Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ελεύθερος Χρόνος και Ψυχαγωγία > Οδηγώντας
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολογήστε το θέμα Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 17-08-06, 11:02
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Γιατί οι δρόμοι κάνουν νερά

Οδηγώντας στην εθνική οδό, ντάλα μεσημέρι, με θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

Ούτε ένα συννεφάκι στον ουρανό, και όμως η άσφαλτος του δρόμου στα εκατόν πενήντα μέτρα μπροστά μας φαίνεται «βρεγμένη» από το ένα άκρο έως το άλλο. Και στο «βρεγμένο» αυτό οδόστρωμα κυκλοφορούν προφανώς όλα τα αυτοκίνητα που είναι μπροστά μας. Από πού έρχονται τα «νερά»; Μήπως ο δρόμος γλιστράει; Οι σκέψεις μας όμως αυτές ευτυχώς διαψεύδονται σύντομα, αφού όσο πλησιάζουμε «το βρεγμένο κομμάτι του δρόμου» τόσο διαπιστώνουμε πως είναι ολόστεγνο, το βρεγμένο κομμάτι φεύγει και εμφανίζεται όλο και μακρύτερα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ναυτικούς. Είναι γνωστή η «Φάτα Μοργκάνα», το ποίημα του Νίκου Καββαδία. «Πού θ' έρχεσαι; Απ' τη Βαβυλώνα. Πού πας; Στο μάτι του κυκλώνα. Ποιαν αγαπάς; Κάποια τσιγγάνα. Πώς τη λένε; Φάτα Μοργκάνα». Τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται σε ορισμένες ακτές θαλασσών και συνίστανται στην ανύψωση αυτών υπό μορφήν τείχους, μεγαλοπρεπών μεγάρων, παράξενων τοπίων κ.λπ., όταν η παρατήρησή τους γίνεται από κάποια απόσταση. Στην Ελλάδα τέτοια έχουμε στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, κοντά στη Λάρυμνα, και πιθανόν και αλλού.

Είναι το γνωστό φαινόμενο των αντικατοπτρισμών στους «βρεγμένους δρόμους» και στη θάλασσα, εξηγεί ο δρ Γιώργος Μπαλούτσος, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, στο Εθνικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών. «Είναι το είδωλο του χρώματος του ουρανού που καθρεπτίζεται στην άσφαλτο και είναι ορατό από τη θέση του οδηγού (ή των επιβατών) του αυτοκινήτου. Το φαινόμενο αυτό λέγεται "αντικατοπτρισμός" και σημαίνει την εμφάνιση ενός αντικειμένου στην ατμόσφαιρα, σε διαφορετική θέση από εκείνη όπου πράγματι είναι. Το φαινόμενο εκδηλώνεται τη στιγμή που η ευθύγραμμη διάδοση των ακτίνων του ήλιου (του φωτός) καμπυλώνεται, όταν αυτές φθάνουν σε στρώματα αέρος της ατμόσφαιρας που έχουν διαφορετική πυκνότητα εξαιτίας της διαφορετικής θερμοκρασίας τους. Στην προκειμένη περίπτωση, το στρώμα του αέρα που είναι κοντά στην άσφαλτο είναι πολύ πιο θερμό από το ανώτερο στρώμα, αφού παίρνει τη θερμοκρασία από τον δρόμο. Ετσι, οι ακτίνες του ήλιου στο επίπεδο διαχωρισμού του θερμού και κρύου στρώματος της ατμόσφαιρας καμπυλώνονται με φορά αντίθετη προς την κυρτότητα της επιφάνειας της γης. Στη συνέχεια, ο οδηγός του αυτοκινήτου βλέπει τις ακτίνες να προέρχονται από την επιφάνεια του οδοστρώματος όπου έχει σχηματιστεί το είδωλο του χρώματος του ουρανού και αυτό δίνει την εντύπωση του βρεγμένου οδοστρώματος».

Και στην έρημο

Παρόμοια φαινόμενα αντικατοπτρισμού με εκείνα των δρόμων παρατηρούνται βέβαια και αλλού και κυρίως στην έρημο, όταν τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού οι διψασμένοι ταξιδιώτες βλέπουν από κάποια απόσταση να λαμπυρίζουν λίμνες με νερό στην άμμο. Ο ενθουσιασμός τους όμως αυτός γίνεται σύντομα απογοήτευση, όταν πλησιάζουν και διαπιστώνουν πως «οι υδάτινες επιφάνειες» είναι μόνο καυτή άμμος. Στον αντικατοπτρισμό, τα αντικείμενα πολλές φορές παρατηρούνται όχι μόνο σε διαφορετική θέση αλλά και αντεστραμμένα, όπως π.χ. οι φοίνικες στην έρημο. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και με τα αυτοκίνητα που κινούνται μπροστά μας στη «βρεγμένη άσφαλτο». Ετσι, με μια πιο προσεκτική παρατήρηση, διαπιστώνουμε πως, εκτός του πραγματικού, βλέπουμε και το αντεστραμμένο είδωλο του αυτοκινήτου στο οδόστρωμα.

«Το είδος αυτό του αντικατοπτρισμού, όπου το αντικείμενο φαίνεται σε χαμηλότερη θέση από την πραγματική, καλείται "κατώτερος" και οφείλεται στο φθάσιμο των ακτίνων του ηλίου στο μάτι του παρατηρητή "από κάτω", εξαιτίας της καμπύλωσής τους στο διαχωριστικό στρώμα του θερμού και κρύου σχετικά αέρα. Εκτός του κατώτερου αντικατοπτρισμού, έχουμε βέβαια και τον ανώτερο. Αυτός δημιουργείται με τις ίδιες διαδικασίες, αλλά όταν ο αέρας είναι ψυχρότερος στο έδαφος από το ανώτερο στρώμα του. Στην περίπτωση αυτή τα αντικείμενα εμφανίζονται ανυψωμένα και μεγεθυσμένα», προσθέτει ο κ. Μπαλούτσος.

Οσο για τη Φάτα Μοργκάνα (την ξανθιά Μοργκάνα) «αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα». Η Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται κυρίως από τις ακτές του Ρήγιου της Καλαβρίας της νότιας Ιταλίας απέναντι στις ακτές της Μεσσήνης, στη Σικελία, από όπου είναι και η ονομασία της. Η Φάτα Μοργκάνα, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου, ζούσε σε κρυστάλλινο παλάτι μέσα στη θάλασσα και είχε μαγικές δυνάμεις να χτίζει κάστρα στον αέρα, πάνω από τις ακτές.

Πηγη : Ελευθεροτυπία
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:57.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.