![]() |
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Κλίνεται αλλά υπάρχει διχογνωμία στα λεξικά, αν είναι του σέλαος ή του σέλατος.
Μισά λεξικά το έχουν με τον ένα τρόπο και μισά με το άλλο. Θα στείλω το θέμα στο club γλώσσας. Αντιγράφω από την Βικιπαίδεια : Το κείμενο ξεκινούσε αναφέροντας ότι η γενική είναι «του σέλαος», αλλά στο σώμα του χρησιμοποιούσε τον τύπο «του σέλατος»! Το λεξικό Τριανταφυλλιδη αναφέρει και τους δύο τύπους ως σωστούς, με πρώτο το «σέλαος», ενώ τα λεξικά τού Μπαμπινιώτη και της Πρωίας, καθώς και η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη αναφέρουν μόνο τον τύπο «σέλαος». Κατόπιν τούτου, έβαλα και τους δύο τύπους στην εισαγωγή και επανέφερα τον τύπο «σέλαος» στο σώμα τού κειμένου. Επίσης, το λεξικό Μπαμπινιώτη λέει ότι η λέξη δεν έχει πληθυντικό, οπότε αφαίρεσα και τους πληθυντικούς. Σχετικά με την κλίση τής λέξης "σέλας" (η οποία έχει πληθυντικό): http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?t=3259. Η λέξη "σέλας" δεν σχημάτισε πληθυντικό, όπως αναφέρει το πιο πάνω φόρουμ και σωστά λέει ο Μπαμπινιώτης, για έναν απλό λόγο: Δεν υπάρχει παρά μόνον ένα σέλας, ως φαινόμενο, δεν υπάρχουν πολλά... όπως υπάρχει και μία Γη (προσοχή, όχι γαία ή Γαία, αναφέρομαι στον πλανήτη) γι' αυτό δεν έχει πληθυντικό η λέξη.
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου, μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Xenios : 24-01-12 στις 13:14 |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Χωρις να ειμαι φιλολογος, ο τυπος σέλαος ειναι χασμωδικη και ξενη ως προς τη νεοελληνικη φωνολογια. Δεν εχω υποψη μου κανενα ουδ. σε -αος, ενω αντιθετα εχουμε πολλα σε -ατος.
Ακομα και αν ο τυπος -αος ειναι ιστορικα σωστος, θα ελεγα οτι θα εξελισσόταν φυσικότατα σε σέλατος, εστω και σαν ομαλοποιηση κατ' αναλογια με τα άλλα ουδ. σε -ατος
|
![]() |
|
||||
![]() Της πόλης ή της πόλεως; Της κυβέρνησης ή της Κυβερνήσεως; Για μένα όλα είναι σωστά και αιτία είναι η πλαστικότητα και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας.
|
![]() |
|
||||
[Το μήνυμα διαγράφηκε από το χρήστη]
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη TASOS131313 : 04-01-22 στις 20:38 |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Για λόγους ακουστικής αισθητικής προτιμώ το "σέλαος". Άλλωστε, σε κάτι τόσο άπιαστο ταιριάζουν τα χασμωδικά κι όχι οι γέφυρες τύπου ταυ.
![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|