Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Τα δικαιώματα μας
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολογήστε το θέμα Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 01-08-08, 09:19
Το avatar του χρήστη Naias
Naias Ο χρήστης Naias δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-06-21 10:41
Φύλο: Γυναίκα
Κίνα: Οι αθετημένες υποσχέσεις...

Κίνα: Οι αθετημένες υποσχέσεις των αρχών θέτουν σε κίνδυνο την Ολυμπιακή κληρονομιά

Οι κινεζικές αρχές δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και πρόδωσαν τις βασικές αρχές των Ολυμπιακών, λέει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση που δημοσίευσε χθες, καθώς απομένουν 10 μόνο μέρες μέχρι την έναρξη των Αγώνων.

«Καθώς συνεχίζουν να διώκουν και να τιμωρούν όσους μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα δημόσια, οι κινεζικές αρχές έχασαν το στόχο των υποσχέσεών που έδωσαν όταν ανέλαβαν τους Αγώνες επτά χρόνια πριν» δήλωσε η Ρόζμαν Ράιφ, Υποδιευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό σε συνέντευξη Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι κινεζικές αρχές αμαυρώνουν την κληρονομιά των Αγώνων. Πρέπει να απελευθερώσουν όλους τους ειρηνικούς ακτιβιστές, να επιτρέψουν σε ξένους και ντόπιους δημοσιογράφους να δημοσιογραφούν ελεύθερα και να κάνουν περαιτέρω βήματα για την εξάλειψη της θανατικής ποινής.»

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς: Αθετημένες υποσχέσεις» αξιολογεί την απόδοση των κινεζικών αρχών σε τέσσερα ζητήματα που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές των Ολυμπιακών: την καταδίωξη των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κράτηση χωρίς δίκη, τη λογοκρισία και τη θανατική ποινή.

Η έκθεση καταλήγει ότι στα περισσότερα αυτά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνέχισαν να επιδεινώνονται κατά την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς.Κατά την προετοιμασία για τους Αγώνες, οι κινεζικές αρχές έχουν πιάσει, βάλει σε κατ’ οίκον περιορισμό και έχουν απομακρύνει με το ζόρι άτομα που θεωρούν ότι μπορεί να απειλήσουν την εικόνα της «σταθερότητας» και της «αρμονίας» που θέλουν να παρουσιάσουν στον κόσμο.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι οι ντόπιοι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι που εργάζονται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα κινδυνεύουν ιδιαίτερα από κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας Χου Τζια (Hu Jia) συνεχίζει να εκτίει ποινή για «υπονόμευση του καθεστώτος» επειδή έγραψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έδωσε συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ. Ο Χου Τζια υποφέρει στο ήπαρ εξαιτίας μόλυνσης από ηπατίτιδα Β’, αλλά οι αρχές δεν επιτρέπουν στην οικογένειά του να του παρέχει φάρμακα στη φυλακή.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η σιωπηλή διπλωματία της ΔΟΕ οδήγησε σε διάφορες μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιλαμβάνουν τους νέους κανονισμούς για τα ξένα ΜΜΕ.

«Καλωσορίζουμε την αναγνώριση από τη ΔΟΕ του ρόλου της στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεδομένης της τωρινής κατάστασης, μας ξαφνιάζει η σιγουριά της ότι τα ξένα ΜΜΕ θα μπορέσουν να κάνουν ανταποκρίσεις ελεύθερα και ότι δεν θα υπάρχει λογοκρισία στο διαδίκτυο» πρόσθεσε η Ρόζμαν Ράιφ. «Και πρέπει να μιλούν ανοιχτά όταν οι αρχές παραβιάζουν τις ευρύτερες Ολυμπιακές αρχές.»

«Επιπλέον, οι ηγέτες του κόσμου που θα παρευρεθούν στους Αγώνες πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά και δημόσια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα υποστηρίζοντας τους Κινέζους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν δεν το κάνουν, θα στείλουν μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για μια κυβέρνηση να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα κλίμα καταπίεσης και διώξεων».

Η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της συμπεραίνει ότι:

Πολλοί υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι σε ολόκληρη την Κίνα ή να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από την αστυνομία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταράξουν τους Ολυμπιακούς με οποιαδήποτε τρόπο.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επεκτείνει τη χρήση της τιμωρητικής διοικητικής κράτησης – που περιλαμβάνει την «επανεκπαίδευση μέσω εργασίας» και την «εξαναγκαστική αποτοξίνωση» - για να «καθαρίσουν» το Πεκίνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών και να εξασφαλίσουν ότι οι ακτιβιστές δεν θα φαίνονται κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Τα προσωρινά μέτρα για τα ΜΜΕ που υποτίθεται ότι θα επέτρεπαν μεγαλύτερη ελευθερία για τα ξένα ΜΜΕ δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Κίνας έχει καταγγείλει 260 περιπτώσεις παρέμβασης στο έργο τους από την 1η Ιανουαρίου 2007. Η ισχύς των μέτρων δεν επεκτείνονται στους Κινέζους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να εμποδίζονται να δημοσιεύουν θέματα για ζητήματα που θεωρούνται ευαίσθητα από την κυβέρνηση.

Η θανατική ποινή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για περίπου 68 παραπτώματα, στα οποία περιλαμβάνονται και μη βίαια εγκλήματα όπως αδικήματα που είναι οικονομικής φύσης ή σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο αριθμός των εκτελέσεων έχει μειωθεί από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο Του Λαού επανέφερε τη διαδικασία ελέγχου, οι κινεζικές αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει αριθμούς.

Η Λιου Τζιε (Liu Jie), μια ακτιβίστρια από την επαρχία, συνελήφθη στο Πεκίνο και της επιβλήθηκε 18μηνη «επανεκπαίδευση μέσω εργασίας», στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάν (Heilongjiang), στην βορειοανατολική Κίνα, όπου πηγές αναφέρουν ότι την κακοποίησαν σωματικά επειδή οργάνωσε τη συγγραφή μιας δημόσιας επιστολής καλώντας τους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας».

Τον Ιούνιο 2008, η αστυνομία έπιασε τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της επαρχίας Σιτσουάν, Χουάνγκ Κι (Huang Qi) με την υποψία ότι «απέκτησε παράνομα κρατικά μυστικά». Ο Χουάνγκ προσπάθησε να βοηθήσει τις οικογένειες πέντε μαθητών να κινήσουν δικαστική διαδικασία κατά των τοπικών αρχών. Τα πέντε παιδιά πέθαναν όταν το σχολείο τους κατέρρευσε στο σεισμό στη Σιτσουάν το Μάιο.

Το 2001, όταν η Κίνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ο Γουανγκ Γουέι (Wang Wei), Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής για την Ανάληψη των Ολυμπιακών δήλωσε: «Θα δώσουμε στα ΜΜΕ πλήρη ελευθερία όταν θα έρθουν στην Κίνα. [...] Είμαστε βέβαιοι ότι ο ερχομός των Αγώνων στην Κίνα δεν θα προωθήσει μόνο την οικονομία μας, αλλά θα βελτιώσει όλες τις κοινωνικές συνθήκες, όπως η παιδεία, η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.»


(Πηγή:www.anthropos.gr)
__________________
«Όποιος έχει το πόδι του έξω από τη φωτιά, μπορεί εύκολα να δώσει συμβουλές σ' αυτούς που καίγονται» Αισχύλος
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 19:14.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.