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι διεκδικούν πλέον την ένταξη των δασικών αυτών εκτάσεων σε σχέδια πόλης, ώστε να προχωρήσουν στην τσιμεντοποίησή τους.

Παράλληλα, φερόμενοι ως ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων, ζητούν την κατάργηση των νόμων του ελληνικού κράτους, που θεωρούν την Πεντέλη «κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου». Επιπλέον, 24 γνωστοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί, που διακατέχουν τμήματα του βουνού, διεκδικούν, οικοπεδοποιούν και τσιμεντοποιούν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, χρησιμοποιώντας ως όχημα μια απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από το 1998.

Το 1979, από τους τότε υφυπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών, εκδίδεται η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 160561/1000, σύμφωνα με την οποία: «Αναγνωρίζουμε, συνεπώς, ότι τα κτήματα "ΣΤΑΜΑΤΑ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ", Αττικής, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, του οποίου τα δικαιώματα επ' αυτών είναι ισχυρά και αδιαπραγμάτευτα». Η απόφαση αυτή θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια.
Αμέσως μετά από αυτή την απόφαση, ξεκινά ένας μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας, ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τους μέχρι το 1979 φερόμενους ως ιδιοκτήτες του δάσους, δηλαδή την οικογένεια Ηλιόπουλου. Η διαμάχη έληξε με την απόφαση 1230 του 1991, του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία ...δικαιώνονται οι ιδιώτες, οι οποίοι πλέον είναι ιδιοκτήτες 50.000 στρεμμάτων της Πεντέλης, εκ των οποίων τα περίπου 25.000 είχαν πωληθεί σε ιδιώτες και συνεταιρισμούς. Ετσι, η οικογένεια Ηλιόπουλου, βρέθηκε να έχει στην κατοχή της, ακόμη και μέχρι σήμερα 26.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, παρουσιάζοντας τίτλους, που φτάνουν μέχρι την απελευθέρωση της χώρας!
Αυτό, όμως, δεν είναι παρά η αρχή, για να ξετυλίξουμε το κουβάρι που λέγεται «φάκελος Πεντέλη».
Χοτζέτια και σκοροφαγωμένα συμβόλαια
Η απόφαση του Αρείου Πάγου στηρίχτηκε, σχεδόν στο σύνολό της, στην απόφαση 15778/1988, του 2ου Τμήματος του Εφετείου Αθηνών, έναντι της οποίας ασκήθηκε έφεση από ιδιώτες και το ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση αυτή, επίσης, δικαίωνε την οικογένεια Ηλιόπουλου. Το σκεπτικό ήταν ότι παρουσίαζε επαρκώς τίτλους ιδιοκτησίας, που αποδείκνυαν δικαίωμα χρησικτησίας έναντι του ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον 30 χρόνια από το 1915 «καθόσον - σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου - μεταγενέστερα δεν μπορούσε να χωρήσει χρησικτησία επί των κτημάτων αυτών», εξαιτίας μιας σειράς νόμων. Στα 30 αυτά χρόνια μπορούσε να συνυπολογιστεί και ο χρόνος της νομής του φερόμενου ως ιδιώτη, αλλά και των προηγούμενων από αυτόν. Ετσι, στη δικαστική απόφαση, γίνεται πλήρης αναφορά μιας από τις μεγαλύτερες - όπως τη χαρακτηρίζουν έγκριτοι δασολόγοι - κομπίνες του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Πώς το δάσος έγινε ιδιωτική ιδιοκτησία
Το δάσος της Πεντέλης, Σταμάτα - Διονύσου, χωρίζεται σε δύο κτήματα. Πριν απ' την απελευθέρωση, τα δύο αυτά δασοκτήματα ανήκαν κατά κυριότητα σε Οθωμανούς και αποτελούσαν τσιφλίκια. Εδώ θα δούμε το ιστορικό τους και πώς κατέληξε το 1991, να θεωρούνται και με δικαστικές αποφάσεις - δηλαδή και με τη «βούλα» - ιδιωτικές εκτάσεις, αλλά και τι δρόμοι ανοίγονται από εδώ και πέρα.
Σταμάτα:
Ανήκε στους Οθωμανούς Μουσταφά Αγά, Μουχάμετ, Μουχεδίν Αλή και Ουκιασέ. Από αυτούς το αγόρασε ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος - τότε υπουργός Εξωτερικών (!) - ο οποίος με τη δήλωσή του 528/25/28-1-1834, το παραχώρησε στον Ανδρέα Λουριώτη, στο όνομα και με λεφτά του οποίου αγόρασε το δασόκτημα. Λεπτομέρεια: Ολα αυτά, απέκτησαν επισημότητα μόλις το ...1850 (19 χρόνια μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους), με τη συμβολαιογραφική πράξη 9459/1850!
Αντιγράφουμε απ' την απόφαση: «Το πωλητήριο συμβόλαιο (Χοτζέτι) που συντάχτηκε για την πώληση αυτή (...) έχει σήμερα απολεσθεί». Επειδή, χωρίς αυτό δεν μπορούσε να ισχύσει η αγοραπωλησία, η ύπαρξη του Χοτζετιού ...αποδείχτηκε από την έκθεση της «κατά την Εύβοιαν και Αττικήν Ελληνικής Επιτροπής» (20/10/1830).
Το 1855 και, αφού είχε πεθάνει Ανδρ. Λουριώτης και ο γιος του, χρέη κληρονόμου, εξετέλεσε η σύζυγός του Λουτσίκα.
Το 1872, το μεταβίβασε κατά κυριότητα στον Κων/νο Βέρση, με το 27795, συμβόλαιο.
Διόνυσος:
Ο Οθωμανός Σαδήκ Αγά, το έτος 1836, πουλά το κτήμα στο Διόνυσο στον Ιωάννη Παπαρηγόπουλο - πρέσβης τότε της Ελλάδας στη Ρωσία (!) - αυτή τη φορά με προσκομιζόμενο Χοτζέτι.
Το 1872, το δασόκτημα πωλείται στον ...Κων/νο Βέρση, με το 28215, συμβόλαιο. Εκτοτε, γίνεται ενιαίο «δασόκτημα», με την ονομασία «Σταμάτα - Διόνυσος».
Εκτοτε, έχουμε:

