Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιατρικές συζητήσεις
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολογήστε το θέμα Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 13-09-06, 18:34
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Sysop υπό δοκιμή
 

Τελευταία φορά Online: 13-06-18 14:29
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Post Τεστ Παπ

Τι είναι το τεστ Παπ;
To τεστ Παπανικολάου, είναι μια μέθοδος screening, γενικού ελέγχου δηλαδή, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έτσι ώστε να βρίσκεται σε στάδια θεραπεύσιμα. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται; Απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο για τις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και κάθε έξι μήνες για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ο λόγος είναι ότι μετά την εμμηνόπαυση οι τοπικοί παράγοντες άμυνας ελαττώνονται, καθώς και ότι η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνει στην περίοδο αυτή. Η επανάληψη του τεστ Παπ με αυτό το ρυθμό θεωρείται ικανοποιητική, δεδομένου ότι οι περισσότεροι τύποι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεγαλώνουν αργά.

Με την ίδια συχνότητα συνιστάται να υποβάλλονται στο τεστ Παπ και οι γυναίκες που είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο: Εκείνες που έχουν περισσότερους από ένα σεξουαλικούς συντρόφους, γυναίκες που έχουν ιστορικό κάποιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, κονδυλώματα και προηγούμενα τεστ Παπανικολάου που δεν έχουν βγει φυσιολογικά. Ασυγχώρητο να καθυστερεί η γυναίκα, να παραμελεί χωρίς λόγο αυτή την απλή εξέταση. Το Τεστ Παπ έχει πολύ μικρό κόστος, πολύ μικρή χρονική διάρκεια πέντε - δέκα λεπτών αλλά μπορεί να γλιτώσει τη γυναίκα από πλήθος βαριές συνέπειες.

Πως γίνεται το τεστ;
Η γυναίκα δεν θα πρέπει να κάνει κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ως 48 ώρες πριν από την εξέταση και δεν θα πρέπει να έχει περίοδο. Η παρουσία αίματος στο τεστ Παπανικολάου κάνει αδύνατη την εξέταση των κυττάρων. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή κατά τις τελευταίες δύο ημέρες».
Με το τεστ Παπ γίνεται λήψη κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Ο γυναικολόγος επιστρώνει τα κύτταρα αυτά σε πλάκες και, αφού μονιμοποιήσει το παρασκεύασμα, το στέλνει στον κυτταρολόγο. Ο κυτταρολόγος βάφει, τα κύτταρα, τα παρατηρεί στο μικροσκόπιο και περιγράφει διάφορες προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας, εάν υπάρχουν.

Σκοπός
Σκοπός του γενικού ελέγχου με το τεστ Παπ, που γίνεται πανελλήνια, είναι να εντοπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στα πολύ πρώιμα στάδιά του, οπότε η αντιμετώπισή του θα είναι πιο εύκολη. Εκτός από τις προκακοήθεις και κακοήθεις αλλαγές, ο κυτταρολόγος μπορεί να βρει και άλλες, τοπικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, ο απλός έρπης και τα κονδυλώματα. Είναι δυνατό να δούμε μερικές φορές και την ύπαρξη μυκήτων ή άλλων κολπικών μικροβίων. Ο γιατρός θα συστήσει, τότε, καλλιέργεια κολπικού υγρού που θα αποκαλύψει το μικρόβιο εκείνο το οποίο μολύνει τον κόλπο.

Συγχρόνως με τη λήψη του τεστ Παπ, ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει μια επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου. Ίσως, έτσι, διαγνώσει καταστάσεις οι οποίες φαίνονται με το γυμνό μάτι, όπως είναι μια κολπίτιδα, μια τραχηλίτιδα. Η ύπαρξη κάποιου πολύποδα μπορεί επίσης να διαγνωστεί με γυμνό μάτι, πράγμα που γίνεται χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια ή καθυστέρηση, απλά και μόνο με το τεστ Παπ.

Αν το τεστ «βγει» θετικό; Ένα επίχρισμα Παπανικολάου που έχει ληφθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας σε περίπου 95% των περιπτώσεων. Εάν το τεστ είναι θετικό, τότε μας δείχνει την ανάγκη για μια βιοψία.
Το τεστ Παπ είναι απαραίτητο και μετά την εγκυμοσύνη. Καλό είναι, δύο μήνες μετά από το τέλος της εγκυμοσύνης, να εκτελείται πάλι το τεστ Παπανικολάου, έτσι ώστε να υπάρχει ένας καλός έλεγχος της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας.

Πηγή : iatronet.gr
__________________
Δεύτερη ζωή δεν έχει
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 14-12-07, 14:40
Evelina
Guest
 

star Καλησπέρα!

Θα ήθελα αν είναι ευκολο κι αν γνωρίζεις φυσικά να μου απαντήσεις στην εξής ερώτηση:Κάθε πότε πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ παπανικολάου μια γυναίκα η οποία χειρουργήθηκε και σώθηκε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;Ευχαριστώ πολύ...
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 14-12-07, 14:50
Evelina Ο χρήστης Evelina δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 14-12-07 14:50
Καλησπέρα!Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις κάθε πότε μια γυναίκα που έχει χειρουργηθεί από καρκίνο τραχήλου μήτρας κι έχεισ σωθεί κάθε πότε πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ παπανικολάου.
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 15-12-07, 22:54
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Sysop υπό δοκιμή
 

Τελευταία φορά Online: 13-06-18 14:29
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Μετά από υστερεκτομή πρέπει να υποβάλλεστε σε Τεστ Παπανικολάου στις εξής περιπτώσεις :

Όταν έχει γίνει μερική υστερεκτομή (Αφαίρεση μήτρας αλλά όχι τραχήλου)
Ολική υστερεκτομή (Αφαίρεση και μήτράς και τραχήλου της μήτρας)

http://www.cancer.gov/cancertopics/p...ts-older-women

Πρέπει συνεπώς να γίνονται τακτικές εξετάσεις με τεστ Παπανικολάου αλλά από τη στιγμή που είχατε το παραπάνω ιστορικό προτείνονται και επιπλέον πυελικές εξετάσεις και μαστογραφίες.

http://www.mayoclinic.com/health/pap-smear/AN00013

Η συχνότητα των εξετάσεων αυτών πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας.


Σημείωση : Σύμφωνα με την παραπάνω βιβλιογραφία εάν έχετε υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή για μη κακοήθεια (π.χ ινομυώματα) συνήθως στην συνέχεια δεν χρειάζονται pap tests.
__________________
Δεύτερη ζωή δεν έχει

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη amigos : 15-12-07 στις 23:07
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 27-06-08, 01:47
mingtr Ο χρήστης mingtr δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 27-06-08 01:47
Ποτε γινεται πρωτη φορα το τεστ παπ;

καλησπερα.Θα ηθελα να μου λεγατε σας παρακαλω, ποτε ειναι η καλυτερη στιγμή για να κανει μια γυναικα τεστ παπ μετα την πρωτη της επαφη;
σας ευχαριστω πολυ
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 01:33.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.