Σε ποιον δεν αρέσει μια μακαρονάδα; Μια όμορφη ιταλική συνταγή που πήρα από Ιταλίδα φίλη, σας την παραθέτω σήμερα. Είναι μια προσεγμένη συνταγή χωρίς βαριά καβουρδίσματα, ειδικά για όσους προσέχουν την χοληστερίνη τους.
Σπαγγέτι αλα Μπολονέζ
Υλικά :
Ένα πακέτο σπαγγέτι ή ότι άλλο ζυμαρικό προτιμάτε
Μισό κιλό κιμά με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος
Ένα κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες ή 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλά κομμένες
Μισό ποτήρι χυμό ντομάτας ή ένα κουταλάκι πελτέ ντομάτας (πιο υγιεινό το πρώτο)
1 ποτήρι καλό κόκκινο ξηρό κρασί (μην βάζατε φτηνιάρικα κρασιά στο φαγητό σας)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι βασιλικού φρέσκο (αν δεν έχετε να πάρτε μια γλάστρα ορίστε μας)
2-3 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι ζάχαρη και ένα κλαδάκι κανέλλας
Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
Σκληρό τυρί ψιλοκομμένο
Παραγωγή
Βάζουμε τον κιμά σε σιγανή φωτιά στο τηγάνι (χωρίς ίχνος λαδιού)
Μόλις λίγο ροδίσει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε το κρασάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε την ντομάτα και όλα μας τα μυρωδικά και μπαχαρικά και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά.
Όταν το μίγμα δείχνει να μην έχει ζουμιά, κλείνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε νερό, όταν πάρει βράση, προσθέτουμε μια γενναία κουταλιά αλάτι και ρίχνουμε τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας.
Θα πρέπει να βράσουν σε μέτρια φωτιά στο κατώτατο όριο χρόνου που λέει η συσκευασία. Πχ αν λέει 12-14 λεπτά, εσείς θα τα αφήσετε 12 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε μισό ποτήρι κρασί.
Η παραδοσιακή μαγειρική, εδώ λέει, ότι βάζουμε μακαρόνια στο πιάτο ρίχνουμε το τυρί και τον κιμά και έτοιμοι.
Αυτή όμως η συνταγή είναι γνήσια Ιταλική και στην Ιταλία τα μακαρόνια τα … τηγανίζουν
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζετε λίγο από το μίγμα της μπολονέζ που έχετε φτιάξει, μια κουταλιά βούτυρο και τα μακαρόνια ενός πιάτου, τα ανακατεύετε καλά, τα σερβίρετε ρίχνετε και το τυράκι σας και μμμμμμ!
Να προσθέσω ότι όσοι δεν έχουν πρόβλημα χοληστερίνη, μπορούν να ρίξουν από πριν το λάδι.