Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Οικονομία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 10-09-09, 12:13
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Επιζών SysOp
 

Τελευταία φορά Online: 15-03-24 21:58
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
"Απαγορευτικό" για επενδύσεις στην Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα

Εννέα θέσεις χαμηλότερα στην κατάταξη των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών βρέθηκε φέτος η χώρα μας σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η έρευνα διενεργείται μεταξύ 183 χωρών και η Ελλάδα διολίσθησε κατά 9 θέσεις, στην 109η από την 100η πέρυσι ευρισκόμενη πίσω από χώρες όπως η Ρουάντα, η Γκάνα και η Κένυα. Παρά τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, φαίνεται ότι τα αντικίνητρα όχι μόνο παραμένουν, αλλά γίνονται μεγαλύτερα και οδηγούν σε υποβάθμιση της χώρας μας στις κατατάξεις μεγάλων τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είδε το φώς της δημοσιότητας έκθεση του World Economic Forum, στην οποία περιγράφεται επίσης με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε διάφορα επίπεδα όπως αυτά της ανταγωνιστικότητας και της διαφθοράς.

Με βάση τα συμπεράσματα της νέας έρευνας, η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα και οι συνθήκες επιχειρηματικότητας περιγράφονται, προς τους ξένους επενδυτές, ως ανάλογες με την κατάσταση αφρικανικής χώρας. Η Ελλάδα δεν έχασε μόνο 9 θέσεις στην σχετική λίστα αλλά έχει μπροστά της πολλές από τις χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» όπως την Ρουάντα που βρίσκεται 67η θέση την Ζάμπια (90η) την Γκάνα (92η) την Κένυα ( 95η) την Νέα Γουϊνέα (102η) την (Αιθιοπία107η) και την Αίγυπτο (106η). Και ενώ οι αφρικανικές χώρες εμφανίζονται να έχουν κερδίσει από 6 μέχρι και 24 θέσεις φέτος η χώρα μας καταγράφει την απώλεια εννέα θέσεων. Στην «γειτονιά» της Ελλάδας είναι επίσης η Ουγκάντα η οποία κατατάσσεται στην 112η θέση και η Γουατεμάλα που βρίσκεται στην 110η θέση αμέσως μετά την Ελλάδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο την Ελλάδα ξεπερνούν στο σύνολο τους οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης αλλά και πολλές από τις γειτονικές μας αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για παράδειγμα τα Σκόπια βρίσκονται πολύ ψηλά στην 32η θέση μεταξύ των 183 χώρων που εξετάζονται. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 44η, η Ουγγαρία στην 47η θέση, η Τουρκία στην 74η και η Αλβανία στην 82 θέση.

Που οφείλεται η υποβάθμιση της χώρας μας; Στη δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας (140η θέση που είναι η τελευταία στην Ε.Ε.), στο ασταθές φορολογικό περιβάλλον (76η θέση), στην ευελιξία στην αγορά εργασίας (147η θέση),κ.ά. Όσον αφορά τα προβλήματα έναρξης, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 15 «κινήσεις» για να αρχίσει η λειτουργία μίας εταιρείας έναντι 6 κατά μέσο όρο στα κράτη του ΟΟΣΑ και η διαδικασία κατά μέσο όρο διαρκεί 19 ημέρες (έναντι 13 στον ΟΟΣΑ). Στην πράξη βέβαια, ο χρόνος είναι περισσότερος.

Το κόστος που πληρώνει ο υποψήφιος επιχειρηματίας για όλες αυτές τις συναλλαγές υπολογίζεται στο 21,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έναντι του 5,1% κατά μέσο όρο.

Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δαπανηρή και χρονοβόρα στην περίπτωση που ένας από τους υποψήφιους επιχειρηματίες έχει ξένο διαβατήριο. Οι Έλληνες συνεταίροι του και οι σύμβουλοί τους θα χρειαστεί να τρέξουν επί αρκετές ημέρες μόνο και μόνο για να βγάλουν ελληνικό αριθμό φορολογικού μητρώου, κίνηση που κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Όσον αφορά την έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης βρισκόμαστε στην 50η θέση, καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες.

Σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων βρισκόμαστε στην 147η θέση προφανώς λόγω ακαμψίας εργατικής νομοθεσίας.

Στην καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας (προφανώς κτηματολόγια κ.λπ.), η θέση μας είναι 93η, αφού χρειάζονται 12 διαδικασίες με χρόνο διάρκειας 23 ημέρες. Στην πρόσβαση στην τραπεζική πίστη παραμένουμε στην 84η θέση.

Όσον αφορά την προστασία των ξένων επενδυτών, η θέση μας παραμένει στην 154η θέση με υπεύθυνη κυρίως την ρύθμιση που έγινε για να μπλοκαριστεί η εξαγορά του ΟΤΕ από την MIG. Στο διασυνοριακό εμπόριο η θέση μας είναι 65η, στην επιχειρηματική νομοθεσία 80η και στην πτώχευση της επιχείρησης στην 43η, με την παρατήρηση ότι παραμένουν πολύπλοκες οι πτωχευτικές διαδικασίες.

Η καλύτερη κατάταξη της Ελλάδας στους πίνακες της World Bank είναι η 44η θέση που καταλαμβάνει με κριτήριο την ευκολία αναστολής λειτουργίας μιας επιχείρησης με βασική αιτία την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

capital.gr
__________________
Αν περιμένεις από το σύμπαν...περίμενε
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 10-09-09, 13:59
Το avatar του χρήστη purple anemone
purple anemone Ο χρήστης purple anemone δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Και πολύ επιεικής είναι η έρευνα... λίγα λέει...
Η Ελλάδα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες ξένων - και ιδιαίτερα μεγάλων - επενδύσεων στο παρελθόν που θα άνοιγαν φυσικά και πολλές θέσεις εργασίας.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα... Είμαστε "υπεράνω"...
__________________
Δε χάνεται η ελπίδα τελευταία... Τελευταία χάνεται η ψυχή όταν χάσει την ελπίδα της...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 22:11.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.