Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιατρικές συζητήσεις
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολόγηση: Αξιολόγηση θέματος: 12 Ψήφοι, 4,92 κατά μέσο όρο. Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 02-05-07, 10:18
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Sysop υπό δοκιμή
 

Τελευταία φορά Online: 13-06-18 14:29
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Τι είναι η διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)

Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, θεωρείται μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία φέρει ασυνήθιστες εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της δραστηριότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ατόμου. Σε αντίθεση με τη συνήθη μεταβλητότητα της διάθεσης, τα "πάνω" και τα "κάτω", στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής, οι εναλλαγές αυτές έχουν ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα. Συνοδεύονται από σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του ατόμου ή στη σχολική επίδοση, ακόμη και μερικές φορές και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ωστόσο, η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δίνοντας στο άτομο τη δυνατότητα να έχει μια παραγωγική ζωή.

Ο κίνδυνος νόσησης από μανιοκατάθλιψη ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 1% στην διάρκεια τη ζωής. Μια δεδομένη χρονική στιγμή, 0.3%-0.5% του γενικού πληθυσμού μπορεί να πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα μπορεί να πάσχουν από 10.000-20.000 από το πρόβλημα αυτό. Εμφανίζεται συνήθως περί το τέλος της εφηβείας ή ενωρίς στην ενήλικη ζωή, ενώ δεν αποκλείεται τα πρώτα συμπτώματα να παρουσιαστούν κατά την παιδική ηλικία ή ακόμη και πολύ αργότερα στη ζωή. Συνήθως δε γίνεται άμεσα αντιληπτή η νοσηρότητα των συμπτωμάτων. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν χρόνια, πριν γίνει η διάγνωση και εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία. Όπως και με τον σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια καρδιολογικά νοσήματα, η διπολική διαταραχή έχει χρόνιο χαρακτήρα και απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η μανιοκατάθλιψη επηρεάζει τόσο τη συναισθηματική διάθεση όσο και τη λογική σκέψη. Κινητοποιεί ανεπιθύμητες ή ακραίες συμπεριφορές και συχνά περιορίζει την ίδια την επιθυμία, τη θέληση του ατόμου να ζήσει. Αν και θεωρείται ότι έχει κυρίως νευροβιολογική βάση, το άτομο βιώνει την ψυχολογική διάσταση του προβλήματος. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το άτομο παρουσιάζει ευφορία, αυτή δεν είναι ευχάριστη και το άτομο πραγματικά υποφέρει.

Πηγή : stress.gr
__________________
Δεύτερη ζωή δεν έχει
Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to amigos For This Useful Post:
saris takis (17-08-09)
  #2  
Παλιά 02-05-07, 10:19
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Sysop υπό δοκιμή
 

Τελευταία φορά Online: 13-06-18 14:29
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Συμπτώματα της Διπολικής Διαταραχής

Ποια είναι τα συμπτώματα της Διπολικής Διαταραχής;
Η Διπολική Διαταραχή προκαλεί έντονες μεταβολές της συναισθηματικής διάθεσης, από ευφορία ή/και ευερεθιστότητα σε μελαγχολία και απελπισία. Πρόκειται για επεισόδια μανίας και κατάθλιψης αντίστοιχα, τα οποία έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται διαδοχικά, συχνά με μεσοδιαστήματα φυσιολογικής διάθεσης. Παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στην ενεργητικότητα και τη συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα του μανιακού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν:

* Αυξημένη δραστηριότητα και ανησυχία
* Υπερβολικά ευφορική διάθεση
* Ακραία ευερεθιστότητα
* Γρήγορη σκέψη, γρήγορος λόγος και εναλλαγές ιδεών
* Διάσπαση της προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης
* Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
* Διογκωμένη αυτοεκτίμηση
* Χαμηλή κριτική ικανότητα
* Άκριτη αύξηση των δαπανών για αγορές κ.λ.π
* Ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά την τελευταία περίοδο
* Αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα
* Κατάχρηση ουσιών (πχ. κοκαΐνη, αλκοόλ, ηρεμιστικά)
* Παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά
* Άρνηση του ασυνήθιστου χαρακτήρα της διάθεσης και συμπεριφοράς

Προκειμένου να είναι δυνατή η διάγνωση της μανίας, 3 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας. Στην περίπτωση που η διάθεση χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, 4 επιπλέον συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τη διάγνωση

