Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικολογικά θέματα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 28-06-07, 09:01
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Τα νησιά απειλούνται από τις κλιματικές αλλαγές



Η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας ενδέχεται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την έκταση πολλών νησιών, ειδικά στον Ειρηνικό
Οι λιγότερο ανεπτυγμένες και μικρές νησιωτικές χώρες είναι οι πλέον ευάλωτες χώρες στις κλιματικές αλλαγές παρά το γεγονός ότι παράγουν πολύ μικρό ποσοστό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και περίπου 25 μικρές νησιωτικές χώρες ενδέχεται να υποστούν μεγάλης κλίμακας καταστροφές εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται κατά έναν βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία και το επίπεδο της θάλασσας κατά περίπου 2 χιλιοστά το χρόνο.

Οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ξηρασίες, ασθένειες και καταστροφές σε παράκτιους πόρους, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η βλάστηση, σύμφωνα με την μελέτη. Οι μεταβολές εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σε καθοριστικό βαθμό τον τουρισμό και τις υποδομές.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις, η θερμοκρασία έδειξε τάση διαρκούς και μόνιμης αύξησης σε όλες τις περιοχές των μικρών νησιών από το 1901 έως το 2004.

"Αυτό προβλέπεται να συνεχισθεί, με σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας και γενική τάση αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα σε όλες τις περιοχές των μικρών νησιών, όλες τις εποχές", αναφέρει η μελέτη.

Η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας ενδέχεται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την έκταση πολλών νησιών, ειδικά στον Ειρηνικό.

Στην πλειοψηφία τους, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται στην Αφρική. Στις μικρές νησιωτικές χώρες περιλαμβάνονται η Κύπρος και η Σιγκαπούρη, καθώς και φτωχές, όπως η Γουιάνα και ο Μαυρίκιος.

Όλες αυτές οι χώρες παράγουν μόλις το 0,2% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με το 14% της Κίνας, το 22,5% των ΗΠΑ και του 24,7% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή SKAI.gr
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 28-06-07, 14:28
Το avatar του χρήστη Fireseaker
Fireseaker Ο χρήστης Fireseaker δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 26-01-08 20:39
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αλήθεια ξέρει κάποιος πως ακριβώς υπολογίζεται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας?Υποθέτω ότι υπολογίζουν πόσα κυβικά νερού είναι οι πάγοι και μετά με την υπάρχουσα επιφάνεια της θάλλασας κάνουν τη διαίρεση και το βρίσκουν (π.χ. 1000κυβικά νερού 1.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δηλαδή 0,001 χιλιόμετρα.) κάνω λάθος?Ξέρει κάποιος περισσότερα?Αντιλάμβάνομα ότι τα κλιματολογικά μοντέλα δεν είναι τόσο απλά...
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 28-06-07, 14:50
Το avatar του χρήστη Atomic_man
Atomic_man Ο χρήστης Atomic_man δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Έχω αρχίσει να βαριέμαι τις τόσες κινδυνολογίες.....
__________________
Facebook ομάδα: "Θέλουμε το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο!"
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 28-06-07, 15:26
Το avatar του χρήστη teo64x
teo64x Ο χρήστης teo64x δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 27-05-08 15:49
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από Atomic_man Εμφάνιση μηνυμάτων
Έχω αρχίσει να βαριέμαι τις τόσες κινδυνολογίες.....
Κι εγώ έχω αρχίσει να βαριέμαι τα τόσα ανούσια σχόλια σε οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με την οικολογία.

Βλέπεις, Atomic man, δε μπήκα στον κόπο τόσο καιρό να σχολιάσω το ότι σε βλέπω να πετάγεσαι παντού, σε κάθε θέμα και να το γυρνάς προκλητικά εκεί που εσύ ξέρεις (?) καλύτερα, αλλά η υπομονή έχει και τα όριά της.

Αν βέβαια κάνω λάθος, διαφώτισέ μας περί του θέματος και εξήγησέ μας για ποιο λόγο τα νησιά δεν κινδυνεύουν από την αύξηση της στάθμης του νερού.
__________________
http://www.musicwave.gr/tc64/Scent of the sea, before the waking of the world...
Brings me to thee, into the blue memory...
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 28-06-07, 15:34
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Τα συμπεράσματα αυτά έχουν δημοσιευθεί περιοδικό Science.

