Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικολογικά θέματα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 15-06-07, 12:42
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Μελέτη ερευνητών για τις κλιματικές αλλαγές στην χώρα μας

«Η θερμοκρασία αυξάνεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», μας λένε οι επιστήμονες όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές. Και αν η μείωση των παγετώνων της Γροιλανδίας κατά 25% από το 1979 έως το 2005 φαίνεται κάτι πολύ μακρινό που δεν μας αγγίζει, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Αθήνας τον Ιούλιο από 33 σε 41 βαθμούς Κελσίου, ο κατακλυσμός από νερό 560.000 στρεμμάτων και η αδυναμία της πρωτεύουσας να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό, ασφαλώς είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος μόνο των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας σύμφωνα με μελέτη ομάδας ερευνητών του Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που οργάνωσε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Περιβάλλον και Ανθρώπινη Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και τρόπους τουλάχιστον κατά 3,5 βαθμούς σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το κλίμα. «Μπορούμε πλέον να μιλάμε για βεβαιότητες όταν αναφερόμαστε στις κλιματικές αλλαγές», τόνισε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λάλας μιλώντας στην ημερίδα. Οπως πρόσθεσε, αυτές οι αλλαγές όπως και η αύξηση της θερμοκρασίας σαφώς θα επηρεάσουν διαφορετικά τις περιοχές του πλανήτη. Ετσι στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν έως και 20%. Η αύξηση της θερμοκρασίας -ακόμα και αν παραμείνει εντός των ορίων των δύο βαθμών Κελσίου -σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων θα έχει άμεσες συνέπειες στη δυνατότητα παραγωγής των χωραφιών στα υδατικά αποθέματα αλλά και τα οικοσυστήματα. «Εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 60-70 cm. Ωστόσο εάν λιώσουν οι πάγοι στη Γροιλανδία υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέλθει από 1,20 cm-1,40 cm.», τόνισε ο κ. Λάλας προσθέτοντας ότι οι περισσότερο απειλούμενες περιοχές είναι τα Δέλτα των ποταμών.

Εξειδικεύοντας τις μετρήσεις στον Ελλαδικό χώρο η ερευνήτρια κ. Ελενα Γεωργοπούλου παρουσίασε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη του Αστεροσκοπείου η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο στην Αθήνα που τώρα είναι 33 βαθμοί Κελσίου, την περίοδο 2071- 2100 αναμένεται να φτάσει τους 41 βαθμούς. Αντίστοιχα η μέση βροχόπτωση το μήνα Δεκέμβριο θα μειωθεί αισθητά.

Η στάθμη της θάλασσας παρουσιάζει σαφώς τάσεις ανόδου σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Κατά συνέπεια οι επιπτώσεις κυρίως στις παράκτιες περιοχές θα είναι μεγάλες καθώς τμήματα αυτών που μπορεί να φτάνουν και τα 560.000 στρέμματα (ποσοστό 0,4% της έκτασης της χώρας) θα πλημμυρίσουν. Πιο ευάλωτες περιοχές σύμφωνα με την μελέτη είναι τα Δέλτα του Εβρου και του Νέστου, η περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, τα νησιά Λήμνος, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδος, η περιοχή του Παγασητικού Κόλπου, η περιοχή του Αμβρακικού, περιοχή λιμνοθάλασσας Αιτωλικού και Μεσολογγίου και περιοχή κόλπου Κυλλήνης.

Η αύξηση των αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 20% τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των μεγαλύτερων αναγκών για ψύξη που θα προκύψουν. Η μείωση των βροχοπτώσεων θα φέρει και τη μείωση των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Ετσι για την Αθήνα αναμένεται δραματική μείωση τόσο του όγκου νερού στα τρία ποτάμια Εύηνος, Μόρνος και Βοιωτικός Κηφισός και ανάλογη μείωση στους αντίστοιχους ταμιευτήρες που χρησιμοποιούνται για τις υδατικές ανάγκες της πρωτεύουσας. Ετσι ενώ σήμερα οι υφιστάμενες ετήσιες ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας είναι 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, υπό αυτές τις συνθήκες ο συνολικός αξιοποιήσιμος όγκος σε ετήσια βάση θα κυμαίνεται από 125,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έως 202,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. «Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που “ζουν από το κλίμα” καθώς έχει τουρισμό και γεωργία» τόνισε η κ. Γεωργοπούλου επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών για τη χώρα μας θα είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες.

Θα επηρεάσουν και την ασφάλειά μας, όπως προβλέπει το θέμα της ημερίδας; Σαφώς κάποιοι θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν. Οπως όμως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Κάτια Λαζαρίδη επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου στην ομιλία της «η σχέση περιβάλλοντος και ανθρώπινης ασφάλειας παρουσιάστηκε πολύ απλά από τη κ. Ουανγκάρι Ματάι που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2004. Οπως είπε “το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την ειρήνη γιατί όταν καταστρέφουμε τους πόρους μας, τότε πολεμάμε γι’ αυτούς”».

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 15-06-07, 12:52
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Όταν δεν μείνει παραλία για παραλία, όταν ο τουρισμός στραφεί σε χώρες με ήπιες συνθήκες ζωής, όταν τα οικοπεδάκια θα χάσουν την αξία τους, τότε όλα αυτά τα μικροσυμφέροντα, ο στρουθοκαμηλισμός μας, η ‘κοντοφθαλμία’ μας, θα γίνει κατανοητή, αλλά τότε θα είναι αργά.

Οι παγετώνες λιώνουν εύκολα, δεν ξαναγίνονται όμως εύκολα, την βλακεία μας θα την καταλάβουμε αργά, πολύ αργά για την σωτηρία αυτού του πλανήτη.

Έρχονται εκλογές, να μου το θυμηθείτε, τα κοράκια της βουλής, θα βάλουν μέσα στις υποσχέσεις τους, την μη εγκατάσταση ΑΠΕ για να γλύψουν μερικές δεκάδες ψήφους ακόμα.

Την στραβωμάρα αυτή δεν γιατρεύεται εύκολα, θα πρέπει κάποιος κυβερνήτης, να αδιαφορήσει για το πολιτικό κόστος και να τα εγκαταστήσει ακόμα και με το ζόρι....

Ο πλανήτης εδώ και χρόνια εκπέμπει SOS και εμείς αρκούμεθα στις παλινδρομικές κινήσεις ...
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 11:50.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.