Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Τα δικαιώματα μας
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολογήστε το θέμα Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 26-05-07, 08:52
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας



Ανοικτή πληγή για τον κόσμο η κατάσταση στο Νταρφούρ
Την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο παρουσίασε η Διεθνής Αμνηστεία. Κύριες διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2006 είναι ότι οι κυβερνήσεις με τις "κοντόφθαλμες και διχαστικές πολιτικές που επιλέγουν υπονομεύουν το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τροφοδοτούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, διχάζουν κοινότητες και ενισχύουν τις ανισότητες".

Το Νταρφούρ του Σουδάν είναι ανοικτή πληγή στην παγκόσμια συνείδηση. Οπως δήλωσε η ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας Αϊρίν Χαν "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάσχει από έλλειψη εμπιστοσύνης και από τη διπροσωπία των πιο ισχυρών του μελών. Στο μεταξύ, 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από δεκαπλάσιοι έχουν εκτοπισθεί και οι επιθέσεις των πολιτοφυλακών εξαπλώνονται πλέον στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Ενωση".

Σε μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέβησαν ένοπλες ομάδες που δρουν στο τόξο της αστάθειας που εκτείνεται από τα σύνορα του Πακιστάν μέχρι το Κέρας της Αφρικής. Οπως είπε η κ. Χαν, "αν οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίσουν τις αδικίες που τρέφουν αυτές τις ομάδες, αν δεν δείξουν αποτελεσματικές ηγετικές ικανότητες ώστε να κάνουν τις ομάδες αυτές να λογοδοτήσουν για τις καταπατήσεις που έχουν διαπράξει κι αν δεν είναι έτοιμες να λογοδοτήσουν και οι ίδιες, τότε η πρόγνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ολέθρια".

Στο Αφγανιστάν η διεθνής κοινότητα άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό κράτος Δικαίου και εγκατέλειψε τους ανθρώπους στη χρόνια ανασφάλεια, τη διαφθορά και τους αναγεννημένους Ταλιμπάν. Στο Ιράκ, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν υποκινήσει τη σεχταριστική βία, το δικαστικό σύστημα αποδείχθηκε οικτρά ανεπαρκές και οι χειρότερες πρακτικές για τις οποίες είχε επικριθεί με σφοδρότητα το καθεστώς Σαντάμ (βασανιστήρια, άδικες δίκες, θανατική ποινή, ατιμώρητοι βιασμοί) ζουν και βασιλεύουν, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστεία.

Η ελευθερία της έκφρασης φιμώθηκε: Με την ποινική δίωξη συγγραφέων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με τους φόνους πολιτικών ακτιβιστών στις Φιλιππίνες, με τις συνεχείς παρενοχλήσεις, την παρακολούθηση και συχνά τη φυλάκιση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια και νέους νόμους που εποπτεύουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρωσία. Το Διαδίκτυο έγινε το νέο πεδίο μάχης στον αγώνα για την ελεύθερη έκφραση αντίθετων απόψεων, καθώς ακτιβιστές συνελήφθησαν και εταιρείες συνέπραξαν με κυβερνήσεις για να περιορίσουν την πρόσβαση στην ηλεκτρονική πληροφορία σε χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Συρία, το Βιετνάμ, η Λευκορωσία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταχειρίζεται τον κόσμο σαν ένα γιγάντιο πεδίο μάχης για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απαγάγοντας, συλλαμβάνοντας, κρατώντας αυθαίρετα, βασανίζοντας και μετάγοντας υπόπτους από τη μια μυστική φυλακή στην άλλη σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να τιμωρείται, επισημαίνεται.