Τα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν:

* Καταθλιπτική διάθεση, άγχος, αίσθηση κενού
* Απελπισία ή απαισιοδοξία
* Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, αβοηθητότητας
* Απώλεια ενδιαφέροντος ή ικανοποίησης από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που θεωρούνταν προηγουμένως ευχάριστες
* Απώλεια ενέργειας, κόπωση, αίσθηση "επιβράδυνσης"
* Δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη, μειωμένη αποφασιστικότητα
* Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
* Διαταραχές του ύπνου
* Διαταραχές της όρεξης
* Χρόνιος πόνος ή άλλα επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν παθολογικά
* Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας

Προκειμένου να είναι δυνατή η διάγνωση της κατάθλιψης, 5 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων.
Ένα ήπιο ή μέτριας βαρύτητας επεισόδιο μανίας ονομάζεται υπομανία. Πρόκειται για μια αίσθηση ευφορίας, η οποία είναι δυνατό να συνδέεται με ικανοποιητική λειτουργικότητα και αυξημένη παραγωγικότητα. Έτσι, ακόμη κι αν το στενό περιβάλλον του ατόμου μάθει να αναγνωρίζει αυτή τη μεταβολή της διάθεση ως πιθανή διπολική διαταραχή, το ίδιο το άτομο μπορεί να συνεχίσει να αρνείται αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, χωρίς τους κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς, η υπομανία είναι πιθανό να εξελιχθεί σε σοβαρή μανία ή να μετατραπεί σε κατάθλιψη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βαριά επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης συνοδεύονται από ψυχωτικά συμπτώματα, όπως είναι οι ψευδαισθήσεις (ακουστικές, οπτικές ή γενικότερα η αντίληψη, μέσω των αισθήσεων, αντικειμένων που δεν είναι στην πραγματικότητα παρόντα) και οι παραληρητικές ιδέες (εσφαλμένες πεποιθήσεις που δεν είναι απόρροια λογικής σκέψης ή είναι ασυνήθιστες για το άτομο). Η παρουσία ψυχωτικών συμπτωμάτων αποκαλύπτει τις πιο ακραίες μορφές της μεταβαλλόμενης διάθεσης στη διπολική διαταραχή. Για παράδειγμα, ιδέες μεγαλείου, όπως η πεποίθηση, ότι το άτομο είναι ένα σημαντικό πρόσωπο ή ότι διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες ή πλούτο, είναι δυνατό να υπάρξουν κατά τη μανία. Αντίθετα, ιδέες αναξιότητας ή ενοχής, όπως η πεποίθηση, ότι το άτομο είναι απένταρο ή έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό αδίκημα, μπορούν να είναι παρούσες κατά την κατάθλιψη. Η διπολική διαταραχή παρουσία των ψυχωτικών συμπτωμάτων μπορεί να διαγνωστεί εσφαλμένα ως σχιζοφρένεια, μια άλλη σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Θα ήταν ίσως χρήσιμο, να σκεφτούμε τις ποικίλες μεταβολές της διάθεσης στη διπολική διαταραχή ως ένα φάσμα ή ένα συνεχές, στο ένα άκρο του οποίου βρίσκεται η βαριά κατάθλιψη, κατόπιν η ήπια κατάθλιψη, κάπου στο μέσο η ισορροπημένη διάθεση, στη συνέχεια η υπομανία και, τέλος, στο άλλο άκρο, η μανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, συμπτώματα μανίας μπορεί να συνυπάρχουν με συμπτώματα κατάθλιψης, έχοντας ως αποτέλεσμα αυτό που καλείται μεικτό επεισόδιο. Τα συμπτώματα του μεικτού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν την ανησυχία, τις διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, την ψυχωτική συμπτωματολογία και σκέψεις αυτοκτονίας. Έτσι, η διάθεση του ατόμου μπορεί να χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη και απελπισία αλλά και από αυξημένη ενεργητικότητα την ίδια στιγμή.

