Η δίαιτα Ατκινς λέει «ναι» στο κόκκινο κρέας
Μεγάλη αμερικανική μελέτη που συνέκρινε τις τέσσερις δημοφιλέστερες δίαιτες έδειξε ότι το πρόγραμμα Ατκινς προσφέρει διπλάσια απώλεια βάρους και μεγαλύτερη βελτίωση στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.
Η δίαιτα Ατκινς θεωρείται από πολλούς γιατρούς επιβλαβής, καθώς περιορίζει δραστικά τους υδατάνθρακες και επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους, ακόμα και ζωικής προέλευσης.
Ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, βοηθός καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Προληπτικής Έρευνας του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης, δηλώνει ότι έχει αλλάξει γνώμη: «Πολλοί επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας, ανάμεσά τους και εμείς, είτε έχουν απορρίψει τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, είτε είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντί τους. Φαίνεται όμως ότι αποτελούν μια αποτελεσματική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα», δήλωσε.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, περιγράφηκε ως η μεγαλύτερη και πλέον μακροχρόνια σύγκριση ανάμεσα στις τέσσερις δίαιτες, οι οποίες είναι
Η δίαιτα Aτκινς, με τους λιγότερους υδατάνθρακες από τις τέσσερις. Η δίαιτα Zone, επίσης χαμηλή σε υδατάνθρακες και βασισμένη σε μια αναλογία 40
30 υδατανθράκων προς πρωτεΐνες προς λίπη. Η δίαιτα LEARN (από τα αρχικά των λέξεων Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationships and Nutrition), η οποία ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για χαμηλά λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες. Και, τέλος, η δίαιτα Όρνις, με πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά.
Πολλαπλά οφέλη
Συνολικά 311 υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (ηλικίας περίπου 40 ετών) χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Παρακολούθησαν σεμινάρια διατροφής για οκτώ εβδομάδες και εφάρμοσαν τη δίαιτα για ένα χρόνο, με περιοδικό έλεγχο του βάρους και του μεταβολισμού τους.
Oι γυναίκες της ομάδας Ατκινς έχασαν κατά μέσο όρο 4,7 κιλά, οι γυναίκες της LEARN 2,5 κιλά έχασαν, όσες ακολούθησαν τη δίαιτα Ornish 2,1 κιλά και η ομάδα της Zone 1,6 κιλά, κατά μέσο όρο.
Oι γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα Άτκινς εμφάνισαν επίσης τη μεγαλύτερη πτώση της «κακής» χοληστερόλης LDL, τη μεγαλύτερη αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL και τη μεγαλύτερη πτώση της αρτηριακής πίεσης, παρά τα πολλά κορεσμένα λίπη που κατανάλωναν. «Οι ανησυχίες δεν επιβεβαιώθηκαν», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ωστόσο ο Δρ Ντιν Όρνις, δημιουργός της ομώνυμης δίαιτας, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι παραπλανητικά. Μεταξύ άλλων θεωρεί ότι η μελέτη δεν δεν απαντά στο μεγάλο ερώτημα του εάν η δίαιτα ’τκινς οδηγεί μακροπρόθεσμα σε προβλήματα υγείας.
O Μπάρι Σίαρς, δημιουργός της δίαιτας Zone, επίσης επέκρινε την έρευνα, χαρακτηρίζοντάς την «κακή επιστημονικά» επειδή οι γυναίκες που συμμετείχαν δεν ακολούθησαν τους διαιτητικούς κανόνες με αυστηρότητα. «Στην καλύτερη περίπτωση, η συμμόρφωση με τη δίαιτα ήταν αρκετά κακή. Συνεπώς, τα συμπεράσματα είναι αναξιόπιστα», δήλωσε στο Reuters. «O τρόπος με τον οποίο ακολουθήθηκε η δίαιτα Aτκινς, σύμφωνα με την έρευνα, την κάνει να πλησιάζει περισσότερο στις αρχές της Zone», πρόσθεσε.
Πάντως ο επικεφαλής της σύγκρισης, Κρίστοφερ Γκάρντνερ, δήλωσε πως ένα από τα δυνατά σημεία της έρευνας, η οποία στοίχισε 2 εκατομμύρια δολάρια, είναι ότι μιμήθηκε τις πραγματικές συνθήκες, με τους συμμετέχοντες να ετοιμάζουν ή να αγοράζουν όλα τα γεύματά τους και κανείς να μην ακολουθεί τις δίαιτες επακριβώς.
O Γκάρντνερ θεωρεί πως «η δίαιτα Ατκινς περνάει ένα πολύ απλό μήνυμα: Απαλλαγείτε από όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες για να χάσετε βάρος».
Οι επεξεργασμένοι, ή «απλοί» υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σάκχαρα, θεωρούνται επιβλαβείς επειδή αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.
Πηγή : Τα Νεα