Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Κόσμος
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 09-12-06, 09:13
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Οι Γερμανικές εφημερίδες για την προσπάθεια της Τουρκίας

Νέα ευκαιρία για τη διένεξη με την Κύπρο ή αλγεινή πρόταση;

Γεμάτος σήμερα ο γερμανικός τύπος από ρεπορτάζ και σχόλια για την τουρκική πρόταση για τα λιμάνια.

«Η πρόταση» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αφού παρατηρεί ότι «οι απειλές που εκτόξευσε κατά της Άγκυρας η ΕΕ φαίνεται πως απέδωσαν» υπογραμμίζει «η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει τι πιστεύει ότι προκύπτει από αυτή την ‘προσφορά’ και πως θα συνεχίσει περαιτέρω. Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος αντέδρασε ήδη απορριπτικά και παραμένει αμετακίνητος στη στάση ‘ή όλα ή τίποτα’. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν παραπονείται εδώ και καιρό ότι στο ζήτημα αυτό θεωρεί ότι τον αδικούν. Όντως σ’ αυτό υπάρχουν ψήγματα αληθείας. Τα τελευταία χρόνια έκαναν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού περισσότερα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία από τους Ελληνοκυπρίους.»

«Την τελευταία στιγμή» τιτλοφορεί το σχόλιό της η Tageszeitung: «Είναι σημαντικό τώρα, ότι εντός της ΕΕ πυροδοτήθηκε ξανά η συζήτηση πως μπορεί να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Όπως δείχνουν τώρα τα πράγματα, η κυβέρνηση Παπαδόπουλου μετά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και των αεροδρομίων θα εμφανίσει το επόμενο εμπόδιο και πάει λέγοντας. Αφού όμως η ΕΕ αποφάσισε να εντάξει στους κόλπους της την διχοτομημένη Κύπρο, πρέπει να στρατευθεί και για την υπερνίκηση των προβλημάτων της διχοτόμησης.»

«Μια αλγεινή πρόταση» γράφει ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung Μάρτιν Βίντερ και επισημαίνει: «εάν η ΕΕ μένει πιστή στις αρχές της, τότε δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της Τουρκίας και εάν ο Ερντογάν διαθέτει σύνεση, τότε πρέπει να αποσύρει την πρόταση. Διότι διαφορετικά θα πλήξει την υπόθεση διττά: στην Ευρώπη θα αυξηθεί η δυσπιστία εναντίον του και στην ίδια του τη χώρα θα κινητοποιηθούν εναντίον του οι εθνικόφρονες. Είναι παράλογο, την τελευταία στιγμή να επιδιώκει να αποτρέψει το αλγεινό γεγονός του παγώματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων με ανεπαρκείς προτάσεις.»

«Νέα ευκαιρία στην διένεξη για την Κύπρο» θεωρεί η Berliner Zeitung την τουρκική πρόταση και τονίζει: «η αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου έχει ήδη καθυστερήσει, όπως και ο τερματισμός της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Το άνοιγμα βέβαια εδώ και εκεί κάποιων λιμανιών ή αεροδρομίων δεν σηματοδοτεί καμία ρήξη στη μέχρι τώρα διαδικασία, αλλά έστω και αυτό, είναι κάτι».

«Τουρκική αρρώστια» χαρακτηρίζει τον ελιγμό της Τουρκίας η Die Welt: «Ενώ η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ υιοθετούν κοινή σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εργάζεται πυρετωδώς μαζί με την φινλανδική προεδρία για κάποιο συμβιβασμό. Επιδιώκουν να προσφέρουν σε αμφότερες τις πλευρές, Βρυξέλλες και Άγκυρα, την δυνατότητα διατήρησης του κύρους τους και ταυτόχρονα να μην αφήσουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων να αποτύχει ένα χρόνο μετά την πομπώδη έναρξή τους. Συνέπεια αυτής της τακτικής είναι συνεχείς διαβουλεύσεις και συνδιαλλαγές με στόχο έναν ‘τυπικά’ αποδεκτό συμβιβασμό, διότι τώρα και οι Φινλανδοί απέρριψαν στην ουσία την πρόταση της Τουρκίας. Όλα αυτά προκαλούν ιδιαίτερα ανησυχητικές υποψίες για την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως για το ύφος και το είδος της ένταξης που επιδιώκει η επίσημη Τουρκία.»

Τέλος η Frankfurter Rundchau με τίτλο «Περιμένετε» σχολιάζει: «η πρωτοβουλία της Άγκυρας στοχεύει στην αποσόβηση μιας εντελώς αρνητικής απόφασης των Ευρωπαίων υπεξ. Ζητούμενο παραμένει μήπως θα ήταν σκόπιμο να περιμένουμε τις εκλογές στην Τουρκία, το 2007, και να εργαστούμε για πραγματική πρόοδο στην διαδικασία της ενταξιακής πορείας της χώρας. Η επιθυμία της Γερμανίδας καγκελαρίου να προτείνει τη δυνατότητα επανεξέτασης υποδεικνύει αυτή ακριβώς την πορεία. Για μια ξεκάθαρη πολιτική θέση δεν πρέπει επ’ ουδενί οι αρχηγοί κρατών και οι πρωθυπουργοί της ΕΕ να αποφασίσουν βεβιασμένα.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου για την Deutsche Welle
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 01:57.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.