Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Αξιοπερίεργα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 15-05-13, 09:30
Το avatar του χρήστη justin
justin Ο χρήστης justin δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 01-02-24 07:20
Φύλο: Άντρας
Καλή ψαριά!

Καλή ψαριά… μα και καλή κακαβιά κάνει το γατόψαρο. Αυτό βέβαια ταΐζει κόσμο…

__________________
Έως αν τον έτερον προπέσειν
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 15-05-13, 10:32
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Ψαρόσουπα ναι, κακαβιά όχι.

Η κακαβιά όπως και η μπουγιαμπέσα, γίνεται με μικρά σκαρτόψαρα.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 15-05-13, 10:49
Το avatar του χρήστη justin
justin Ο χρήστης justin δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 01-02-24 07:20
Φύλο: Άντρας
Στέλιο Κρητικός είμαι μα και καλός ψαράς θέλω να πιστεύω. Η κακαβιά είναι ψαρόσουπα με τον τρόπο που γίνεται στην Κρήτη. Την καλύτερη λοιπόν κακαβιά την κάνει ο σκορπιός ή ο Ροφός μα και το γατόψαρο καλό είναι στις παραποτάμιες περιοχές. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μικρά ψάρια, για την Κρήτη μιλάω

Και μια συνταγή από τον Μαμαλάκη

Κακαβιά Αγιογαληνιώτικη

½ κιλό ψάρι κατάλληλο για βραστό κομμένο σε μερίδες
1 ½ κιλό πατατούλες κομμένες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού
1 ποτήρι νερού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι
Αλάτι

Η θαυμάσια αυτή συνταγή προέρχεται από ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης, την Αγία Γαλήνη, (τουλάχιστον ήτανε ένα από τα ομορφότερα, βλέπετε ο τουρισμός αλλάζει μέχρι και την ομορφιά). Η γιαγιά μου η Ροδάνθη λοιπόν, όταν πηγαίναμε το καλοκαίρι, μας έφτιαχνε πότε –πότε, (όταν οι βάρκες έβγαζαν φρέσκο ψάρι) την κακαβιά, μια ψαρόσουπα δηλαδή όχι σαν τις συνηθισμένες, λίγο διαφορετική. Το ιδανικό ψάρι για αυτή τη σούπα είναι οι σκορπίνες. Που να βρεθούνε όμως στις μέρες μας και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα οποιοδήποτε ψάρι που κάνει για βραστό.

Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και απλώνετε στον πάτο της μια στρώση πατάτες, Από πάνω τους μια στρώση ψάρι και πάλι από πάνω πατάτες, Βάζετε το κρεμμυδάκι σε μια ακρούλα.

Αδειάζετε μέσα το ποτήρι με το λάδι και το άλλο με το λεμόνι. Αν τα υγρά δεν σκεπάσουν τα υλικά προσθέστε λίγο νερό. Κανονικά στην αυθεντική συνταγή επαναλαμβάνεις τη δόση χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά, εσείς όμως αποφύγετέ το γιατί μάλλον δεν θα είστε συνηθισμένοι σε τόσο έντονες γεύσεις.

Ανάψτε τη φωτιά. Πάνω στη τελευταία στρώση βάλτε ένα πιάτο να μην κουνάνε τα υλικά όταν πάρουν βράση. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά για αρκετή ώρα. Το λεμόνι με το λάδι θα μετατραπούν σ’ ένα θαυμάσιο γαλάκτωμα και η σούπα θα γίνει κάτασπρη.

Σερβίρετε στα πιάτα ζωμό, ψάρι και πατατούλες.

Από το ελληνικό βιβλίο «Μεσογειακή κουζίνα»
__________________
Έως αν τον έτερον προπέσειν
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 15-05-13, 11:03
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Δεν αντιλέγω, κάθε περιοχή έχει τις σπεσιαλιτέ του και ο σκορπιός θεωρείται σκαρτόψαρο.

Κύριο συστατικό της καλής κακαβιάς, είναι η φρεσκάδα του ψαριού.

Στην σχάρα και στο τηγάνι μπορεί να σε ξεχελάσει, στην σούπα ποτέ.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:57.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.