Ξυστό Κυδώνι
Μνήμες πολλές από ένα κλασικό γλυκό κουταλιού, το ξυστό κυδώνι με το άρωμα της φοβερής αμπαρόριζας.
Πριν ξεκινήσουμε να σας πω, ότι ίσως είναι το δυσκολότερο γλυκό κουταλιού. Όμως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Ξεκινάμε μια απλή αναλογία
3 μεγάλα καθαρά κυδώνια, χωρίς λακκούβες και μαυρίλες
(1.2 κιλά περίπου που χωρίς την φλούδα και τα κουκούτσια θα μείνει καθαρό ένα κιλό)
1 κιλό ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
1 λεμόνι
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας (όποιος δεν έχει ζητάει στον Στέλιο που το έχει φυτό στο μπαλκόνι του)
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα κυδώνια μας.
Βγάζουμε την φλούδα με έναν καθαριστή πατάτας, ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι.
Όταν καθαρίζουμε τα κυδώνια μαυρίζουν γρήγορα, γι αυτό σε μια λεκάνη στύβουμε μισό λεμόνι και το γεμίζουμε με νερό, αυτό κρατάει τα κυδώνια μας άσπρα σαν το γάλα, μέχρι να κοπούν όλα.
Κόβουμε το κυδώνι στα τέσσερα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε την σάρκα του κυδωνιού σε μέγεθος μεγάλου σπιρτόξυλου, ή σαν πολύ ψιλές πατάτες για τηγάνισμα.
Αφού τα κόψουμε όλα και τα έχουμε στο λεμονόνερο, στην χύτρα μας, ανακατεύουμε ένα κιλό ζάχαρη με 1 1/2 ποτήρι νερό.
Σημείωση, αν τα κυδώνια είναι γινωμένα βάζουμε λιγότερο νερό, αν είναι αγουρωπά, λίγο περισσότερο.
Ρίχνουμε μέσα και τα κυδώνια μας και τα αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Τα κυδώνια πρέπει να πάρουν το χρώμα της φωτογραφίας. Αν δείτε ότι υπάρχει υπερβολικό σιρόπι, αφαιρέστε λίγο με μια κουτάλα και αφήστε το στην άκρη.
Όταν το γλυκό μας πάρει μια κόκκινη χροιά και σχεδόν διαυγή, κλείνουμε την φωτιά, ρίχνουμε τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας και τον χυμό μισού λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Αφού κρυώσει και δούμε ότι δεν έδεσε πολύ το σιρόπι, το βάζουμε πάλι στην φωτιά για ελάχιστη ώρα.
Αν το σιρόπι έχει δέσει πολύ και έχει γίνει σαν πελτέ ή ζελέ, ρίχνουμε μέσα 2-3 κουταλιές σιροπιού που έχουμε κρατήσει ή μια κουταλιά νερού.
Αποστειρώνουμε τις γυάλες μας με καυτό νερό αφαιρούμε απο το ξυστό μας τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας και το βάζουμε στα βάζα και μετα στο ψυγείο.
Τώρα να με συγχωρείτε, μόλις κρύωσε το δικό μου και πάω για μερικά τεστ γεύσης
Πολλά ευχαριστώ στην Κυρία Μαρία, για τις πολύτιμες συμβουλές της, που αντιπροσωπεύουν την τεράστια εμπειρία της.