Η επιστημονική ομάδα από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι στο χρονοδιάγραμμα ανόδου της θερμοκρασίας, εξ αιτίας την προκληθείσας από τον άνθρωπο αλλαγής του κλίματος, ο παρατηρηθείς ρυθμός ανόδου των σταθμών της θάλασσας μέσα στον 20ο αιώνα ήταν σε αναλογία με το ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας. Και για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου, η στάθμη ανυψώνεται κατά 10 έως 30 μέτρα, αν και η άνοδος αυτή χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Όταν χρησιμοποίησαν στα μοντέλα τους τα πιθανά σενάρια, που περιγράφηκαν από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά το 2100 οι στάθμες της θάλασσας θα ήταν 0.5 έως 1.4 μέτρα πάνω από τα επίπεδα του 1990.

Αυτή η πρόβλεψη είναι πολύ μεγαλύτερη και χειρότερη από τα 9 έως 88 cm που προβλέπεται από την ίδια την IPCC στην Τρίτη Έκθεση Αξιολόγησής της, που δημοσιεύθηκε το 2001.

Ο επικεφαλής συντάκτης της ανακοίνωσης Stefan Rahmstorf, από το Ίδρυμα για την Έρευνα του Αντίκτυπου του Κλίματος, αναγνωρίζει ότι είναι πρόκληση η προβολή των μελλοντικών εκβάσεων.

Και γράφει: "Η κατανόηση των αλλαγών των σταθμών της θάλασσας είναι ένα δύσκολο φυσικό πρόβλημα, δεδομένου ότι διαδραματίζουν ρόλο διάφοροι σύνθετοι μηχανισμοί με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ."

Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν:
1. τη θερμική διαστολή του νερού μέσω της απορρόφησης θερμότητας
2. την είσοδο του νερού στους ωκεανούς από το λιώσιμο των παγετώνων και των καλυμμάτων του πάγου
3. την αύξηση των ροών του πάγου μετά από την αφαίρεση των στηριγμάτων του πάγου

Ο καθηγητής Rahmstorf τόνισε ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα παρατηρητικά στοιχεία επειδή τα μοντέλα του κλίματος υποτίμησαν σημαντικά την άνοδο των σταθμών της θάλασσας που ήδη είχε εμφανιστεί. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα αδυνατούν να αναπαράγουν την άνοδο των 20 εκατοστών που ήδη έχει καταγραφεί από το 1900 έως σήμερα.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου, πριν από 20.000 χρόνια, οι θάλασσες βρίσκονταν 120 μέτρα κάτω από τα σημερινά επίπεδα, ενώ στο Πλειόκενο, πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, βρίσκονταν 25-30 μέτρα ψηλότερα. Οι θερμοκρασίες στην τελευταία παγετώδη περίοδο ήταν 4-7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από ό,τι σήμερα, ενώ στο Πλειόκενο ήταν 2-3 βαθμούς υψηλότερες.

"Το γεγονός ότι παίρνουμε τέτοιες διαφορές χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους δείχνει πόσο αβέβαιες είναι ακόμα οι προβλέψεις των σταθμών της θάλασσάς μας", λέει.

Λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική

Και πρόσθεσε ότι η κύρια αβεβαιότητα ήταν τι θα έκαναν τα μεγάλα παγοκαλύμματα στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική στις αυξανόμενες θερμοκρασίες, η οποία ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

Ο Rahmstorf προειδοποιεί ότι οι παράκτιες πόλεις του βορείου ημισφαιρίου - από τη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο - είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς η πιθανή επιβράδυνση των ωκεάνιων ρευμάτων θα μπορούσαν να ανυψώσουν την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού και να χαμηλώσουν τη στάθμη στο νότιο ημισφαίριο. Κάθε φορά που αλλάζουν τα ωκεάνια ρεύματα αλλάζει και η στάθμη της θάλασσας, κι αν επιβραδυνθεί το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού η στάθμη ανεβαίνει στον Βόρειο Ατλαντικό.

Ένας άλλος ειδικός, ο Simon Holgate από το ωκεανογραφικό εργαστήριο Proudman, είπε ότι οι επιστήμονες θα έπρεπε να κοιτάξουν καλύτερα τα συμπεράσματα του καθηγητή Rahmstorf.

