Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικολογικά θέματα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 11-05-07, 11:16
Το avatar του χρήστη mimo
mimo Ο χρήστης mimo δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 26-05-20 20:01
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Νέα Ελληνική Πρωτιά σε ευρωπαικό επίπεδο.

Η αλλήθεια είναι πως ο πρώτος τίτλος που σκέφτηκα ήταν <<Ο νομός Κοζάνης θα ήθελε να πει ΝΑΙ στις Ανεμογενήτριες>> αλλά είπα να νερώσω το κρασί μου......................................

Δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στον Άγιο Δημήτριο και την Καρδιά της Κοζάνης, κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στις «30 βρώμικες» της Ευρώπης. Αυτό προέκυψε από τη νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία καταδεικνύει τα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 2006, οι «30 βρώμικες» ήταν υπεύθυνες για την έκλυση 393 εκατομμυρίων τόνων CO2, ποσότητα η οποία ισούται με το 10% όλων των εκπομπών CO2 της Ευρώπης. Οι πλέον «βρώμικες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στηρίζουν την παραγωγή ενέργειας στον γαιάνθρακα, με τις 10 πρώτες να χρησιμοποιούν λιγνίτη, ένα ορυκτό καύσιμο ιδιαίτερα υψηλής έντασης σε εκπομπές CO2.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι από την πρώτη και τέταρτη θέση που κατείχαν αυτές οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην αντίστοιχη έκθεση του 2005, σήμερα επιδεικνύουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, θα πρέπει να εγκαταλείψει το βρώμικο γαιάνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επενδύσει σε καθαρές τεχνολογίες. Είναι παράλογο να προγραμματίζονται συγχρόνως νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη χώρα μας», συνεχίζει ο κ. Καραβέλλας.

Καθώς οι εκπομπές CO2 θεωρούνται η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των καταστρεπτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ σημαντικό τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις εκπομπών μέσα από επενδύσεις σε καθαρές και πιο αποδοτικές τεχνολογίες. Ένα ισχυρότερο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών της έως και 30% μέχρι το 2021.

Η ιεράρχηση του WWF έγινε με βάση την ανάλυση στοιχείων του 20062, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Εκπομπών, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση έλαβε υπόψη της τις απόλυτες εκπομπές CO2 των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις Ευρωπαϊκές χώρες (εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο) και ιεράρχησε τις 30 μεγαλύτερες μονάδες από πλευράς εκπομπών σύμφωνα με την απόδοσή τους (γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα). Οι περισσότερες από τις «βρώμικες 30» βρίσκονται στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (η κάθε χώρα διαθέτει από 10 μονάδες) και ακολουθεί η Πολωνία (4 μονάδες). Από τις 30 πλέον ρυπογόνες μονάδες, περισσότερες από τις μισές μονάδες ανήκουν στις RWE (Γερμανία), Vatttenfall (Σουηδία), EDF (Γαλλία) EON (Γερμανία). Επισυνάπτεται η κατάταξη όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα.

Υποσημειώσεις:

1. Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες στις 8 – 9 Μαρτίου 2007, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη που μπορεί να φτάσει έως και το 30%. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε υπέρ δεσμευτικών στόχων για 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στη παραγωγή ενέργειας, για αντικατάσταση της βενζίνης και του ντίζελ σε ποσοστό 10% από περιβαλλοντικά πιστοποιημένα βιοκαύσιμα και σε έναν ενδεικτικό στόχο για 20% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020.

2. Στο ευρωπαϊκό ανεξάρτητο σύστημα καταγραφής συναλλαγών, τα στοιχεία συλλέγονται για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Το Μητρώο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/environment/clim...on/citl_en.htm.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων CoalPower5 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210-3314893, d.karavellas@wwf.gr
__________________
Βρε βρε τα παιδιά......
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 02:09.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.