Κοκοράκι κρασάτο
Μου φαίνεται ότι σας έχω αφήσει καιρό χωρίς καμιά συνταγούλα και σας βλέπω λίγο κομένους.
Τι θα λέγατε να μαγειρέψουμε σήμερα κοκοράκι ή κοτοπουλάκι κρασάτο; Σιγά θα μου πείτε μην ψάχνετε και για το φύλο του πουλιού. Σημασία έχει το νόστιμο μαγείρεμα. Πάμε λοιπόν χαρτί και μολύβι και πάμε για την συνταγή (καλά ντε έτσι το λέω εσείς θα κάνετε copy paste τεμπελάκια.
1 κοτοπουλάκι σε μερίδες, αν είναι ενός κιλού στα 4 αν ειναι περισσότερο στα 6 ή στα 8 αν είναι πολύ μεγάλο.
1 ποτήρι άσπρο καλό κρασί (φυσικά αρετσίνωτο)
1 ποτήρι ψιλοκομμένες ντομάτες (ή ένα κουτί από τα ίδια)
Δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Δύο σκελίδες σκόρδο
Δύο δαφνούλες
Ελαιόλαδο
Μισή κουταλιά ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι κανέλα
Η προπαρασκευή του πουλιού έχει δύο τρόπους, τον πιο νόστιμο και τον πιο υγιεινό.
Στον πιο νόστιμο βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στον υγιεινό τρόπο βάζουμε το κοτόπουλο στο γκριλ για να ροδοκοκκινίσει επίσης.
Στο ίδιο τσουκάλι αφού βγάλουμε το κοτόπουλο (και ρίχνουμε λάδι αν το κάναμε στο γκριλ), τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Υπενθύμιση μπορούμε να τσιγαρίσουμε ότι θέλουμε και αρκετά υγιεινά φτάνει να έχουμε χρόνο. Βάλτε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή βαθμίδα ώστε το ελαιόλαδο να μην περάσει την κρίσιμη θερμοκρασία και διασπαστεί.
(Ξέρω το λέω συνέχεια αυτό αλλά η επανάληψη είναι μητέρα της γνώσης :-)
Αφού τσιγαρίσουμε τα κρεμμύδια ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ζαχαρίτσα και το κρασάκι μαζί με λίγη κανέλλα και αλάτι πιπέρι κατά βούληση.
Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε και τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιμένουμε μέχρι πιει καλά το ζουμάκι του.
Πάει θαυμάσια με πατάτες τηγανητές που μπορούμε πριν τις σερβίρουμε να τις βάλουμε μέσα στο τσουκάλι να πάρουν λίγη από την σαλτσούλα.
Μπορούμε επίσης να το συνδυάσουμε με μακαρόνια ή χυλοπίτες.
Καλή σας όρεξη
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
|