"Κανονικά, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί η θερμότητα του στρώματος της επιφάνειας του νερού κι όχι η θερμοκρασία της επιφάνειας της ξηράς, επειδή η θερμοκρασία της επιφάνειας επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες", παρατηρεί ο Δρ Holgate.

"Κι η χρησιμοποίηση της θερμότητας δεν δίνει τόσο καλό συσχετισμό." Πρόσθεσε δε ότι μόνο 40% της παρατηρηθείσας ανόδου της στάθμης της θάλασσας θεωρήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα της θερμικής διαστολής.

Ο Δρ Holgate είπε ότι η επόμενη έκθεση αξιολόγησης από την IPCC θα περιλαμβάνει στοιχεία βασισμένα σε πιο καλύτερη μοντελοποίηση, και με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα μοντέλα σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Άλλοι όμως ειδικοί, όπως ο βρετανός καθηγητής της κλιματολογίας Jeff Ridley καθησυχάζει τον κόσμο πως τα καλοκαίρια χωρίς πάγο στον Βόρειο Πόλο δεν θα έλθουν πριν από το 2070-2080 ή μετά από 65 έως 75 χρόνια από σήμερα. Δηλαδή συμφωνεί με το γεγονός ότι θα λιώσουν οι πάγοι αλλά με καθυστέρηση 30 - 40 ετών. Όμως, ένας άλλος βρετανός, ο Rindley του Βρετανικού Παρατηρητηρίου της Aνταρκτικής, φοβάται πως η NASA είναι μάλλον μετριοπαθής στις εκτιμήσεις της.

Από την IPCC τίθεται ως στόχος να δημοσιεύσει την 4η έκθεση αξιολόγησής της τον Φεβρουάριο του 2007.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η αλλαγή της θερμοκρασίας της Γης έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με τη μέση θερμοκρασία να έχει αυξηθεί κατά 0,4-0,8 βαθμούς Κελσίου· γεγονός που κατατάσσει τη λεκάνη της Μεσογείου στις περιοχές που θεωρούνται ως άμεσα πληττόμενες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι πιο πάνω προβλέψεις θα είναι καταστροφικές για τη Μεσόγειο, αφού η αύξηση κατά ένα μέτρο - όπως εκτιμάται - της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο θα επιφέρει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στα παράλια εδάφη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες 82 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε αυτά. Μάλιστα, η κατάσταση τείνει να γίνει ακόμα πιο εκρηκτική αν λάβουμε υπόψη ότι, την ώρα που η στάθμη των υδάτων της θάλασσας θα ανεβεί από 70 έως 100 εκατοστά μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, στον ίδιο χρονικό ορίζοντα ο πληθυσμός των παράκτιων πόλεων αναμένεται να ανέλθει στους 150 εκατομμύρια ανθρώπους. Η δραματική δε άνοδος της στάθμης των υδάτων, που προβλέπουν οι επιστήμονες, απειλεί με καταστροφή μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα του κόσμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το δέλτα του Έβρου και το δέλτα του Νείλου.

Σήμα κινδύνου όμως εκπέμπουν οι οικολογικές οργανώσεις και για τα ζώα, προειδοποιώντας κατ' επανάληψη ότι από τα 25.000 ενδημικά είδη που ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου το ένα τρίτο απειλείται με εξαφάνιση. Στις περιοχές, μάλιστα, όπως το δέλτα του Έβρου και το δέλτα του Νείλου συγκεντρώνονται 3-5 εκατομμύρια πουλιά. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της δασικής κάλυψης των χωρών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, αφού λιγότερο από το 5% της λεκάνης της Μεσογείου καλύπτεται από δασικές εκτάσεις. Τέλος, παρά το γεγονός ότι η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 1% των παγκόσμιων θαλάσσιων εκτάσεων, συγκεντρώνει ωστόσο σχεδόν το 40% των θαλάσσιων ειδών, μερικά εκ των οποίων είναι και από τα πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη.