Η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να εκληφθεί ως ένα πρόβλημα άλλου τύπου πέραν της ψυχικής ασθένειας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, λόγω της τάσης του ατόμου να επιδίδεται σε συμπεριφορές που θεωρούνται δυσπροσαρμοστικές, όπως η χρήση ουσιών, ή να εκδηλώνει περιορισμένη σχολική επίδοση, επαγγελματική δραστηριότητα και διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, προβλήματα, όπως τα παραπάνω, μπορεί να είναι οιωνοί μιας υποβόσκουσας διαταραχής της διάθεσης.
__________________
Δεύτερη ζωή δεν έχει
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην amigos για αυτό το μήνυμα:
panalogos (29-04-11)
  #3  
Παλιά 02-05-07, 10:21
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Sysop υπό δοκιμή
 

Τελευταία φορά Online: 13-06-18 14:29
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Θεραπεία της Διπολικής Διαταραχής

Στις περισσότερες περιπτώσεις διπολικής διαταραχής, ακόμη και στις πιο βαριές, μια ουσιώδης εξισορρόπηση των εναλλαγών της διάθεσης και μια ύφεση των σχετικών συμπτωμάτων είναι δυνατό να επιτευχθεί με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Το γεγονός, ότι η διπολική διαταραχή αφορά σε ένα κύκλο διαδοχικών επεισοδίων, απαιτεί, σχεδόν πάντα, μια χρόνια, προληπτική χορήγηση φαρμάκων. Ένα θεραπευτικό σχήμα, που συμπεριλαμβάνει τόσο τη φαρμακευτική αγωγή όσο και την ψυχοκοινωνική παρέμβαση, θεωρείται το βέλτιστο για τη αντιμετώπιση της νόσου στο χρόνο.

Η συνεχιζόμενη, χωρίς διακοπές, θεραπευτική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βεβαίως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να παρατηρηθούν αλλαγές στη διάθεση. Κάτι τέτοιο οφείλει να γίνεται άμεσα γνωστό στον θεράποντα ιατρό, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή έξαρση της νόσου, με κατάλληλες τροποποιήσεις του θεραπευτικού σχήματος. Η στενή συνεργασία με το γιατρό, καθώς και η ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, για τυχόν προβληματισμούς που αφορούν στη θεραπεία, είναι δυνατό να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της.

Επιπλέον, η καθημερινή καταγραφή των παρατηρούμενων συμπτωμάτων, του θεραπευτικού σχήματος, πιθανών διαταραχών του ύπνου και στρεσσογόνων γεγονότων στη ζωή του ατόμου είναι δυνατό να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της νόσου τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και στην παροχή εξατομικευμένης και, συνεπώς, πιο αποτελεσματικής θεραπευτικής φροντίδας.

Α. Φαρμακευτική Αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή για τη διπολική διαταραχή παρέχεται από ψυχιάτρους, οι οποίοι έχουν ειδικευθεί στη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Παρόλο που άλλοι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι οποίοι δεν έχουν την ειδικότητα του ψυχιάτρου, είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, συνιστάται η επίσκεψη σε ψυχίατρο για τον καθορισμό της θεραπείας.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων, γνωστών και ως "φάρμακα σταθεροποιητικά της διάθεσης", που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα (δηλ. χρόνια). Στην περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο, επιπλέον φάρμακα προστίθενται για τυπικά μικρότερες χρονικές περιόδους, προκειμένου να ελέγξουν μια πιθανή έξαρση της νόσου παρά τη χρήση των "σταθεροποιητικών της διάθεσης".

Για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής αναφέρονται:

* Το λίθιο (π.χ. Milithin, Lithiofor) ήταν το πρώτο σταθεροποιητικό της διάθεσης σκεύασμα που κυκλοφόρησε και θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μανίας, καθώς και στην πρόληψη τόσο των μανιακών όσο και των καταθλιπτικών επεισοδίων.
* Τα αντιεπιληπτικά, όπως η καρβαμαζεπίνη (π.χ. Tegretol) και το βαλπροϊκό νάτριο (π.χ. Depakine), έχουν, επίσης, και σταθεροποιητικές ιδιότητες και μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε δύσκολα αντιμετωπίσιμα διπολικά επεισόδια. Η χρήση τους σε συνδυασμό με το λίθιο ενισχύει τα αντιμανιακά του αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση τα αντιεπιληπτικά που αναφέρθηκαν αλλά και άλλα, να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία στην διπολική διαταραχή, ιδιαίτερα εκεί που το λίθιο δεν μπόρεσε να ελέγξει με επιτυχία τα επεισόδια.

