Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 08-03-07, 20:41
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Ευρωπαϊκό βραβείο Καρτέσιος για ερευνητικό πρόγραμμα με Έλληνα επικεφαλής



Σε τρία ερευνητικά έργα, τα οποία χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απονεμήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες το βραβείο Descartes (Καρτέσιος) για την επιστημονική έρευνα.

Στο ένα από αυτά, στο Hydrosol, η ελληνική συμμετοχή είναι σημαντική αφού, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θανάσης Κωνσταντόπουλος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Για την υλοποίησή του προγράμματος συνεργάστηκαν πανεπιστημιακοί και επιχειρήσεις από τέσσερις χώρες μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Βρετανία.

Με το έργο Hydrosol αναπτύχθηκε μια μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από διάσπαση του νερού με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, μέθοδος που μπορεί να οδηγήσει σε φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή υδρογόνου για ενεργειακούς σκοπούς.

Τα άλλα δύο ερευνητικά έργα που βραβεύθηκαν είναι το Στερεοσκοπικό Σύστημα Υψηλής Ενέργειας, ένα σύστημα τηλεσκοπίου που δίνει νέα ώθηση αστρονομικές τεχνικές παρατήρησης , και το Apoptosis, ένα πρόγραμμα που έφερε σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της απόπτωσης (προγραμματισμένος θάνατος των κυττάρων και θα μπορούσε οδηγήσει σε εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου και του AIDS. Από το 2001, πενήντα χιλιάδες άλλες δημοσιεύσεις έχουν κάνει παραπομπές στις ερευνητικές εργασίες της ομάδας, γεγονός που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της επιτυχίας της.

Πέντε ακόμη έργα έφτασαν στον τελικό: το Nemabs (Απεικόνιση μορίων μέσω χρωματισμού), Qgates (Κβαντομηχανική για την καινοτομία στην επεξεργασία πληροφοριών), Tamram (Θερμικά υποβοηθούμενη μαγνητική μνήμη τυχαίας προσπέλασης), Dynaqprim (Δυναμική των πρωτεϊνών σε πυρήνες κυττάρων) και Globalife (Η πορεία της ζωής του ατόμου και η διαδικασία παγκοσμιοποίησης).

Το Ευρωπαϊκό βραβείο Descartes για την έρευνα θεσπίστηκε το 2000 με σκοπό την επιβράβευση επιστημόνων για διακεκριμένα επιστημονικά ή τεχνολογικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσω διεθνικής έρευνας σε κάθε επιστημονικό πεδίο, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, ανθρωπιστικών και οικονομικών επιστημών. Κάθε έτος, οι νικητές επιλέγονται μεταξύ 13 προκριθέντων που με τη σειρά τους έχουν επιλεγεί από 66 υποψηφιότητες.

Ο αποδέκτης του βραβείου επιλέγεται από την κριτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Κλοντι Ενιερέ, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 22 διακεκριμένους επιστήμονες από 11 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και από τη Βραζιλία, το Μαρόκο, τη Ρωσία και την Τουρκία, και καλύπτει ευρύ πεδίο επιστημονικών τομέων.

Καθένας από τους παραλήπτες του βραβείου έλαβε φέτος χρηματικό έπαθλο 333.333 ευρώ.

Ηλιακός αντιδραστήρας

Όπως εξηγεί Το Βήμα της Πέμπτης, η ομάδα του Θ.Κωνσταντόπουλου ανέπτυξε έναν καινοτόμο ηλιακό αντιδραστήρα για την παραγωγή υδρογόνου από υδρατμούς. Μοιάζει με τον γνωστό καταλυτικό μετατροπέα των αυτοκινήτων, αποτελείται από πολλούς αυλούς και θερμαίνεται απορροφώντας ηλιακή ακτινοβολία που έχει συγκεντρωθεί με κάτοπτρα.

Oι αυλοί του αντιδραστήρα είναι επικαλυμμένοι με υλικά που δημιουργήθηκαν με τεχνικές νανοτεχνολογίας. Διασπούν τα μόρια του υδρατμού και δεσμεύουν το οξυγόνο, αφήνοντας ως καθαρό προϊόν της διεργασίας το υδρογόνο. Σε ένα επόμενο στάδιο, η νανοδομημένη επικάλυψη των αυλών αναγεννάται με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας, δηλαδή απελευθερώνει το οξυγόνο που έχει δεσμεύσει. Έτσι, ο αντιδραστήρας λειτουργεί κυκλικά σε δύο στάδια, την παραγωγή υδρογόνου και την αναγέννηση της επικάλυψης.

Oπως δήλωσε ο συντονιστής της ομάδας κ. Κωνσταντόπουλος, οι βραβεύσεις αυτές σημαίνουν ότι «η εποχή του ηλιακού υδρογόνου έχει ήδη αρχίσει. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη αυτού του σημαντικού βήματος προς το ενεργειακό μέλλον μας».

O Αθ.Κωνσταντόπουλος, απόφοιτος του ΑΠΘ και Michigan Tech και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Γέιλ, είναι πρόεδρος και ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1996 στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στη Θεσσαλονίκη.

Το 2006 εκλέχτηκε διευθυντής του ΕΚΕΤΑ, το οποίο με τη σειρά του είχε αναδειχθεί πρώτο μεταξύ όλων των ερευνητικών κέντρων στην αξιολόγηση του Ιουνίου 2005.

Πηγή : Το Βήμα
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 14:24.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.