Το 1877 - μόλις πέντε χρόνια από την αγορά του - ο Κων/νος Βέρσης πουλά το ενιαίο δασόκτημα στην Ευφροσύνη Δ. Σούτσου, σύζυγο του Δημητρίου Σ. Σούτσου, δημάρχου Αθηναίων! Η σύζυγος πεθαίνει τον ίδιο χρόνο, η κληρονομιά πηγαίνει σε αδελφές και αδελφούς, αλλά ως πληρεξούσιος λειτουργεί ο Δ. Σούτσος.
Το 1883, με τη συμβολαιογραφική πράξη 26203, ο δικηγόρος και υπουργός τότε Δικαιοσύνης(!), Δημήτριος Γ. Ράλλης, ενεργώντας ως πληρεξούσιος των κληρονόμων, πουλάνε το ενοποιημένο δασόκτημα στον Ασημάκη Ηλιόπουλο αντί του τιμήματος των 315.000 δραχμών.
Με αυτή την αλληλουχία - και προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα - η οικογένεια Ηλιόπουλου, το 1991, στον Αρειο Πάγο, απέδειξε πως έχει την πλήρη κατοχή του δασοκτήματος, τουλάχιστον 30 έτη, πριν από το 1915. Η οικογένεια διεκδικούσε 80.000 στρέμματα, ωστόσο, οι πραγματογνώμονες που όρισε το δικαστήριο, τα υπολόγισαν στα 51.380 στρέμματα.

Η απάτη...
Στις 25 Μαρτίου 1993 - και ενώ πλέον έχουν ...δικαιωθεί οι ιδιοκτήτες - κατατίθεται μηνυτήρια αναφορά, με αποδέκτη την εισαγγελία Εφετών Αθηνών, από τον δασολόγο, πρώην γενικό διευθυντή προστασίας δασών και φυσικού περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, Ελευθέριο Φραγκιουδάκη. Η πολυσέλιδη αναφορά είναι εξόχως αποκαλυπτική. Απ' την αρχή, ακόμη, της αναφοράς, αναφέρεται: «Διά της παρούσης αναφοράς μου, θεώρησα σκόπιμο να σας ενημερώσω σχετικά με στοιχεία που υπέπεσαν στην αντίληψή μου, σχέση έχοντα με την ιδιοκτησία αλλά και τα πραγματικά όρια του Κτήματος Σταμάτας Αττικής, αλλά και με μια σειρά εγκληματικών πράξεων, χαρακτηριζομένων "διαρκή εγκλήματα"».
Εκεί, με συγκεκριμένα πειστήρια, αποδεικνύεται ότι:
«Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, οι φερόμενοι (...) ως ιδιοκτήτες, των κτημάτων Σταμάτας και Διόνυσος, συμπεριλαμβανομένων του Ασημάκη Ηλιόπουλου, που φέρεται να αγόρασε τα κτήματα αυτά (...), μετήλθαν το δόλο την απάτη εμπαίζοντες τη διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, μερικοί δε εξ αυτών βαρύνονται με αδικήματα πλαστογραφίας, παραχάραξης συμβολαίων, πλαστοπροσωπίας κλπ.».
Εγινε αλλαγή των ορίων των κτημάτων, μεγαλώνοντας τα δασοκτήματα, με «εικονική μετατόπιση ορίου». Επιπλέον, είχαμε καταπάτηση κτημάτων, με εικονικούς τίτλους.
Υπήρξε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αναφοράς, πλαστογράφηση υπογραφής.
Παραχάραξη ορίων, συμπεριλαμβάνοντας, διά εικονικών τίτλων, τεράστιες δασώδεις εκτάσεις, 10 χιλιάδων στρεμμάτων.
Από την εισαγγελία βγήκε... απαλλακτικό βούλευμα(!), με την αιτιολογία ότι τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού πέρασαν 150 χρόνια! Ετσι, ενώ η Δικαιοσύνη και οι κυβερνήσεις είχαν στα χέρια τους, τέτοια στοιχεία, που θα μπορούσαν ακόμη και να δικαιώσουν το Δημόσιο, όχι μόνο δε ζήτησαν αναψηλάφηση της υπόθεσης, αντιθέτως, απάλλαξαν τους ιδιώτες!

