Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ελεύθερος Χρόνος και Ψυχαγωγία > Gourmet
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 30-10-09, 16:52
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Ξυστό κυδώνι



Ξυστό Κυδώνι

Μνήμες πολλές από ένα κλασικό γλυκό κουταλιού, το ξυστό κυδώνι με το άρωμα της φοβερής αμπαρόριζας.

Πριν ξεκινήσουμε να σας πω, ότι ίσως είναι το δυσκολότερο γλυκό κουταλιού. Όμως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Ξεκινάμε μια απλή αναλογία

3 μεγάλα καθαρά κυδώνια, χωρίς λακκούβες και μαυρίλες
(1.2 κιλά περίπου που χωρίς την φλούδα και τα κουκούτσια θα μείνει καθαρό ένα κιλό)
1 κιλό ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
1 λεμόνι
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας (όποιος δεν έχει ζητάει στον Στέλιο που το έχει φυτό στο μπαλκόνι του)

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα κυδώνια μας.
Βγάζουμε την φλούδα με έναν καθαριστή πατάτας, ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι.

Όταν καθαρίζουμε τα κυδώνια μαυρίζουν γρήγορα, γι αυτό σε μια λεκάνη στύβουμε μισό λεμόνι και το γεμίζουμε με νερό, αυτό κρατάει τα κυδώνια μας άσπρα σαν το γάλα, μέχρι να κοπούν όλα.

Κόβουμε το κυδώνι στα τέσσερα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε την σάρκα του κυδωνιού σε μέγεθος μεγάλου σπιρτόξυλου, ή σαν πολύ ψιλές πατάτες για τηγάνισμα.

Αφού τα κόψουμε όλα και τα έχουμε στο λεμονόνερο, στην χύτρα μας, ανακατεύουμε ένα κιλό ζάχαρη με 1 1/2 ποτήρι νερό.

Σημείωση, αν τα κυδώνια είναι γινωμένα βάζουμε λιγότερο νερό, αν είναι αγουρωπά, λίγο περισσότερο.

Ρίχνουμε μέσα και τα κυδώνια μας και τα αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Τα κυδώνια πρέπει να πάρουν το χρώμα της φωτογραφίας. Αν δείτε ότι υπάρχει υπερβολικό σιρόπι, αφαιρέστε λίγο με μια κουτάλα και αφήστε το στην άκρη.

Όταν το γλυκό μας πάρει μια κόκκινη χροιά και σχεδόν διαυγή, κλείνουμε την φωτιά, ρίχνουμε τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας και τον χυμό μισού λεμονιού.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Αφού κρυώσει και δούμε ότι δεν έδεσε πολύ το σιρόπι, το βάζουμε πάλι στην φωτιά για ελάχιστη ώρα.

Αν το σιρόπι έχει δέσει πολύ και έχει γίνει σαν πελτέ ή ζελέ, ρίχνουμε μέσα 2-3 κουταλιές σιροπιού που έχουμε κρατήσει ή μια κουταλιά νερού.

Αποστειρώνουμε τις γυάλες μας με καυτό νερό αφαιρούμε απο το ξυστό μας τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας και το βάζουμε στα βάζα και μετα στο ψυγείο.

Τώρα να με συγχωρείτε, μόλις κρύωσε το δικό μου και πάω για μερικά τεστ γεύσης

Πολλά ευχαριστώ στην Κυρία Μαρία, για τις πολύτιμες συμβουλές της, που αντιπροσωπεύουν την τεράστια εμπειρία της.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Xenios : 24-11-10 στις 17:33
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 24-11-10, 17:38
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Σήμερα ξεκίνησα να το φτιάχνω... Είναι το δυσκολότερο απ' όλα τα γλυκά κουταλιού...
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 24-11-10, 18:05
Το avatar του χρήστη maralin
maralin Ο χρήστης maralin δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-03-24 17:33
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
δε θα το πιστεψεις!!ειναι το αγαπημενο μου γλυκο κουταλιου!!!!!
οταν ημουν Αρτα(πριν κατι αιωνες), η διαχειριστρια της πολυκατοικιας μας,εφτιαχνε πολλων ειδων γλυκα κουταλιου...μια φορα με ειχε κερασει γλυκο κουταλιου καρπουζι!!!τη φλουδα την εφτιαχνε γλυκο!!!και ειναι απιστευτο κ αυτο..σου το συνιστω να το φτιαξεις αν δε το εχεις κανει ηδη
__________________
Ειναι η ζωη πολυ μικρη....μη το ξεχνας......
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 24-11-10, 18:16
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από maralin Εμφάνιση μηνυμάτων
γλυκο κουταλιου καρπουζι!!!τη φλουδα την εφτιαχνε γλυκο!!!και ειναι απιστευτο κ αυτο..σου το συνιστω να το φτιαξεις αν δε το εχεις κανει ηδη
Δεν με διαβάζεις δεν με διαβάζεις

Δες εδώ.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 17:11.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.