Γαρίδες πλακί της Γιαγιάς
Γαρίδες πλακί
Υλικά για δύο άτομα
10-15 γαρίδες ανάλογα μεγέθους, άβραστες, και ακαθάριστες
4 γεμάτες κουταλιές καλό ελαιόλαδο
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες ή 5 ντοματούλες φρέσκες κομμένες με μαχαίρι σε ψιλά κομματάκια.
Ένα φλιτζάνι χυμός ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδου
Μισό φλιτζάνι του καφέ φρυγανιά κοπανισμένη (γαλέτα)
Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι
Μια φρατζόλα ψωμί
Κατασκευή
Με ένα ψαλίδι, κόβουμε τα ποδαράκια και τις κεραίες από τις γαρίδες.
Με μια βελόνα τρυπάμε το επάνω μέρος του ψαχνού της γαρίδας και αφαιρούμε το νεύρο της.
Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με το 1/3 νερό, βράζουμε για 8 λεπτά τις γαρίδες.
Αφαιρούμε τις γαρίδες με ένα τρυπητό αλλά κρατάμε το νερό σε ένα μπωλ.
Μέσα στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμύδια να μαραθούν.
Προσθέτουμε την ντομάτα το σκόρδο και το μισό νερό από τις γαρίδες.
Αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα σε δυνατή φωτιά και αμέσως μετά προσθέτουμε την ζάχαρη, αλάτι πιπέρι την γαλέτα. Ανακατεύουμε καλά καλά και μετα ρίχνουμε τις γαρίδες. Τις αφήνουμε να πιουν το ζουμάκι τους.
Αφήνουμε 5 λεπτά το φαγάκι μας να ανασάνει και σερβίρουμε.
Αν σας περισσέψει σάλτσα δεν την πετάμε, την άλλη μέρα κάνουμε μια μακαρονάδα και με την σαλτσούλα αυτή θα με θυμηθείτε.
Μπορείτε να βάλετε μέσα και κάρυ για μια άλλη γεύση.
Τι είπατε ; ξέχασα να σας πω τι θα κάνετε το ψωμί; Σοβαρά μιλάτε; Με τέτοια σάλτσα δεν θα πέσει η τρισένδοξη παπάρα;
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
|