Περιοδικό Science
Ελληνική μετάφαση : physics4u.gr
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 28-06-07, 16:14
Το avatar του χρήστη Fireseaker
Fireseaker Ο χρήστης Fireseaker δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 26-01-08 20:39
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πως υπολογίζεται..Αν ανεβαίνει η στάθμη της θάλλασας δεν πρέπει να γίνεται παντού το ίδιο?Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει?
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 28-06-07, 16:36
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 14-03-18 00:30
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Fireseaker Εμφάνιση μηνυμάτων
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πως υπολογίζεται..Αν ανεβαίνει η στάθμη της θάλλασας δεν πρέπει να γίνεται παντού το ίδιο?Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει?
Όλες οι θάλασσες δεν έχουν την ίδια στάθμη, πχ Ατλαντικός - Ειρηνικός.

Η στάθμη υπολογίζεται με διάφορους τρόπους, όχι πάντα απλούς. Πχ μέχρι και το 2005 υπήρχε σε τροχιά δορυφόρος που έκανε τις σχετικές μετρήσεις, δείχνοντας ότι η στάθμη ανεβαίνει περίπου 3 χιλιοστά το χρόνο μετά το 1992.
__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 28-06-07, 16:39
Το avatar του χρήστη Fireseaker
Fireseaker Ο χρήστης Fireseaker δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 26-01-08 20:39
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Τι εννοείς δεν έχουν την ίδια στάθμη?Η Γη είναι σφαιρική.Αυτό που λέω έιναι το εξής.Αν λιώσουν 100 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα πάγου θα ανέβει η στάθμη ομοιόμορφα παντού?Πως θα υπολογίσουμε το πόσο θα ανέβει?
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 28-06-07, 16:44
Το avatar του χρήστη Atomic_man
Atomic_man Ο χρήστης Atomic_man δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Βλέπεις, Atomic man, δε μπήκα στον κόπο τόσο καιρό να σχολιάσω το ότι σε βλέπω να πετάγεσαι παντού, σε κάθε θέμα και να το γυρνάς προκλητικά εκεί που εσύ ξέρεις (?) καλύτερα, αλλά η υπομονή έχει και τα όριά της.
Η δικιά μου υπομονή όμως είναι γαιδουρινή και ανέχομαι (διασκεδάζοντας) τις κινδυνολογίες.
Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος ειναι κάτι "οικολόγοι" του (λογοκρισία) που μας έχουν ζαλίσει με ανοησίες.

Η στάθμη υπολογίζεται με διάφορους τρόπους, όχι πάντα απλούς. Πχ μέχρι και το 2005 υπήρχε σε τροχιά δορυφόρος που έκανε τις σχετικές μετρήσεις, δείχνοντας ότι η στάθμη ανεβαίνει περίπου 3 χιλιοστά το χρόνο μετά το 1992.
Άρα για να ανέβει 3 μετρα (=3000 χιλιοστα) χρειάζονται 1000 χρόνια, μην φοβάσαι teo64x δεν είναι πολλά νησιά με μέγιστο υψόμετρο 3 μέτρα.
__________________
Facebook ομάδα: "Θέλουμε το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο!"

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Atomic_man : 28-06-07 στις 16:51
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 28-06-07, 16:59
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Atomic_man Εμφάνιση μηνυμάτων
Άρα για να ανέβει 3 μετρα (=3000 χιλιοστα) χρειάζονται 1000 χρόνια, μην φοβάσαι teo64x δεν είναι πολλά νησιά με μέγιστο υψόμετρο 3 μέτρα.
Αρκεί ένα μέτρο για να χαθούν όλες οι παραλίες του Ελλαδικού χώρου. Αρκεί ένα μέτρο για να χαθεί το 7% του Ελλαδικού εδάφους

Στην Ολλανδία το ένα μέτρο αρκεί για να βυθίσει το 60% της χώρας.

Και με τις σημερινές καταστάσεις σε 100 χρόνια η θάλασσα θα ανέβει ένα μέτρο.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 28-06-07, 17:11
Το avatar του χρήστη Atomic_man
Atomic_man Ο χρήστης Atomic_man δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Θέλει 300+ χρονια αν ισχύει αυτό που έγραψε ο archmage και ΑΝ συνεχίσει να γίνεται έτσι, και ΑΝ οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.
__________________
Facebook ομάδα: "Θέλουμε το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο!"
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 28-06-07, 17:21
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 14-03-18 00:30
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Fireseaker Εμφάνιση μηνυμάτων
Τι εννοείς δεν έχουν την ίδια στάθμη?Η Γη είναι σφαιρική.Αυτό που λέω έιναι το εξής.Αν λιώσουν 100 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα πάγου θα ανέβει η στάθμη ομοιόμορφα παντού?Πως θα υπολογίσουμε το πόσο θα ανέβει?
Η γη δεν είναι (φυσικά) σφαιρική αλλά έχει το σχήμα του "γαιοειδούς", που προσεγγιστικά είναι μια, ας πούμε, σφαίρα πατικωμένη στους πόλους.