Στην περίπτωση παιδιών και εφήβων με διπολική διαταραχή, χρησιμοποιείται κυρίως το λίθιο αλλά και ορισμένα αντιεπιληπτικά, η ασφαλής και επαρκής χρήση των οποίων διερευνάται συστηματικά. Οι γυναίκες με διπολική διαταραχή, οι οποίες επιθυμούν να συλλάβουν, οφείλουν να συμβουλευθούν τον γιατρό τους σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει, σε αυτή την περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή. Η μελέτη νέων, ασφαλέστερων φαρμάκων, που θα μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια τόσο της κύησης όσο και της γαλουχίας, πραγματοποιείται στις ημέρες μας.

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κρίνεται, επίσης, απαραίτητη σε οξέα καταθλιπτικά επεισόδια. Ωστόσο, σχετικές μελέτες στο χώρο έχουν δείξει, ότι άτομα με διπολική διαταραχή που βρίσκονται σε αντικαταθλιπτική αγωγή αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο εκδήλωσης υπομανιακού / μανιακού επεισοδίου ή ταχείας εναλλαγής φάσεων. Για το λόγο αυτό, η χορήγηση "σταθεροποιητών της διάθεσης" είναι αναγκαία είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά.

Σε οξέα μανιακά επεισόδια, όπου η ταχεία θεραπεία κρίνεται αναγκαία, ή σε περιπτώσεις που το άτομο με διπολική διαταραχή δεν αντιδρά σε αγωγή με λίθιο και αντιεπιληπτικά, χορηγούνται αντιψυχωτικά φάρμακα, όπως η αλοπεριδόλη (Aloperidine), η ρισπερισδόνη (Risperdal) και η ολανζαπίνη (Zyprexa). Σε περίπτωση που παρατηρείται αϋπνία, δηλαδή το άγχος του ατόμου δε μειώνεται, είναι δυνατό να χορηγηθούν βενζοδιαζεπίνες (π.χ. Tavor, Stedon).
Πιθανές τροποποιήσεις της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι αναγκαίες κατά την πορεία της νόσου, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της. Για τις τροποποιήσεις αυτές, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος, ο οποίος πρέπει να ενημερώνεται και για τυχόν χρήση άλλων φαρμάκων ή φυσικών συμπληρωμάτων της διατροφής παράλληλα με την αγωγή για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής. Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της υποτροπής, είναι σημαντικό να ακολουθείται πιστά το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα;
Η διπολική διαταραχή συχνά συνδέεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Το γεγονός, ότι η παρουσία υποθυρεοεισμού ή υπερθυρεοειδισμού δύναται να φέρει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη διάθεση και την ενεργητικότητα, καθιστά αναγκαία την ιατρική παρακολούθηση για τη ρύθμιση των επιπέδων λειτουργίας του.

Στην περίπτωση της ταχείας εναλλαγής φάσεων, συχνά παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη φαρμακευτική ρύθμισή του παράλληλα με την αγωγή για τη διπολική διαταραχή. Επιπλέον, η χορήγηση λιθίου μπορεί να προκαλέσει υπολειτουργία του θυρεοειδή, με αποτέλεσμα την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση των επιπέδων λειτουργίας του και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τυχόν δυσλειτουργίας.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής;
Πριν την έναρξη κάθε νέας θεραπείας για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής, χρήσιμη είναι μια συζήτηση με τον ψυχίατρο σχετικά με τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Ανάλογα με το φάρμακο, οι παρενέργειες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του βάρους, τη ναυτία, τον τρόμο, τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία / δραστηριότητα, το άγχος, την τριχόπτωση, προβλήματα στην κίνηση και την ξηροστομία. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, ο ψυχίατρος, αφού ενημερωθεί σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται, μπορεί να προβεί σε τροποποιήσεις της φαρμακευτικής αγωγής για τον περιορισμό τους. Ωστόσο, κάθε τροποποίηση ή διακοπή της αγωγής, χωρίς την έγκριση του ψυχιάτρου, αποφεύγεται συστηματικά.