"Τίποτε άλλο δεν έχει δείξει πιο εύστοχα την παγκοσμιοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο ο ``πόλεμος κατά της τρομοκρατίας`` της ηγεσίας των ΗΠΑ και το πρόγραμμα των ``εκτάκτων αποδόσεων``, στο οποίο ενέχονται τόσο μακρινές μεταξύ τους χώρες όπως η Ιταλία και το Πακιστάν, η Γερμανία και η Κένυα", υπογράμμισε η κ. Χαν και συνέχισε: "Οι ασύνετες αντιτρομοκρατικές στρατηγικές έχουν κάνει ελάχιστα για να μειώσουν την απειλή της βίας ή να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για τα θύματα της τρομοκρατίας. Εχουν, όμως, κάνει πολλά για να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου παγκοσμίως".

Σημάδια ελπίδας στη ζοφερή αυτή εικόνα του κόσμου αποτελούν κατά τη Διεθνή Αμνηστεία η πορεία προς τη λογοδοσία για τις έκνομες μεταγωγές που δρομολόγησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Όπως σημειώνεται, "ακριβώς όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου απαιτεί παγκόσμια δράση βασισμένη στη διεθνή συνεργασία, η αλυσιδωτή αντίδραση που απειλεί με έκρηξη τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με παγκόσμια αλληλεγγύη και σεβασμό για το διεθνές δίκαιο".

Πηγή και περισσότερα : SKAI.gr
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 26-05-07, 08:53
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Συνέχεια

Η ΕΕ αρνείται τα προβλήματα που έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ειδικά για την ΕΕ σημειώνεται ότι "ισχυρές κυβερνήσεις και ένοπλες δυνάμεις υποδαυλίζουν εσκεμμένα το φόβο", ενώ "η συνενοχή ευρωπαϊκών κρατών στις απαγωγές της CIA και οι παράνομες εκδόσεις ανθρώπων ισοδυναμούν με κατάρρευση του κράτους Δικαίου στην Ευρώπη". Εξίσου κακό όμως, με το ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέτρεψαν να συμβούν στην Ευρώπη τέτοιες πράξεις, είναι ότι δεν τις αναγνωρίζουν και δεν λαμβάνουν μέτρα ώστε να εμποδίσουν την επανάληψη τέτοιων κρατήσεων.

Οι βάναυσες πρακτικές στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης συνέχισαν να αποτελούν ένα άλλο σημαντικό τομέα ανησυχίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ. Συγχρόνως, οι πολιτικοί, εκμεταλλευόμενοι το φόβο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, έχουν θεσπίσει μέτρα εναντίον των προσφύγων και όσων ζητούν άσυλο στην ΕΕ που έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις και δεσμεύσεις τους.

Η ρητορική του φόβου και η έλλειψη μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων έχουν οδηγήσει σε ανησυχητικές εκδηλώσεις ρατσισμού και διακρίσεων στην Ευρώπη. Αλλοδαποί στιγματίζονται και η καχυποψία απέναντι στους μουσουλμάνους και τα μέλη άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων έχει ενταθεί. Τίποτα δεν γίνεται προκειμένου να ξεπερασθούν οι χρόνιες διακρίσεις και η τεράστια κοινωνική προκατάληψη απέναντι στους Ρομά.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Τον περασμένο Μάιο σε δύο πράκτορες της ΕΥΠ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με την καταγγελθείσα απαγωγή επτά ανθρώπων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Δεν ήρθαν στο φως στοιχεία για άλλους έξι πράκτορες που βαρύνονταν αρχικά με υποψίες για ανάμιξη στις απαγωγές.

Μετανάστες υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, ενώ υπήρξαν ανησυχίες για βίαιη επαναπροώθηση. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο την πρόσβαση στη χώρα και συνέχισε να τους επιστρέφει στη χώρα προέλευσης, χωρίς νομική βοήθεια ή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Οι συνθήκες κράτησης μεταναστών αναφέρεται ότι ισοδυναμούν με κακομεταχείριση, ενώ υπό κράτηση τέθηκαν και παιδιά μετανάστες. Στο τέλος του 2006 ήταν στο στάδιο της οριστικοποίησης, αλλά δεν έχει ακόμη ψηφισθεί, νομοσχέδιο με στόχο την εναρμόνιση της διαδικασίας ασύλου με τα διεθνή θεσμικά κείμενα.

Οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν διωγμό. Δεν δόθηκε η απαραίτητη προστασία σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής πορνείας.

Τον Απρίλιο Βουλγάρα υπήκοος τέθηκε υπό κράτηση στη Ρόδο για παράνομη είσοδο και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και μαστροπεία σε δύο άνδρες, που είχαν κανονίσει τη μεταφορά της από την Κρήτη στη Ρόδο. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι, αφού τέθηκε υπό κράτηση, ένας αστυνομικός τη μετέφερε στην κατοικία του όπου τη βίασε και, όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, βιάσθηκε από άλλο αστυνομικό. Κινήθηκε ποινική διαδικασία εναντίον των δύο αστυνομικών, στον αξωματικό υπηρεσίας και το διοικητή του τμήματος και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραμέληση καθήκοντος.


Γεγονότα και αριθμοί

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι αριθμοί και τα γεγονότα που παρουσιάζονται υπολείπονται της πραγματικής εικόνας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πάντως, μια στις τρεις γυναίκες υποβάλλεται σε κακοποίηση από το σύντροφό της κάποια στιγμή στη ζωή της. Στο 50% των δολοφονημένων γυναικών δράστης είναι ο πρώην σύντροφός τους.

* Δύο εκατ. άνθρωποι ετησίως γίνονται αντικείμενο εμπορίας και στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και κορίτσια. Συνολικά 137 χώρες κυρίως της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής δέχονται τα θύματα που προέρχονται από 127 χώρες κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας, της Δυτικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

* Το 70% των θυμάτων στις πρόσφατες συρράξεις ήταν άμαχοι και μεταξύ αυτών το 50% γυναίκες και κορίτσια. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες υπέστησαν βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας από το ξέσπασμα της κρίσης στο Νταρφούρ από το 2003 έως σήμερα. Όμως, κανένας δεν έχει καταδικασθεί για τις αγριότητες που έχουν συμβεί στο Νταρφούρ.

* 153 κυβερνήσεις ψήφισαν το Δεκέμβριο την εκπόνηση διεθνούς Συνθήκης για το Εμπόριο των Οπλων. Συνολικά 24 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και μια καταψήφισε τη συνθήκη: οι ΗΠΑ.

* Το 85% των φόνων που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία έχουν γίνει με όπλο μικρού διαμετρήματος ή ελαφρύ όπλο. Το 60% των πυροβόλων όπλων στον κόσμο βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

* 22 δισ. δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο για όπλα από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Με αυτά τα χρήματα, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν για κάθε παιδί μια θέση στο σχολείο και να μειώσουν κατά δύο τρίτα την παιδική θνησιμότητα μέχρι το 2015.

* 20.000 άνθρωποι στον κόσμο εκτιμάται ότι περιμένουν την εκτέλεσή τους. Το 91% των γνωστών εκτελέσεων το 2006 έγιναν σε έξι χώρες: Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Σουδάν, Πακιστάν, ΗΠΑ.

* 1.245 πτήσεις ή προσγειώσεις στον ευρωπαϊκό χώρο έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν για έκνομες μεταγωγές της CIA. Συνολικά 400 κρατούμενοι από περισσότερες των 30 εθνικοτήτων κρατούνταν μέχρι τα τέλη 2006 στο Γκουαντάναμο, το δημόσιο σύμβολο των αδικιών του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας". Αγνωστός αριθμός κρατουμένων παραμένει σε άλλα, μυστικά κέντρα κράτησης.

* 104 χώρες έχουν επικυρώσει το καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ομως, 100 κράτη έχουν συνάψει με τις ΗΠΑ "συμφωνία ασυλίας" που εξαιρεί τους πολίτες των ΗΠΑ από ποινική δίωξη. Για τρεις περιπτώσεις διεξάγονται ανακρίσεις: Βόρεια Ουγκάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νταρφούρ. Συνολικά 161 άνθρωποι έχουν παραπαμφθεί σε δίκη για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πηγή : SKAI.gr
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 04:45.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.