Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 03-03-09, 08:52
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Συσκευή μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμo

Χρησιμοποιώντας μόνο το φως του Ήλιου, μια διάταξη νανοσωλήνων, που εφηύραν ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, είναι σε θέση να μετατρέπει ένα μίγμα διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών σε φυσικό αέριο.

Τέτοιες συσκευές, εφόσον εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα, προσφέρουν ένα νέο τρόπο για να αφαιρέσουν διοξείδιο από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέψουν σε καύσιμα ή άλλες χημικές ουσίες, γεγονός που θα μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», οι οποίες επιβαρύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας και την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μας.

Υπάρχουν και άλλες ερευνητικές ομάδες μέχρι τώρα που έχουν αναπτύξει μεθόδους για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οργανικές χημικές ουσίες όπως το μεθάνιο, χρησιμοποιώντας ως καταλύτες νανοσωματίδια από διοξείδιο του τιτανίου, όμως απαιτούν υπεριώδες φως για να τροφοδοτηθούν οι αναγκαίες χημικές αντιδράσεις.

Η νέα ανακάλυψη, που έγινε από τον Κρεγκ Γκράιμς, ανέπτυξε για πρώτη φορά μια μέθοδο που λειτουργεί χωρίς υπεριώδες φως, αλλά απλώς με το κοινό ορατό φως του Ήλιου. Η νέα τεχνολογία έγινε εφικτή, επειδή οι ερευνητές μπόρεσαν να βελτιώσουν τις καταλυτικές ιδιότητες του διοξειδίου του τιτανίου διαμορφώνοντάς το σε μορφή νανοσωλήνων, η κάθε μια πλάτους 135 νανομέτρων και μήκους 40 μικρών, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τη συνολική επιφάνεια.

Επικαλύπτοντας την επιφάνεια επίσης με καταλυτικό χαλκό και σωματίδια πλατίνας, βελτίωσαν περαιτέρω το αποτέλεσμα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια επιφάνεια νανοσωλήνων με εμβαδόν δύο τετραγωνικών εκατοστών μέσα σε ένα μεταλλικό θάλαμο με ένα παράθυρο από χαλαζία. Στη συνέχεια διοχέτευσαν μέσα στο θάλαμο διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς και το τοποθέτησαν στον ήλιο για τρεις ώρες.

Η ενέργεια των ηλιακών ακτίνων μετέτρεψε το διοξείδιο και τους υδρατμούς σε μεθάνιο και άλλα οργανικά στοιχεία, όπως αιθάνιο και προπάνιο, με ρυθμό 160 μικρολίτρων ανά ώρα ανά γραμμάριο νανοσωλήνων. Το αποτέλεσμα αυτό είναι 20 φορές υψηλότερο από ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά θεωρείται ακόμα αρκετά χαμηλό για να μπορέσει να έχει άμεση πρακτική εφαρμογή. Αν η χημική αντίδραση διακοπεί νωρίς, η συσκευή παράγει ένα μίγμα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, γνωστό ως «αέριο σύνθεσης» (syngas), το οποίο στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε πετρέλαιο ντίζελ.

«Αν προσπαθούσαμε να φτιάξουμε τώρα ένα εμπορικό σύστημα, αξιοποιώντας ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, θα πτωχεύαμε», παραδέχτηκε ο Γκράιμς, που όμως δήλωσε βέβαιος ότι είναι δυνατή η εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στο μέλλον, σύμφωνα με το New Scientist. H προσπάθεια των ερευνητών είναι πλέον να «ευαισθητοποιήσουν» κι άλλο την όλη διάταξη των νανοσωλήνων, με την επικάλυψή τους με νανοσωματίδια χαλκού, ώστε να αυξήσουν δραστικά το ρυθμό μετατροπής της ενέργειας από τη συσκευή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 02:24.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.