Β. Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση
Επιπρόσθετα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης, η ψυχοκοινωνική προσέγγιση ατόμων με διπολική διαταραχή και των οικογενειών τους συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη και την εκπαίδευσή τους αναφορικά με τα συμπτώματα των μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Σχετικές μελέτες στο χώρο έδειξαν, ότι η ψυχοκοινωνική παρέμβαση συνδέεται με αυξημένη σταθερότητα της διάθεσης, μειωμένη ανάγκη νοσηλείας και αυξημένη λειτουργικότητα σε ποικίλους τομείς. Ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός ή ένας σύμβουλος τυπικά παρέχει αυτού του τύπου θεραπείες, συχνά σε συνεργασία με τον ψυχίατρο για τη στενή παρακολούθηση της προόδου του ατόμου με διπολική διαταραχή. Η διάρκεια, η συχνότητα εφαρμογής και ο τύπος της θεραπείας αποτελεί συνάρτηση των εξατομικευμένων αναγκών του ατόμου.

Η ψυχοκοινωνική προσέγγιση ατόμων με διπολική διαταραχή αναφέρεται κυρίως στην υποστηρικτική θεραπεία, τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, την οικογενειακή θεραπεία και την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα,

* Η Υποστηρικτική Θεραπεία συμβάλλει στη διαχείριση των ανεπιθύμητων συνεπειών της νόσου στους διάφορους τομείς της ζωής, καθώς και στην ενίσχυση της εκδήλωσης συνέπειας στη θεραπευτική αγωγή.

* Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία βοηθάει στην εκμάθηση τεχνικών τροποποίησης των δυσλειτουργικών ή αρνητικών δομών σκέψης και συμπεριφοράς σε σχέση με τη νόσο.
* Η Οικογενειακή Θεραπεία κάνει χρήση συγκεκριμένων στρατηγικών, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του άγχους που βιώνει η οικογένεια, το οποίο μπορεί να ενισχύει ή να απορρέει από τα συμπτώματα του μέλους με διπολική διαταραχή.
* Η Εκπαίδευση του ατόμου με διπολική διαταραχή ή και της οικογένειάς του, σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου, καθώς και τη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ως προς την πιθανότητα υποτροπής με την αναγνώριση των συμπτωμάτων του αρχόμενου επεισοδίου.

Οπως και με την φαρμακευτική αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να ακολουθείται πιστά ο θεραπευτικός σχεδιασμός οποιασδήποτε ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Γ. Εναλλακτικές Μέθοδοι Αντιμετώπισης
Σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή μόνη ή σε συνδυασμό με την ψυχοκοινωνική προσέγγιση έχει αποδειχθεί ανεπαρκής ή αντενδείκνυται για την αντιμετώπιση ορισμένων οξέων περιστατικών (πχ. παρουσία ψυχωτικών συμπτωμάτων και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, κύηση, κλπ.), η χρήση της ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT) μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία. Η εν λόγω τεχνική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της (πχ. βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης) έχουν περιοριστεί στις ημέρες μας. Ωστόσο, τα οφέλη και οι κίνδυνοι που δυνητικά επιφυλάσσει η εφαρμογή της θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να συζητηθούν τόσο με το ίδιο το άτομο όσο και με το στενό του περιβάλλον.
__________________
Δεύτερη ζωή δεν έχει
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην amigos για αυτό το μήνυμα:
saris takis (17-08-09)
  #4  
Παλιά 27-05-08, 01:01
hlektra Ο χρήστης hlektra δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 29-05-08 01:13
Cool

Αρχική Δημοσίευση από amigos Εμφάνιση μηνυμάτων
Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη,...
Πηγή : stress.gr
πιστευεις οτι μπορουν να κανουν οικογενεια και να ζησουν μια φυσιολογικη ζωη?
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 27-05-08, 02:50
Το avatar του χρήστη papa
papa Ο χρήστης papa δεν είναι συνδεδεμένος
Administratore Symphoroso (Ιταλιστι)
 

Τελευταία φορά Online: 17-10-14 00:05
Φύλο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από hlektra Εμφάνιση μηνυμάτων
πιστευεις οτι μπορουν να κανουν οικογενεια και να ζησουν μια φυσιολογικη ζωη?
το θεμα ειναι τι πιστευουν και τι θελουν εκεινοι...
και εν πασει περιπτωσει ειναι δικαιωμα τους να παρουν αυτοι την αποφαση

το τι πιστευουν οι αλλοι ειναι καθαρα ακαδημαικο...
__________________
μιαπαπιαμαποιαπαπια

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη papa : 27-05-08 στις 13:06
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 27-05-08, 09:35
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Sysop υπό δοκιμή
 

