Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Διάστημα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 08-03-07, 19:44
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Οι αστεροειδείς περιστρέφονται με... ηλιακή ενέργεια

Παρατηρήσεις με επίγεια οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός φαινομένου που υποψιάζονταν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες: Το ηλιακό φως μπορεί να μεταβάλλει την ταχύτητα περιστροφής των αστεροειδών.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι η ηλιακή ακτινοβολίας ασκεί δύναμη στους αστεροειδείς και μπορεί έτσι να αλλάξει την τροχιά τους. Τώρα, τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο βρετανικό περιοδικό Nature και το αμερικανικό Science επιβεβαιώνουν την υποψία ότι η λιακάδα μπορεί να επηρεάσει και την περιστροφή των διαστημικών βράχων.

Το φαινόμενο ονομάζεται YORP, από τα αρχικά των επιστημόνων που εμπνεύστηκαν τη θεωρία -Γιαρκόφσκι, Ο΄Κιφ, Ραντζιέφσκι, Πάντακ.

Το ηλιακό φως θερμαίνει ελαφρώς την επιφάνεια των αστεροειδών στην πλευρά που είναι στραμμένη προς τον Ήλιο. Όταν η πλευρά αυτή βρεθεί στο σκοτάδι, καθώς ο βράχος περιστρέφεται, εκπέμπει την ακτινοβολία που απορρόφησε πίσω στο παγωμένο διάστημα. Επειδή το σχήμα των αστεροειδών δεν είναι ομαλό και σφαιρικό, η απώλεια ενέργειας δημιουργεί μια μικρή ροπή στρέψης και μεταβάλλει την ταχύτητα περιστροφής.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ομάδα του Φινλανδού ερευνητή Μίκο Καασαλάινεν εξέτασε λεπτομερείς φωτογραφίες του μεγάλου αστεροειδή 1862 Apollo, μήκους 1,4 χλμ, οι οποίες ελήφθησαν το 1980, 1982, 1998 και 2005.

Η προσομοίωση της συμπεριφοράς του αστεροειδή στον υπολογιστή έδειξε ότι η ταχύτητα περιστροφής είχε αυξηθεί ελαφρά, το ισοδύναμο μιας επιπλέον πλήρους περιστροφής κάθε 40 χρόνια.

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανέλυσαν μετρήσεις του μικρότερου βράχου 2000 PH5, που ανακαλύφθηκε το 2000 και περιοδικά έρχεται κοντά στη Γη. Η περίοδος περιστροφής διαπιστώθηκε ότι αυξάνεται κατά 1 millisecond ανά έτος.

Αν η ταχύτητα περιστροφής ενός αστεροειδή αυξηθεί υπερβολικά θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει τη διάλυσή του λόγω φυγόκεντρων δυνάμεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις εκτός από τη βαρύτητα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος. Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί για παράδειγμα να διαταράσσει τους βράχους στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Δία και τον Αρη, και να τους φέρνει σε πορεία προς τη Γη.

Το φαινόμενο YORP ίσως επίσης εξηγεί γιατί οι αστεροειδείς με μήκος κάτω από 10 χλμ έχουν τόσο διαφορετικές μεταξύ τους ταχύτητα περιστροφής.

Πηγή : ΑΠΕ
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 20:26.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.