![]() |
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Floppy Emulator!
Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρειαστήκατε δισκέτα; Προσωπικά θυμάμαι να ψάχνω ένα ολόκληρο γραφείο το 2006 για να βρω δύο 3.5" floppies για να γράψω τα διαγνωστικά της Dell για ένα server. Ναι, η Dell δεν έδινε διαγνωστικά σε CD και ναι, τα servers της μέχρι και το 2006 (τουλάχιστον) είχαν floppy drives.
Όσο οι δισκέτες σπανίζουν, τόσο θα γίνεται πιο σημαντική μια άλλη λύση για να αναβιώνουμε παλιούς υπολογιστές. Μια ενδιαφέρουσα λύση σ'αυτό το πρόβλημα είναι το HcX Floppy Emulator: http://www.torlus.com/floppy/ ![]() Είναι κατασκευή ιδιώτη, όχι εταιρείας. Χρησιμοποιεί μία κάρτα SD, ένα FPGA και ένα microcontroller για να προσομοιώσει ένα floppy drive. Το συνδέετε στο floppy controller σας σαν κανονικό drive, γεμίζετε την SD με disk images, και ο emulator προσποιείται ότι είναι disk drive. Η τελευταία έκδοση έχει και οθόνη για να επιλέγεται το κατάλληλο floppy image από την SD. Φυσικά χρειάζεται έναν adaptor για να παίξει με 8" floppies (που έχουν 50 pin βύσμα), και για άλλα ιδιάζοντα disk drives που δεν είχαν το σχετικά standard Shugart connector (που έχουν τα PC, πχ). Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια συσκευή μπορεί να προσομοιώσει floppies και με MFM (PC-style) και με GCR (Apple, Commodore) encodings, πράγμα που το κάνει μοναδικά χρήσιμο μια και τα GCR floppy drives σπανίζουν εξαιρετικά πια. Προς admins: αυτό το μήνυμα ΔΕΝ είναι διαφημιστικό, δεν έχω καμμία σχέση με τον καλό κύριο που το σχεδίασε. Κυρίως γράφω εδώ για να το θυμάμαι και ο ίδιος, μια και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αγοράσω ή να φτιάξω ένα τέτοιο για να μπορέσω να κάνω boot μέρος της συλλογής μου. |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Σχεδόν κάθε Η/Υ που δεχόταν εξωτερικό floppy είχε διαφορετικό τρόπο σύνδεσης μηχανικά, ηλεκτρικά, και λογικά. Τη δεκαετία του 80 δεν υπήρχε USB με την ισχυρή του προτυποποίηση. Πχ οι Commodore 64 είχαν θύρα floppy, αλλά ήταν μια απλή σειριακή θύρα στα 9600 bps ή κάτι τέτοιο: το «floppy drive» είχε μέσα άλλον ένα επεξεργαστή, ROM, RAM, floppy controller, floppy drive και άλλη μια σειριακή θύρα με την οποία μιλούσε με τον Η/Υ. Γι'αυτό και τα drives του Commodore 64 κόστιζαν σχεδόν όσο ο ίδιος ο Η/Υ. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, κάποιοι τρελοί έφτιαξαν καινούρια ROM για τα floppy drives του Commodore 64 και τα χρησιμοποιούσαν σαν μία ως τέσσερεις έξτρα CPUs. Τρελή υπολογιστική ισχύς για την εποχή. Η σειριακή θύρα επίσης εξηγεί γιατί μερικά προγράμματα (turbo loaders, compressed loaders κλπ) φόρτωναν πιο γρήγορα από... κασσετόφωνο παρά από floppy. Οι Amstrad CPC και οι Atari ST, πάλι έχουν εξωτερικό βύσμα για δεύτερο floppy, αλλά τα σήματά του είναι ίδια με του Shugart interface, οπότε η ερώτησή σου δεν έχει νόημα: μπορείς να συνδέσεις τη συσκευή σ'αυτούς τους Η/Υ με τη βοήθεια ενός απλού adaptor. Ο TI-99/4A, οι Oric, τα floppy drives για τα διάφορα Sinclair, κλπ ήταν όλα απλές Shugart συσκευές με διάφορα περίεργα interfaces. Αυτοί οι Η/Υ δεν έπαιρναν floppies χωρίς επέκταση. Συμπερασματικά, ο ευκολότερος τρόπος να συνδέσεις ένα νέο floppy σε ένα Η/Υ είναι να έχεις μια συσκευή που παριστάνει το ίδιο το Shugart floppy drive, όχι όλο το floppy drive + interface (που διαφέρει από Η/Υ σε Η/Υ).
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Εγώ χρειάστηκα πριν λίγο καιρό φλόπια στην προσπάθεια αναβίωσης του παλιού μου archie και βγήκαν σκάρτες οι μισές στο (καινούριο) κουτί! Τα αρχαία φλόπια μου αντιθέτως επέζησαν σε τρομακτικό ποσοστό (95%+), πράγμα που σε μένα τουλάχιστο δείχνει ότι η ποιότητα είναι πλέον.. χμ.. χαμηλή.
Όπως και να χει στην εποχή των terabytes και των μεγάλων ταχυτήτων μεταφοράς τα φλόπια απλά δεν έχουν θέση. Μια ιδέα είναι να κρατάμε τα φλόπια σε images (δηλαδή αρχεία) και να χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο μαραφέτι αν η κατάσταση δε μας αφήνει άλλη επιλογή.
|
![]() |
|
||||
![]() ![]() Όποτε ανοίγω τον ΤΙ99/4A για να παίξω λίγο μαζί του, μου έρχεται στην μνήμη, η τόσο έντονη επιθυμία μου, να αγοράσω το disk drive του, που μου πουλούσε ο Πουλιάδης το1982, 100.000 δρχ (Σαν να λέμε σήμερα κάτι περισσότερο από 4000 €). ![]()
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|