Τελευταία φορά Online: 13-06-18 14:29
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από hlektra Εμφάνιση μηνυμάτων
πιστευεις οτι μπορουν να κανουν οικογενεια και να ζησουν μια φυσιολογικη ζωη?
Ούτως ή άλλως μπορούν να το κάνουν και ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που με την θεραπεία μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τα περισσότερα συμπτώματα. Απο εκεί και πέρα είναι θέμα της θέλησης αυτών και των συντρόφων τους
__________________
Δεύτερη ζωή δεν έχει
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 06-06-08, 16:10
Το avatar του χρήστη purple anemone
purple anemone Ο χρήστης purple anemone δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από amigos Εμφάνιση μηνυμάτων
Ποια είναι τα συμπτώματα της Διπολικής Διαταραχής;....
Η παράθεση μπήκε καθαρά για λόγους "σύνδεσης" με το αρχικό θέμα, γιατί το ερώτημα εκεί θα αναφερθεί.
Όλα αυτά πώς τα αντιλαμβάνεται κάποιος σε προσωπικό επίπεδο, πώς τα "αναγνωρίζει" και πού απευθύνεται.
__________________
Δε χάνεται η ελπίδα τελευταία... Τελευταία χάνεται η ψυχή όταν χάσει την ελπίδα της...
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 10-06-09, 18:51
giorgos_ Ο χρήστης giorgos_ δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 10-06-09 18:54
Πως πρέπει η οικογένεια να αντιμετωπίζει ένα διπολικό άτομο.Στην περίπτωσή μου η μητέρα μου, επίσης και η αδελφή μου (με πρόσφατη διάγνωση της νόσου και μανιακού επεισοδίου) είναι διπολικές και δεν είμαι σίγουρος αν οι κινήσεις μου είναι σωστές.Κάποια γνώμη θα με βοηθούσε πολύ.
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 10-06-09, 21:33
Το avatar του χρήστη Naias
Naias Ο χρήστης Naias δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: Χθες 08:38
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από giorgos_ Εμφάνιση μηνυμάτων
Πως πρέπει η οικογένεια να αντιμετωπίζει ένα διπολικό άτομο.Στην περίπτωσή μου η μητέρα μου, επίσης και η αδελφή μου (με πρόσφατη διάγνωση της νόσου και μανιακού επεισοδίου) είναι διπολικές και δεν είμαι σίγουρος αν οι κινήσεις μου είναι σωστές.Κάποια γνώμη θα με βοηθούσε πολύ.

Το πρώτο και σημαντικό είναι η ενημέρωσή σας σχετικά με την ασθένεια. Οι κατευθύνσεις που θα πρέπει να πάρετε από ειδικούς είναι το δεύτερο σημαντικό για να μπορέσετε με τη σειρά σας να είσαστε υποστηρικτικός στα συγκεκριμένα μέλη της οικογένειάς σας. (Αισθάνομαι την ανάγκη να παρατηρήσω ότι εσείς δεν υποκαθιστάτε τον ειδικό θεραπευτή, ο ρόλος σας θα είναι διαφορετικός και θα σας τον υποδείξουν εφόσον αναπτύξετε τέτοια συνεργασία)

Στη διάγνωση για τη διπολική διαταραχή συνήθως χορηγείται φαρμακευτική αγωγή - φυσικά από γιατρό - παράλληλα με τις συνεδρίες που πρέπει να γίνονται από ειδικό θεραπευτή ψυχικής υγείας. Αυτά θεωρώ ότι γίνονται ή ότι έχουν προγραμματιστεί...;

Περισσότερες πληροφορίες και φορείς που μπορεί να σας είναι χρήσιμοι:

