Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιστορία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 31-07-08, 06:25
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων «προέβλεπε και τις εκλείψεις»



Ο διάσημος μηχανισμός των Αντικυθήρων, η συσκευή αστρονομικών υπολογισμών των αρχαίων Ελλήνων που χρονολογείται στον 2ο αιώνα πΧ, επέτρεπε στους Έλληνες να προβλέπουν τις εκλείψεις με μεγάλη ακρίβεια, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Οι εκλείψεις οι οποίες επαναλαμβάνονται σύμφωνα με τον κύκλο του Σάρος, που διαρκεί σχεδόν 19 χρόνια, σημειώνονται πάνω σε έναν μεγάλο οδοντωτό τροχό. Δηλώνουν στον χρήστη αν είναι ηλιακές ή σεληνιακές και τι ώρα θα συμβούν, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες του Ερευνητικού Προγράμματος για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Οι εκλείψεις είναι μετατοπισμένες κατά οκτώ ώρες, δηλαδή κατά 120 μοίρες.

«Ο μηχανισμός περιλαμβάνει επίσης έναν μικρό οδοντωτό τροχό που δείχνει στον χρήστη πώς λειτουργεί αυτή η χρονική ρύθμιση», εξηγεί ο Τζον Στιλ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Γνωρίζαμε ότι αυτός ο αρχαιοελληνικός μηχανισμός, ηλικίας 2.100 ετών, υπολόγιζε σύνθετους κύκλους μαθηματικής αστρονομίας. Εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι έδειχνε επίσης έναν τετραετή κύκλο των αγώνων που διεξάγονταν στην αρχαία Ελλάδα, μεταξύ τους και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», προσθέτει ο Τόνι Φριθ, άλλος συντάκτης της μελέτης.

Κάνοντας χρήση εικόνων που λήφθηκαν με τρισδιάστατες ακτίνες Χ, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα ονόματα όλων των μηνών στο πίσω μέρος του μηχανισμού που αποτελείται από μια σύνθετη συσκευή με τουλάχιστον 30 γρανάζια ακρίβειας.

Η κακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το όργανο αυτό στις αρχές του 20ου αιώνα από σφουγγαράδες είχε εμποδίσει να φανούν οι λειτουργίες του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 31-07-08, 06:31
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Για ποιον είδους άγνωστο και κρυφό πολιτισμό μιλάμε, όταν δεν υπάρχει ούτε ένα γραπτό κείμενο, που να μιλάει για μηχανές και γρανάζια;

Θα συμφωνήσω με τον Καθηγητή Μανώλη Κορρέ, δεν έχουμε απαντήσεις, για την άγνωστη αρχαία Ελληνική τεχνολογία.

Μην βιαστεί κανείς και φτιάξει Λιακοπούλεια συμπεράσματα, απλά η άποψη ότι η τεχνολογία κάθε πόλης της αρχαίας Ελλάδος, ήταν επτασφράγιστο μυστικό, τείνει να ισχυροποιηθεί.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 31-07-08, 10:42
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 13-03-18 23:30
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Για ποιον είδους άγνωστο και κρυφό πολιτισμό μιλάμε, όταν δεν υπάρχει ούτε ένα γραπτό κείμενο, που να μιλάει για μηχανές και γρανάζια;
Σχετικό με τα κείμενα (και άσχετο με λιακόπουλους κλπ).
__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 10-12-09, 13:58
Το avatar του χρήστη Nelly
Nelly Ο χρήστης Nelly δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-12 11:04
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι έδειχνε επίσης έναν τετραετή κύκλο των αγώνων που διεξάγονταν στην αρχαία Ελλάδα
ΕΡΕΥΝΑ «ΕΙΔΕ» ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Αρχαίο λάπτοπ από την Ήπειρο
O Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο- αναλογικό- λάπτοπ, μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε Μηχανισμό της Ηπείρου ή της Κέρκυρας ή του αρχαίου Βουθρωτού. Γιατί μπορεί να πήρε το όνομά του από τον τόπο όπου βρέθηκε, γεννήθηκε όμως πολύ βορειότερα, ίσως στην αρχαία Δωδώνη, το αρχαίο Βουθρωτό ή την Κέρκυρα.

«Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο στον κόσμο αναλογικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια και υπολόγιζε με απόλυτη ακρίβεια τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων (σ.σ.: στους οποίους οι νικητές αθλητές στεφανώνονταν) της εποχής», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης, που εποπτεύει τη μοναδική ανά τον κόσμο διδακτορική διατριβή για τον πολυσυζητημένο μηχανισμό, η οποία εκπονείται με ειδική υποτροφία του ΑΠΘ. Προσδιόριζε δε, όπως φαίνεται, ιδιαιτέρως την εποχή τέλεσης των στεφανιτών αγώνων στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Από τότε που βρέθηκε από σφουγγαράδες σε όρμο των Αντικυθήρων, πριν από 108 χρόνια, κάποιοι μελετητές είχαν εικάσει πως ο μηχανισμός προερχόταν από τη Ρόδο και Ρόδιους τεχνίτες της εποχής- σχεδόν έναν αιώνα πριν από τη γέννηση του Χριστού. Άλλοι πως προερχόταν από την Αθήνα και απλώς χάθηκε στον δρόμο για τα Κύθηρα... Η επιχείρηση αποκρυπτογράφησης του μυστηριώδους μηχανισμού των Αντικυθήρων, του οποίου η «καταγωγή» τοποθετείται με βάση τα νέα στοιχεία μεταξύ Κέρκυρας- Δωδώνης- Βουθρωτού, θα συνεχιστεί «επ΄ άπειρον και θα εξάγονται άπειρα συμπεράσματα», όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης.

Η διδακτορική εργασία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άρχισε πριν από ενάμιση χρόνο και μέχρι σήμερα προχώρησε στην εξαγωγή του βασικού συμπεράσματος για την προέλευση, αλλά και την τεχνική που ακολουθήθηκε στη δημιουργία του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη, αλλά και το μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της διδακτορικής εργασίας Στέλλα Δρούγου, καθηγήτριας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, οι στεφανίτες αγώνες αναγράφονται στην κυκλική κλίμακα του μηχανισμού- οι πιο γνωστοί ήταν τα Ίσθμια, οι Ολυμπιακοί, τα Πύθια και τα Νέμεα- αλλά προστίθενται και αυτοί της Δωδώνης, με την ονομασία της περιοχής και της εποχής, Νάια ή Νάα.

Στην πίσω πλευρά των σπειρών του μηχανισμού, στον λεγόμενο «κύκλο του Μέτωνα», αναγράφονται οι συνοδικοί μήνες με 235 υποδιαιρέσεις και σε κάθε υποδιαίρεση αναγράφεται το όνομα κάθε μήνα (Αγριάνιος, Ευκλείος κ.ά.- με αντιστοιχίες στις σημερινές ονομασίες των μηνών). Οι ονομασίες των μηνών, όπως αυτές αναγράφονται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, δεν παραπέμπουν σε ονομασίες «νοτίων» πόλεων (Αθήνα, Ρόδος, Έφεσος, Πέργαμος κ.ά.), αλλά μόνο σε αντίστοιχες της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Εξάλλου, το σημείο όπου παραπέμπουν οι πλανήτες, με βάση την τοποθέτησή τους στον μηχανισμό, είναι νότια ή ανατολικά. Καθώς οι εν λόγω πλανήτες τότε ήταν ορατοί μόνο από το γεωγραφικό πλάτος που περικλείει τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Σύμφωνα δε με τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του «αρχαιότερου υπολογιστή», όπως χαρακτηρίστηκε ο μηχανισμός, στην κατασκευή των σπειρών του δεν χρησιμοποιήθηκε η γνωστή τότε «τέλεια» μέθοδος του μαθηματικού Αρχιμήδη (η ακτίνα της σπείρας είναι αντίστοιχη με τη γωνία περιστροφής της), αλλά η απλούστερη και λιγότερο ακριβής μέθοδος των ημικυκλίων.

