Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Κόσμος
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 18-08-06, 08:45
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Πολυεθνική δύναμη

Παζάρια για το ποιοι θα πάνε να... αφοπλίσουν τη Χεζμπολάχ

ΠΑΡΙΣΙ

Ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ παραμένει το αγκάθι στον σχηματισμό και την αποστολή της νέας δύναμης κυανοκράνων στον Λίβανο, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η εφαρμογή της απόφασης 1701 θα είναι δύσκολη υπόθεση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Πέμπτης στα Ηνωμένα Εθνη για να αποφασίσουν με πόσες δυνάμεις θα συμβάλουν στη δύναμη του ΟΗΕ που θα σταλεί στο Λίβανο. Οι συνομιλίες αφορούν την εντολή της σημερινής δύναμης, που λήγει στις 31 Αυγούστου. Η Γαλλία, αφού βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων για την έκδοση της απόφασης, είναι τώρα στη δύσκολη θέση να μειώσει τους κινδύνους για τη δύναμη που θα σταλεί και να αναλάβει την ηγεσία της. Ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα το κάνει έως τον Φεβρουάριο τουλάχιστον. Ο πρόεδρος Σιράκ παίρνει ίσως την τελευταία του μεγάλη απόφαση εξωτερικής πολιτικής. Δεν θέλει να βρεθεί η Γαλλία στρατιωτικά εμπλεγμένη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Προς τούτο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί έφτασε από χθες στη Βηρυτό, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, με κεντρική αποστολή να πάρει διασφαλίσεις ότι θα αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ και ότι πρώτα θα σταλεί η λιβανική δύναμη στην περιοχή και μετά οι ενισχύσεις των κυανοκράνων. Ο Μπλαζί ζήτησε ακόμα την άνευ όρων και κατά το συντομότερο δυνατό απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς και τον τερματισμό του αποκλεισμού του Λιβάνου. Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αν δεν ελευθερωθούν οι στρατιώτες παραβιάζεται η απόφαση 1701 για την εκεχειρία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι περιμένει από τη λιβανική κυβέρνηση να αφοπλίσει τη σιιτική οργάνωση, έστω κι αν αυτό πάρει χρόνο. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης αποτελεί ένα «καλό πρώτο βήμα», αλλά είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Βραχυπρόθεσμα θα χρειαστεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και μακροπρόθεσμα θα χρειαστούν βασικές πολιτικές, όπως να μην υπάρχουν ξένες δυνάμεις στον Λίβανο, ούτε όπλα ούτε εξουσία άλλη πλην των λιβανικών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι 2.000 κυανόκρανοι που τώρα είναι στο Λίβανο μπορούν να αρχίσουν να επιβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανάπτυξη των λιβανικών. Αξιωματικός των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία με δύο εβδομάδες. Η Γερμανία δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει στο σχηματισμό της νέας δύναμης κυανοκράνων, αλλά ακόμα δεν έχει δεσμευτεί. Η απόφαση έχει ληφθεί πάντως. Η Γερμανία, όπως και το Μαρόκο, θα πάρουν την απόφαση μόνον όταν καθοριστούν οι όροι εμπλοκής της δύναμης με ακρίβεια. Το Ισραήλ ανακοίνωσε στον ΟΗΕ ότι δεν θα δεχτεί στη δύναμη αποσπάσματα χωρών με τις οποίες δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, κι έτσι απέκλεισε τη Μαλαισία. Ο διοικητής των κυανοκράνων στο Λίβανο, στρατηγός Πελεγκρινί, είχε επαφές με Λιβανέζους και Ισραηλινούς αξιωματικούς για το συντονισμό των κινήσεων που θα κάνουν οι δύο στρατοί.

Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Μουσταφά Μουχαμάντ Νατζάρ δήλωσε χθες ότι ο ισραηλινός στρατός παραδόθηκε «στην ισχύ της Χεζμπολάχ». Είπε ακόμα ότι το «φοβισμένο» εσωτερικό μέτωπο πίεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο της Συρίας ότι συντάσσεται με τα εξτρεμιστικά στοιχεία στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι με τη χθεσινή ομιλία του ο Ασαντ τάχθηκε με το «εξτρεμιστικό στρατόπεδο», που περιλαμβάνει Ιράν, Χεζμπολάχ, Χαμάς και Τζιχάντ. Οι θέσεις του Ασαντ (πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Λιβάνου υπηρετεί ισραηλινά συμφέροντα) προκάλεσαν επικρίσεις από τον αραβικό Τύπο, αλλά και στο Λίβανο.

Πηγή : Ελευθεροτυπία
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 20-08-06, 08:15
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Δεν βρίσκουν στρατιώτες για ειρηνευτική δύναμη

Πηγή : Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ συμμετοχής και δυσκολίες στη συγκρότηση της διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ για το Λίβανο, διαπιστώνεται στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ενώ σε κυρίαρχα ζητήματα αναδεικνύονται οι όροι εντολής της δύναμης και η στάση της Χεζμπολάχ.

Ο αναπληρωτής γ. γ. του ΟΗΕ Μάρκ Μάλοκ Μπράουν, ζήτησε από τους πρεσβευτές δεκάδων κρατών να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Εθνη «το αργότερο εντός των προσεχών ημερών» για τον αριθμό των στρατιωτών που θα στείλουν στην ειρηνευτική δύναμη, δεδομένης της απροθυμίας της Γαλλίας να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν καθυστερήσει η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο θα ξαναρχίσει η αιματοχυσία.

Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την υπαναχώρηση της Γαλλίας και την απόφαση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σιράκ, ότι θα σταλούν στο Λίβανο μόνο 200 άνδρες του Μηχανικού.

Εως χθες, μόνον πέντε χώρες είχαν δεσμευτεί να μετάσχουν με στρατιώτες στην ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου: Το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Νεπάλ πρότειναν να στείλουν από ένα τάγμα και η Γερμανία και η Δανία δύο πολεμικά πλοία. Η Ισπανία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και το Βέλγιο έκαναν γνωστό ότι θα εξετάσουν την κατάσταση προτού να δεσμευτούν.

Στη Ρώμη χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως τη συμμετοχή Ιταλών στρατιωτών στη δύναμη, με τη διευκρίνιση ότι ο αριθμός τους θα αποφασισθεί «σε συμφωνία με άλλες χώρες που συμμετέχουν, όπως η Γαλλία».

Η στάση της Γαλλίας έχει προκαλέσει πονοκεφάλους και προβληματισμό, αν και ο Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε το γ. γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να στείλει κι άλλους στρατιώτες, κάτι που όμως -κατά το Παρίσι- εξαρτάται από την πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής και των κανόνων που θα τη διέπουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δήλωσε χθες πως ήλπιζε ότι η Γαλλία θα αποστείλει στο Λίβανο περισσότερους από τους 200 στρατιώτες.

Σημείωσε πάντως, ότι η απόφαση αυτή μπορεί να μην είναι τελική, καθώς «διαφορετικά μηνύματα μας έρχονται από τη Γαλλία».

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα παράσχουν μόνο «λογιστική υποστήριξη» στη δύναμη, όποτε συγκροτηθεί.

Χθες, το Ισραήλ επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να μετάσχουν στρατεύματα χωρών, που δεν έχουν μαζί του διπλωματικές σχέσεις, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Μαλαισίας, Σαγιέντ Χαμίντ Αλμπάρ, ήταν: «Θα πάμε στο λιβανικό έδαφος, δεν πρόκειται να πάμε στο ισραηλινό έδαφος».
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 12:48.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.