www.epipsi.gr
www.sopsi.gr
www.bipolar.gr
www.athenssiblings.com
__________________
«Όποιος έχει το πόδι του έξω από τη φωτιά, μπορεί εύκολα να δώσει συμβουλές σ' αυτούς που καίγονται» Αισχύλος
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Naias για αυτό το μήνυμα:
saris takis (17-08-09)
  #10  
Παλιά 02-11-09, 20:02
ioannaz Ο χρήστης ioannaz δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 06-11-09 13:56
Καλησπέρα. Πως μπορεί κάποιος να πείσει ένα τέτοιο άτομο να παρακολουθήσει ένα ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα? Η αδερφή μου έχει τα συμπτώματα που αναφέρονται και η κατάσταση είναι τραγική καθώς από όταν γέννησε είναι ιδιαίτερα επιθετική σε όλους (ευτυχώς όχι στο μωρό ακόμα). Παρόλα αυτά δεν πείθεται να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή ούτε να κάνει εντατική ψυχοθεραρεία καθώς δεν αντιλαμβάνεται ή αποδέχεται το πρόβλημά της. Παρακαλώ για μια απάντηση
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 02-11-09, 20:52
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από ioannaz Εμφάνιση μηνυμάτων
Παρακαλώ για μια απάντηση
Αν μπορείτε να την φέρετε κοντά σε ψυχολόγο, ακόμα και με παραπλάνηση, δήθεν ότι είναι γνωστός σας, χωρίς να της αποκαλύψετε την ταυτότητα του.

Καταλαβαίνω ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, μην το αφήσετε. Κάντε ότι είναι δυνατόν, ήπια αλλά αποφασιστικά. Χρειάζεται την βοήθεια σας. Ο ειδικός ξέρει και μπορεί να την πλησιάσει σωστά, αρκεί να έρθει σε μια επαφή.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 02-11-09, 21:08
Το avatar του χρήστη Naias
Naias Ο χρήστης Naias δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: Χθες 08:38
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από ioannaz Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπέρα. Πως μπορεί κάποιος να πείσει ένα τέτοιο άτομο να παρακολουθήσει ένα ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα? Η αδερφή μου έχει τα συμπτώματα που αναφέρονται και η κατάσταση είναι τραγική καθώς από όταν γέννησε είναι ιδιαίτερα επιθετική σε όλους (ευτυχώς όχι στο μωρό ακόμα). Παρόλα αυτά δεν πείθεται να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή ούτε να κάνει εντατική ψυχοθεραρεία καθώς δεν αντιλαμβάνεται ή αποδέχεται το πρόβλημά της. Παρακαλώ για μια απάντηση
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, αυτή τη χρονική στιγμή, είναι να επισκεφτείτε και να συνεργαστείτε εσείς τα άτομα της οικογένειάς της, του άμεσου περιβάλλοντός της, με αντίστοιχους ειδικούς και φορείς ψυχολογικής στήριξης, έτσι ώστε να βοηθηθείτε και να βοηθήσετε στη συνέχεια. Αυτό πολύ γενικά...

Επίσης θέλω να πω, ότι διάγνωση γίνεται μόνο από έγκυρη και αξιόπιστη διεπιστημονή ομάδα και φορέα, όπως και το "σχήμα βοήθειας" για κάθε περίπτωση. Είναι παρακινδυνευμένο να υπάρχουν τα όποια συμπεράσματα για αυτή ή άλλη διάγνωση...
__________________
«Όποιος έχει το πόδι του έξω από τη φωτιά, μπορεί εύκολα να δώσει συμβουλές σ' αυτούς που καίγονται» Αισχύλος

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Naias : 02-11-09 στις 21:17
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 02-11-09, 21:16
Το avatar του χρήστη Naias
Naias Ο χρήστης Naias δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: Χθες 08:38
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Αν μπορείτε να την φέρετε κοντά σε ψυχολόγο, ακόμα και με παραπλάνηση, δήθεν ότι είναι γνωστός σας, χωρίς να της αποκαλύψετε την ταυτότητα του.

Καταλαβαίνω ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, μην το αφήσετε. Κάντε ότι είναι δυνατόν, ήπια αλλά αποφασιστικά. Χρειάζεται την βοήθεια σας. Ο ειδικός ξέρει και μπορεί να την πλησιάσει σωστά, αρκεί να έρθει σε μια επαφή.
Κατά τη δική μου εκτίμηση η πίεση και η παραπλάνηση μπορεί να περιπλέξει (και) την (όποια παρόμοια) κατάσταση. Είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι οι άνθρωποι που είναι δίπλα της σέβονται την επιθυμία της (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) και επίσης διατηρείται σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους...καλό είναι να τους αισθάνεται δίπλα της κι όχι απέναντί της (αυτό νομίζω θα τη "θύμωνε" ακόμα περισσότερο...)