Για διάφορους λόγους (περιστροφή, θερμοκρασίες, άνεμοι, κλπ κλπ) όλες οι θάλασσες δεν έχουν παντού την ίδια στάθμη, μετρούμενη από μια θεωρητική επιφάνεια αναφοράς.

Το πώς θα το υπολογίσουμε είναι προφανώς εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα. Έγραψα πχ ότι υπήρχε δορυφόρος που έκανε τις μετρήσεις μέχρι το 2005.

Αρχική Δημοσίευση από Atomic_man Εμφάνιση μηνυμάτων
Άρα για να ανέβει 3 μετρα (=3000 χιλιοστα) χρειάζονται 1000 χρόνια, μην φοβάσαι teo64x δεν είναι πολλά νησιά με μέγιστο υψόμετρο 3 μέτρα.
Τα τελευταία 3000 χρόνια (μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα) η θάλασσα ανέβαινε μόλις 0,1-0,2 χιλιοστά το χρόνο (αυτό από γεωλογικές παρατηρήσεις).

Μεταξύ 1900-1990 η στάθμη ανέβαινε περίπου 1-2 χιλιοστά το χρόνο (από μετρήσεις παλλοίριας).

Μεταξύ 1992-2005 ανέβηκε 3 χιλιοστά το χρόνο (από δορυφορικές παρατηρήσεις).
__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 28-06-07, 17:35
Το avatar του χρήστη teo64x
teo64x Ο χρήστης teo64x δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 27-05-08 15:49
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από Atomic_man Εμφάνιση μηνυμάτων
Θέλει 300+ χρονια αν ισχύει αυτό που έγραψε ο archmage και ΑΝ συνεχίσει να γίνεται έτσι, και ΑΝ οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Δηλαδή αν γίνει σε 300 χρόνια είναι όλα καλά;
__________________
http://www.musicwave.gr/tc64/Scent of the sea, before the waking of the world...
Brings me to thee, into the blue memory...
Απάντηση με παράθεση
  #14  
Παλιά 29-06-07, 04:00
Το avatar του χρήστη Fireseaker
Fireseaker Ο χρήστης Fireseaker δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 26-01-08 20:39
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από Archmage Εμφάνιση μηνυμάτων
Η γη δεν είναι (φυσικά) σφαιρική αλλά έχει το σχήμα του "γαιοειδούς", που προσεγγιστικά είναι μια, ας πούμε, σφαίρα πατικωμένη στους πόλους.

Για διάφορους λόγους (περιστροφή, θερμοκρασίες, άνεμοι, κλπ κλπ) όλες οι θάλασσες δεν έχουν παντού την ίδια στάθμη, μετρούμενη από μια θεωρητική επιφάνεια αναφοράς.

Το πώς θα το υπολογίσουμε είναι προφανώς εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα. Έγραψα πχ ότι υπήρχε δορυφόρος που έκανε τις μετρήσεις μέχρι το 2005.
Το γνωρίζω αυτό.Απλά νομίζω ότι με δεδομένη την τεράστια επιφάνεια που καλύπτει το νερό στον πλανήτη για να ανέβει η στάθμη ένα ολόκληρο μέτρο μιλάμε για μία απίστευτα μεγάλη ποσότητα νερού που δεν πιστεύω ότι υπάρχει.
Απάντηση με παράθεση
  #15  
Παλιά 29-06-07, 09:58
Το avatar του χρήστη Diamond
Diamond Ο χρήστης Diamond δεν είναι συνδεδεμένος
Mika Vyko's Vozht
 

Τελευταία φορά Online: 19-01-21 20:02
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από teo64x Εμφάνιση μηνυμάτων
Δηλαδή αν γίνει σε 300 χρόνια είναι όλα καλά;
Φυσικά. Αγοράζεις από τώρα οικοπεδάκι στον Όλυμπο και σε 250 χρόνια παίρνεις τα (παραθαλάσια) βουνά.
__________________
Για λόγους οικονομίας έσβησε το φως στο τούνελ...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 19:45.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.