Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 30-12-06, 09:11
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Τιμή στην αυτοθυσία, στην έρευνα, στη λογοτεχνία
Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε χθες χρυσό μετάλλιο στους Μ. Γλέζο - Απ. Σάντα, καθώς και στο Αιγινήτειο νοσοκομείο

Της Ολγας Σελλα

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεπή επιστημονική παρουσία, στην ακαταπόνητη έρευνα, στις κοινωνικές ευαισθησίες, στα διαφορετικά λογοτεχνικά ρεύματα και τις τάσεις, και δίνοντας μέγιστη έμφαση στις εκδηλώσεις καθήκοντος, χρέους και αυτοθυσίας προς την πατρίδα, η Ακαδημία Αθηνών έδωσε χθες το βράδυ, σε πανηγυρική συνεδρία, τα βραβεία του 2006.

Η φετινή τελετή φιλοξενήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, λόγω εργασιών στο κτίριο της Ακαδημίας.

Το χρυσό μετάλλιο της Τάξεως Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών απονέμεται, 55 χρόνια μετά, στον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, για εκείνη τη γενναία «αποκοτιά» τους, το βράδυ της 30ής-31ης Μαΐου 1941, όταν ανέβηκαν στην Ακρόπολη και κατέβασαν από τον ιστό τη σημαία των ναζί.

Στο πρόσωπό τους, η Ακαδημία εκφράζει «τιμή στην Εθνική Αντίσταση ως σύνολο ηρωικών πράξεων και θυσιών». Και με το αργυρό μετάλλιο, μετά θάνατον, στον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη τιμά την αρετή και την αυτοθυσία για την υπεράσπιση της πατρίδας. Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας, της Τάξεως των Θετικών Επιστημών, απονέμεται στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρωτοπορία της έρευνας και της περίθαλψης των ψυχικά νοσούντων συνανθρώπων μας.

Η Ακαδημία Αθηνών έστρεψε την προσοχή της σε επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές που έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή τους στο αντικείμενο με το οποίο έχουν καταπιαστεί. Στο πρόσωπό τους επιβραβεύουν το πείσμα, την προσπάθεια, την επιμονή, το πάθος, την αφοσίωση.

Με αυτό το σκεπτικό, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Νικόλαος Ματσανιώτης, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ένα ένα τα ονόματα των βραβευθέντων και ένας ένας έπαιρνε το βραβείο από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνο Στεφανή.

Και μια παρατήρηση. Γιατί στη μόνη μεγάλη και ανοικτή στο ευρύτερο κοινό εκδήλωση του Ιδρύματος είναι απαραίτητες οι μακροσκελείς και πολύ ειδικές διαλέξεις; Οταν η Ακαδημία ανανεώνεται και διαδικτυακά μεταφράζοντας την ιστοσελίδα της στα αγγλικά, ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερη ευελιξία.

Χειροκροτήματα, χαρά και συγκίνηση

Και η μεγάλη στιγμή έφτασε. Οι βραβευμένοι οδηγούνταν μπροστά στον πρόεδρο της Ακαδημίας και παραλάμβαναν το βραβείο τους. Οι συγγενείς τους διακρίνονταν επειδή σηκώνονταν από τη θέση τους και χειροκροτούσαν έντονα. Θερμό χειροκρότημα απέσπασε η παιδίατρος Θέμις Ζάχου που αφιερώθηκε στη διάδοση του μητρικού θηλασμού. Αλλά η αίθουσα σείστηκε κυριολεκτικά όταν ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Νικόλαος Ματσανιώτης, είπε τη φράση «το μεγαλείο δεν χρειάζεται πολλά για να ιστορηθεί» και ακολούθησε η βράβευση του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα. Λίγο μετά η συγκίνηση αυξήθηκε όταν η χήρα του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη παρέλαβε το βραβείο για την αυτοθυσία του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρότι είχε κληθεί, δεν μπόρεσε να παραστεί. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο πρώτην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης.