Τέλος, λένε ότι το (όποιο) ψέμα ποτέ δεν ζει για να γεράσει...
__________________
«Όποιος έχει το πόδι του έξω από τη φωτιά, μπορεί εύκολα να δώσει συμβουλές σ' αυτούς που καίγονται» Αισχύλος
Απάντηση με παράθεση
  #14  
Παλιά 03-11-09, 13:24
ioannaz Ο χρήστης ioannaz δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 06-11-09 13:56
ευχαριστώ πολύ όλους για την ευαισθητοποίηση και προθυμία απάντησης.
Απάντηση με παράθεση
  #15  
Παλιά 18-01-10, 15:20
George31 Ο χρήστης George31 δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 23-01-10 00:19
Απαντηση σε Ionnaz

Καλησπερα σε ολα τα μελη και μη του forum και απο εμενα. Μολις εκανα εγγραφη αρα ειμαι ο πιο νεος εδω Διαβαζοντας το φορουμ επεσε το ματι μου στην ερωτηση του/της Ionnaz. Καταρχην να πω πως και εγω ξεκινησα θεραπεια για Bipolar Μανιοκαταθλιψη πριν 3 ημερες. Εκει που θελω να εστιασω ομως οσο αναφορα την περιπτωση Ionnaz ειναι πως το ατομο που βιωνει την ασθενεια της μανιοκαταθλιψης και εφοσον ειναι διαγνωσμενη απο καποιον ειδικο (και οχι καποιο κολλητο ή καλο φιλο) τοτε το καλυτερο ειναι να δωσουμε στο ατομο που πασχει να καταλαβει πως αφηνοντας μια κατασταση σαν αυτη να διαιωνιζεται δεν βοηθα καθολου αλλα αντιθετα κανει την κατασταση χειροτερη ως προς τον εαυτο του κατα κυριο λογο και μετα στους γυρω του. Πολλες φορες αυτο ειναι δυσκολο γιατι ο ασθενης συχνα βιωνει την κατασταση αυτη σαν "αυτοτιμωρια" κατι για το οποιο δεν ειμαι ειδικος να αναλυσω γιατι αλλα σαν ιδιοπαθεις ξερω πως ισχυει. Σιγουρα καποια ψευτικη προφαση και καποιου ιδους "κοροιδια" ετσι ωστε να φερουμε τον ασθενη σε επαφη με το γιατρο για μενα θα πρεπει να αποφευγεται γιατι ετσι θα χαθει η εμπιστοσυνη μολις ο ασθενης καταλαβει τι εγινε και επισης αυτο δεν εγκιαται πως θα τον κανει να παει στη δευτερη συνεδρια 'η ακομη να παρει και τα φαρμακα του. Ετσι λοιπον κλεινωντας και παραθετοντας την ταπεινη μου παντα γνωμη ο στοχος θα ελεγα ειναι να κανουμε το ατομο να ξαναβρει εστω και σε πολυ μικρο βαθμο την αυτοεκτιμηση του ( να αγαπησει και να σεβαστει το ατομο του) ετσι ωστε να βρει ενα κινητρο να παει και να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να πηγαινει στο γιατρο. Προσωπικα ειμαι απο τα ατομα που για να παει στο γιατρο για οποιοδηπωτε λογο πρεπει να φτασει η κατασταση στο απροχωρητο. Την κατασταση της μανιοκαταθλιψης την βιωνω απο οσο θυμαμαι τον ευατο μου. Δεν ειχα παει ποτε στο γιατρο και ετσι εφτασε στο "αμην" που λεμε για να το παρω αποφαση. Σε αυτο βοηθησε οτι εκατσα και σκεφτηκα πως 1ον ειναι καιρος επι τελους να κανω κατι καλο για τον εαυτο μου και 2ον πως το χρωσταω και στην αρραβωνιαστηκια μου που εχει επιλεξει να ειναι η συντροφος μου τα τελευται 11 χρονια. Σιγουρα της χρωσταω τον καλυτερο μου εαυτο και οχι τον χειροτερο αλλα και απ την αλλη οταν θα ειμαι εγω καλα σιγουρα θα ωφεληθουν και πολλοι αλλοι ανθρωποι απο εμενα. Ολα αυτα ειναι μια αλυσιδα. Δεν θα σας κουρασω αλλο και ελπιζω η τελειως αμερολυπτη γνωμη μου να βοηθησει με τον οποιοδηποτε τροπο. Καλη τυχη Ionnaz.
Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to George31 For This Useful Post:
looney (23-02-10), melissa (29-01-10)
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 02:19.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.