Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Οικονομία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 12-11-09, 10:44
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Ομηροι των συντεχνιών

Tης Ελλης Τριανταφυλλου

Το ότι ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου δεν σημαίνει ότι είναι φίλος σου», λέει μια παλιά κινεζική παροιμία. Κάπως έτσι εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση του λιμανιού, η οποία, ούτε σαράντα ημέρες από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται αντιμέτωπη με τους προεκλογικούς αλλά και μετεκλογικούς της χειρισμούς.

Χθες, το Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση, ενώ ανέδειξε τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, με την οποία έκρινε παράνομη την απεργιακή κινητοποίηση της ΟΜΥΛΕ και της Eνωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Το πρώτο ερώτημα είναι ποια είναι αυτά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η δικαστική απόφαση και πόσο καθοριστικά μπορεί να αποβούν στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, το οποίο έχει ηδη οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ας υποθέσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους, σεβόμενοι τη νομιμότητα. Και πώς θα τους αναγκάσει η κυβέρνηση να εργαστούν κιόλας και να μην περιοριστούν στη φυσική τους παρουσία στον χώρο; Με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πόστο, από τη δεκαετια του ’80 μέχρι σημερα, έχουν επιβάλει το μοντέλο των υπέρογκων υπερωριών, το οποίο και τους μισθούς τους ανεβάζει στα ύψη και τις νέες προσλήψεις παρεμποδίζει, και την συνδικαλιστική τους δύναμη ενισχύει σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Πώς, λοιπόν, θα διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι θα εργαστούν και πέραν της βάρδιας τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που αυτή τη στιγμη έχουν δημιουργηθεί; Κι αν θελήσουν να κηρύξουν νέα απεργία, με άλλα αιτήματα; Θα περιμένει η κυβέρνηση, ουσιαστικά χωρίς περιθώρια αντίδρασης, την επόμενη απόφαση του δικαστηρίου; Και αν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ή η ΓΣΕΕ, όπως έχουν το δικαίωμα και όπως πολλάκις έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε μύριες όσες υποθέσεις;

Πώς θα απελευθερωθεί η σημερινή κυβέρνηση από το συνδικαλιστικό πλέγμα στο οποίο επί σειρά ετών βρίσκεται συχνά-πυκνά εγκλωβισμενη η ελληνικη οικονομία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων; Μάκαρι να το καταφέρει. Και γρήγορα. Είτε το επιτύχει είτε όχι, το επόμενο ερώτημα είναι πόσο θα επιβαρύνει όλη αυτή η υπόθεση τις σχέσεις μας με την Κίνα. Διότι, την ώρα που αυτά συμβαίνουν στη μικρή μας Ελλαδίτσα, τα πιο ισχυρά και γνωστά ΜΜΕ του κόσμου δαπανούν σελίδες και χρόνο για να αναλύσουν τα πώς και τα γιατί της ανάδειξης της Κίνας ως μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες δυνάμεις της νέας εποχής.

«Αν και προκαλεί ανησυχία ο τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο αναδύεται στον παγκόσμιο χάρτη, η Κίνα θεωρείται μία δύναμη με την οποία είναι ανάγκη να έχεις καλές σχέσεις» σημείωνε προ ημερών ο αρθρογράφος Bruno Philip της γαλλικής Le Monde, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες του ότι αυτή τη στιγμή η Κίνα χρηματοδοτεί ένα σημαντικό κομμάτι του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού έχει ήδη αγοράσει ομόλογα ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2008, η Κίνα πήρε πρωταγωνιστική θέση στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των ισχυρών του κόσμου για τη σωτηρία της παγκόσμιας οικονομικής οικονομίας που είχε τεθεί σε δοκιμασία από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Εκείνη την εποχή, διάσημοι αναλυτές στο Λονδίνο σημείωναν σκωπτικά ότι το G20 έπρεπε να ονομάζεται G2, αφού δεν υπάρχουν παρά δύο χώρες που πραγματικά μετράνε: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Εξήντα χρόνια μετά την είσοδο του κινεζικού Απελευθερωτικού Στρατού στο Πεκίνο, η Κίνα πέραν πάσης αμφιβολίας είναι μια μεγάλη δύναμη που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των παγκόσμιων ισορροπιών τις επόμενες δεκαετίες με μια οικονομική ανάπτυξη που ακόμη και εν μέσω κρίσης και ύφεσης παραμένει εντυπωσιακή, συγκρινόμενη με τα ποσοστά της Δύσης. Αυτά, για να έχουμε κατα νουν τις πραγματικές διαστάσεις μιας υπόθεσης που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εγχώριου ενδιαφέροντος.

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 12:39.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.