Η εκδήλωση τελείωσε και ακολούθησαν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών οι φωτογραφίες, τα συγχαρητήρια και τα σχόλια. Τι έβλεπε κανείς; Ικανοποίηση και χαρά στα πρόσωπα όλων. Των βραβευμένων που τιμήθηκαν και των ακαδημαϊκών που είχαν την ευθύνη της επιλογής. Και μια τελευταία, ενδιαφέρουσα, επισήμανση από τον ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη: στη μέριμνα και στη σκέψη της Ακαδημίας συμπεριλαμβάνεται πια μόνιμα και η Κύπρος.

Σε ποιους απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία


Τάξη Θετικών Επιστημών

1. Χρυσό μετάλλιο στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, για την υπερεκατονταετή προσφορά του στην ιατρική περίθαλψη. 2. Bραβείο Κων. Κτενά, στον κ. Γεώργιο Χρηστίδη. 3. Βρ. Κων. Κτενά, στους κ. Ηλία Κουτσούκο και Νικόλαο Μελή. 4. Βραβείο Αικ. Κέπετζη, στην αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής, Βασιλική Παπαδοπούλου. 5. Βρ. Επαμεινώνδα Παπαστράτου, στην Ολυμπία Ταλέλλη. 6. Βρ. Δημ. Λαμπαδαρίου, στους δύο αποφοίτους του Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ Μάρκο Δρόσο και Βασίλειο Βλαχάκη. 7. Βρ. στην παιδίατρο-νεογνολόγο κ. Θέμιδα Ζάχου, για την πολυετή συμβολή της στην υποστήριξη και προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. 8. Βρ. στον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φώτιο Παυλάτο, για το σύνολο της προσφοράς του.

Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών

1. Βραβείο Γ. Αθάνα, στον Γεώργιο Κασαπίδη για την ποιητική συλλογή του με τίτλο «Αντίπερα» (Τυπωθήτω - Λάλον ύδωρ, 2005). 2. Βρ. Λάμπρου Πορφύρα, στον Διονύση Καρατζά για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Απ’ το μισό παράθυρο» (Μεταίχμιο, 2006) 3. Βρ. Σωτηρίου Ματράγκα, στον Θέμη Τασούλη για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Η κωμωδία της έλξης» («Οι Εκδόσεις των Φίλων», 2004). 4. Βρ. Νανάς (Αθηνάς) Κοντού, στη Νίκη Μαραγκού για την ποιητική της συλλογή «Divan» (Το Ροδακιό, 2005). 5. Βρ. Ελένης Τιμ. Μυκονίου, στον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. 6. Βρ. Διονυσίου Κοκκίνου, στην Κατερίνη Λιάμπη. 7. Βρ. Ελένης και Πάνου Ψημένου, στους Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη και Δημήτριο Παπαδημητρίου για το τετράτομο έργο τους με θέμα τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. 8. Βρ. στον Κυριάκο Ντελόπουλο, για το βιβλίο του «Νεοελληνικά Φιλολογικά Ψευδώνυμα» (Εστία 2005). 9. Βρ. στον κ. Ορέστη Καραβά. 10. Επαθλο Χρήστου και Ελένης Ξανθοπούλου - Παλαμά, στην Αλεξάνδρα Σαμουήλ, για τη μελέτη «Ο Παλαμάς και η κρίση του στίχου». 11. Βρ. Γεωργίου Π. Οικονόμου, στη Δήμητρα Καμαρινού για τη μελέτη «Νήες ποντοπόροι». 12. Βρ. Αυρηλίας Κομνηνού, στην Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου για τη μελέτη «Η Iστορία και η Νομισματοκοπία της Νεαπόλεως». 13. Βρ. στους Γιάννη Μεϊμάρη και Καλλιόπη Κρητικάκου-Νικολαροπούλου. 14. Βρ., στον Τάσο Νικολαΐδη, για το βιβλίο του «Σενέκα, Επιστολή 90» (στιγμή, 2002). 15. Βρ. στη Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη για το βιβλίο «Αλεξανδρινές Οικογένειες. Χωρέμη-Μπενάκη-Σαλβάγου» (εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ, Αθήνα 2004). 16. Βρ., στο επιστημονικό περιοδικό «Αρχιτεκτονικά Θέματα» και στον εκδότη-διευθυντή του κ. Ορέστη Δουμάνη, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 40 χρόνων συνεχούς εκδόσεως. 17. Βρ. στη ζωγράφο Οπυ Ζούνη για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας και της προσφοράς της στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. 18. Βρ. στο ζωγράφο κ. Θανάση Στεφόπουλο, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. 19. Επαινος, στον κ. Σπύρο Γ. Αντωνάτο.

Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

1. Βραβείο ποιήσεως στον Μάρκο Μέσκο, για το σύνολο του ποιητικού του έργου. 2. Βρ. αφηγηματικού πεζού λόγου, στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη, για το μυθιστόρημά του «Ο παππούς μου και το κακό». 3. Βρ. παιδικής λογοτεχνίας, στον Χρήστο Μπουλώτη, για το βιβλίο του «Παιχνίδι με τα στρατιωτάκια της ειρήνης». 4. Βρ. δοκιμίου στον Λεύκιο Ζαφειρίου, για το βιβλίο του «Ο βίος και το έργο του Ανδρέου Κάλβου».

Ιδρυμα Πέτρου Χάρη

1. Βραβείο, στον Τηλέμαχο Αλαβέρα, για το περιοδικό του «Νέα Πορεία». 2. Βρ. στον Κώστα Καλατζή, για το μυθιστόρημά του «Η οδοιπορία του Ιουλίου Καίσαρος».

Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών

1. Χρυσό μετάλλιο στον κ. Μανώλη Γλέζο και χρυσό μετάλλιο στον κ. Απόστολο Σάντα για τη μεγάλη υπηρεσία τους προς το Ελληνικό έθνος και προς την ανθρωπότητα, με την ηρωική πράξη τους τη νύχτα της 30ής - 31ης Μαΐου 1941. Η απονομή των χρυσών αυτών μεταλλίων ενέχει έκφραση τιμής στην Εθνική Αντίσταση, ως σύνολο ηρωικών πράξεων και θυσιών. 2. Αργυρό μετάλλιο Αρετής και Αυτοθυσίας στον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος την 23.5.2006 έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκεν ταύτης, υπερασπιζόμενος τον εθνικό εναέριο χώρο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. 3. Χαλκούν μετάλλιο στον κ. Σάββα Αγουρίδη για το σύνολο του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου. 4. Βρ. του Ιδρύματος Καθηγητού Πανεπιστημίου Χαραλάμπους Γ. Σεπεντζή, για την καλύτερη επιστημονική μελέτη με αντικείμενο την οικονομική επιστήμη στον κ. Μιχαήλ Ψαλιδόπουλο. 5. Βρ. του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση, στον Δημήτρη Κ. Ψυχογιό για το βιβλίο «Τα Εντυπα Μέσα Επικοινωνία - Από τον πηλό στο Δίκτυο» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004). 6. Βρ. «εις μνήμην Κωνσταντίνου Γ. Σκούρα», στο Λύκειο των Ελληνίδων, Παράρτημα του Κιλκίς. 7. Βρ. στην κ. Αναστασία Παπακωνσταντίνου-Μαλάμη για την πεντηκονταετή εθελοντική δραστηριότητά της στον τομέα των φυλακισμένων γυναικών. 8. Βρ. στο «Ιδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινοπούλου». 9. Βρ. στον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για την εξαιρετική του κοινωνική δράση στον τομέα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. 10. Βρ. στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη σειρά εκδόσεων «Βιβλιοθήκη Ελλήνων Πατέρων και Εκκλησιαστικών Συγγραφέων». 11. Επαινο, οίκοθεν, στους τρεις άνδρες κ. Αγγελο Μαλτέζο, Λαμάζ Φλοριόν και Φάτος Ντρακότι, για πράξη διάσωσης συνανθρώπου τους στο λιμάνι των Μεθάνων την 4.6.2006.

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 03:57.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.