το παρον θα το βρείτε εδώ, απο ανώνυμο
__________________
Επειδή όλοι τρώμε, νομίζουμε ότι όλοι ξέρουμε.
- Ferran Adria
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 27-08-07, 15:25
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 13-03-18 23:30
Φύλο: Άντρας
Μηδενική είναι η απορρόφηση κονδυλίων από τη χώρα μας για έργα δασοπροστασίας που χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου της Ε.Ε. Ντανούτα Χούμπνερ.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημούλς, από το 2000 έως σήμερα ούτε ένα ευρώ, από τα εγκεκριμένα 33 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει απορροφηθεί από την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε. για την «προστασία των δασών».

Από την απάντηση και τους πίνακες που απέστειλε η κα Χούμπνερ στον Έλληνα ευρωβουλευτή αποκαλύπτεται ότι:

α) στα έτη που μεσολαβούν από το 2000 έως σήμερα, για έργα δασοπροστασίας που χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και τα οποία διαχειρίζονται τα Υπουργεία και άλλοι κεντρικοί φορείς η απορρόφηση είναι μηδενική(0%). Συγκεκριμένα για όλα τα έργα που αφορούν προστασία των δασών και είναι:

· Υπό τον τίτλο «Δασική προστασία» σχετικά με έργα πρόληψης και προστασίας των δασών κυρίως από πυρκαγιές τα κονδύλια που είχαν διατεθεί στην Ελλάδα ήταν 24 εκατ. ευρώ και τα οποία είναι όλα αδιάθετα.

· Υπό τον τίτλο «Προστασία Δάσους Σεΐχ Σου» και αφορά ανάλογες δράσεις έχουν διατεθεί 9 εκατ. ευρώ τα οποία και αυτά παραμένουν στα αζήτητα αφού η απορρόφηση είναι μηδέν (0%)

β) Για τα λοιπά έργα περιβάλλοντος που χειρίζονται απευθείας Υπουργεία και άλλοι φορείς η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική. Πιο συγκεκριμένα από τα 14 αυτά έργα συνολικού ύψους 453.810.369 ευρώ, δεν έχουν ξεκινήσει τα 8 (μηδέν απορροφητικότητα), ενώ των υπολοίπων η απορρόφηση είναι ελάχιστη. Συνολικά έχουν απορροφηθεί μόνο 91.635.869 ευρώ δηλαδή μόλις το 20%. Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αδιάθετων κονδυλίων θα επιστραφεί στην ΕΕ αφού δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος ικανός χρόνος για την αξιοποίηση τους.

Οπως τονίζει η Επίτροπος κ. Χούμπνερ, οι αιτίες της κακής πορείας των περιβαλλοντικών έργων είναι πολλές και οφείλονται σε «ανεπαρκή προετοιμασία για τα έργα, καθυστερήσεις στη διαδικασία απαλλοτρίωσης και την έκδοση αδειών από την αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία, οι τεχνικές ιδιαιτερότητες των έργων, καθώς και τα προβλήματα συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία π.χ. ως προς την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις».

Σημειώνεται επίσης ότι την ίδια περίοδο 2000-2006, η Ελλάδα έμεινε ουραγός στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για δράσεις δασοκομικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) για τα έτη 2000-2006, η Ελλάδα φαίνεται να έλαβε πολύ λιγότερα χρήματα για δράσεις δασοκομικού χαρακτήρα απ ό,τι άλλες μεσογειακές χώρες «υψηλού κινδύνου», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Τη στιγμή, λοιπόν, που στη χώρα μας αναλογούσαν περί τα 57 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις, στην Ιταλία αναλογούσαν 560 εκατ. ευρώ, στην Πορτογαλία 346 εκατ. ευρώ και στην Ισπανία 663 εκατ. ευρώ.

Ανάλογο χάσμα παρουσιάζουν και τα κονδύλια για λοιπά μέτρα δασοπονίας. Τα 130 εκατ. ευρώ της Ελλάδας είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με τα 341 εκατ. ευρώ της Ιταλίας, τα 341 εκατ. ευρώ της Πορτογαλίας και τα 833 εκατ. ευρώ της Ισπανίας. Σημειώνεται πως τα εν λόγω χρήματα δίνονται με βάση τα αναπτυξιακά προγράμματα που καταθέτει η κάθε χώρα προς έγκριση στην ΕΕ.

Πηγή: Ναυτεμπορική
__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 17:53.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.