Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 04-04-07, 10:10
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Φόβοι για το ρήγμα της Ανατολίας


Όπως φοβούνται οι επιστήμονες ένας ισχυρός σεισμός σε κοντινή απόσταση από τη Κωνσταντινούπολη θα προκαλέσει πολλά θύματα

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, περιλαμβάνει την τοποθέτηση στον πυθμένα της Θάλασσας του Μαρμαρά ευαίσθητων οργάνων, που θα καταγράφουν κάθε κίνηση του ρήγματος προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για τη συμπεριφορά του, αναφέρει η "Καθημερινή".

Όπως φοβούνται οι επιστήμονες, ένας ισχυρός σεισμός σε κοντινή απόσταση από την Κωνσταντινούπολη μπορεί να προκαλέσει πολλά θύματα και πολύ σοβαρές καταστροφές.
Η έρευνα του GoNaf (Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας) αφορά σειρά γεωτρήσεων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στα Πριγκηπόννησα, μέσα στο ρήγμα της Ανατολίας. Στην ομάδα συμμετέχουν πενήντα επιστήμονες από διάφορες χώρες και την Ελλάδα εκπροσωπεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με τον εντεταλμένο ερευνητή κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος θα μεταβεί για τον λόγο αυτόν στην Τουρκία στα μέσα Απριλίου.

"Οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν στα σημεία του ρήγματος της Ανατολίας όπου παρατηρείται αυξημένη επικινδυνότητα για έναν ισχυρό σεισμό τα επόμενα χρόνια", λέει στην "Κ". "Με τις γεωτρήσεις, που θα πραγματοποιηθούν από ειδικό σκάφος -το οποίο μεταφέρει 40 τόνους μηχανημάτων- θα τοποθετηθούν σε μεγάλα βάθη ειδικά όργανα. Τα όργανα αυτά θα καταγράφουν διαφορετικές σεισμικές παραμέτρους, όπως τη σεισμικότητα, την παραμόρφωση του φλοιού, την εκπομπή αερίων κ. λπ. Πρόκειται για φυσικές παραμέτρους οι οποίες μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ρήγματος".

Η επιστημονική έρευνα θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα: ποιες περιοχές του ρήγματος δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις, πώς η δομική ανομοιογένεια του ρήγματος επηρεάζει τη διαδικασία επώασης σεισμού, ποια είναι η συνέχεια του ρήγματος σε βάθος και αν υπάρχει σε μεγαλύτερο βάθος κάποιο άλλο σημαντικότερο ρήγμα. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις γεωτρήσεις θα καταγράφονται και θα μελετώνται στο κεντρικό εργαστήριο, που θα δημιουργηθεί στα Πριγκηπόννησα.

Η ελληνική συμμετοχή θα συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα μέσω της παρακολούθησης της σεισμικότητας του τμήματος του ρήγματος της Ανατολίας που διεισδύει στον ελλαδικό χώρο, μετά τα Δαρδανέλλια. "Θα παρέχουμε όλα τα στοιχεία που καταγράφουν οι σεισμογραφοι της Λήμνου και της Ροδόπης, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια υπάρχει η πρόθεση να τοποθετηθεί σεισμογράφος και στη Σαμοθράκη, διότι βρίσκεται ακριβώς επάνω στο ρήγμα της Ανατολίας".

Πηγή : SKAI.gr
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 04-04-07, 10:17
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Μιλώντας λίγο μετά τον σεισμό της Αθήνας του 1999, με έναν πολύ γνωστό σεισμολόγο ερευνητή, μου είπε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι σε δύο σημεία.

1ο Το τόξο Κρήτης Καρπάθου Ρόδου, που είναι πάνω στο μεγάλο ρήγμα μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης και που δίνει σεισμούς μεταξύ 7- 7.5 ρίχτερ και που έχει ήδη χρονικά καθυστερήσει και

2ο Το ρήγμα της Ανατολίας που προέκταση του είναι το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου. Μεγάλος σεισμός στο ρήγμα της Ανατολίας συνήθώς φέρνει σαν ντόμινο σεισμό στον Ελλαδικό χώρο όπως ακριβώς έγινε το 1999 με τον τραγικό σεισμό της Τουρκίας που μετά από λίγο ακολούθησε ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 01:21.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.