Πηγή: Τα Νέα

Σχόλιο: εσείς που πήγατε πρώτοι, πείτε μας τι αποκομίσατε από την επίσκεψη, έτσι ώστε εμείς να πάμε πιο διαβασμένοι
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 10-12-09, 14:39
Το avatar του χρήστη vgiagias
vgiagias Ο χρήστης vgiagias δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 27-01-18 13:21
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
σας συνιστώ όσοι δεν πήγαν να δουν την έκθεση αξίζει διότι έχει και προβολές με πολύ καλή ενημέρωση
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 10-12-09, 16:27
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της Nature Video για τις νέες εξελίξεις πάνω στον υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Μέρος 1ο



Μέρος 2ο



Ο περίφημος Υπολογιστής των Αντικυθήρων παρέμενε γρίφος για τους επιστήμονες για περισσότερο από έναν αιώνα και δεν αποκάλυψε τα μυστικά του, παρά μόνο τώρα, που χρησιμοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ανάμεσα στις οποίες και ένα σύστημα απεικόνισης που συναρμολογήθηκε επί τόπου και κόστισε 500.000 δολάρια. Έπειτα από το συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα, και μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, φαίνεται πως, τελικά, το σκουριασμένο εύρημα αποκαλύπτει τη χρησιμότητά του.

Υπολογίζεται ότι το ταξίδι του Υπολογιστή των Αντικυθήρων ξεκίνησε πριν από περίπου 2.100 χρόνια. Παρέμεινε στον πάτο της θάλασσας, κοντά στην Κρήτη, όπου ανακαλύφθηκε από ένα σφουγγαρά δύο χιλιετίες αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Ρόδο, που τότε ήταν γνωστή για την πρόοδό της στη μηχανική και τον αυτοματισμό. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει ποια ακριβώς ήταν η χρησιμότητά του.

Η ομάδα των επιστημόνων που βρίσκονται πίσω από την ακριβή αυτή έρευνα επιβεβαιώνουν τώρα ότι η μηχανική αυτή συσκευή χρησιμοποιούνταν για την ανίχνευση των κινήσεων των ουρανίων σωμάτων, και ειδικά του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών. Παρείχε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να πραγματοποιεί προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις, καθώς και να στοιχίζει τον αριθμό των σεληνιακών μηνών με τα έτη και να δείχνει τη θέση του ήλιου και της σελήνης στον ελληνικό ζωδιακό κύκλο και το αιγυπτιακό ημερολόγιο. Έτσι, μπορούσε κάποιος να υπολογίσει πότε αναμενόταν μια ηλιακή ή σεληνιακή έκλειψη, λαμβάνοντας υπ' όψη και την ελλειπτική τροχιά της σελήνης.

Επί χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούσαν να συμπληρώσουν τα κομμάτια που έλειπαν από το οξειδωμένο εύρημα. Έπειτα από χρόνια προσεκτικού καθαρισμού, ο μηχανισμός υποβλήθηκε σε εξέταση με ακτίνες Γ και Χ, αποκαλύπτοντας ένα πολύ πιο περίπλοκο σύστημα από αυτό που φαινόταν εξωτερικά. Η ανάγκη για καθαρότερες και πιο λεπτομερείς εικόνες ήταν επιτακτική για να μπορέσουν επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο να μελετήσουν πιο προσεκτικά το μηχανισμό. Με τη βοήθεια ενός τομογράφου δημιουργήθηκαν τρισδιάστατες απεικονίσεις, αλλά το μυστήριο εξακολουθούσε να μένει άλυτο.

Το 2005, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Cardiff, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνεργάστηκαν με ειδικούς στον τομέα της απεικόνισης της X-Tek Systems από τη Βρετανία και της Hewlett-Packard από τις ΗΠΑ, προκειμένου να εφαρμοστούν στο μηχανισμό οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες απεικόνισης.

Εξαιτίας του εύθραυστου χαρακτήρα του ευρήματος, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους στην Ελλάδα και να τον ανασυναρμολογήσουν επί τόπου. Η HP έφερε ένα σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης που παρήγαγε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από το εξωτερικό του υπολογιστή, ενώ ο τομογράφος μικροεστίασης [microfocus computerised tomographer] των 12 τόνων και 450kV της X-Tek δημιούργησε λεπτομερή μοντέλα της εσωτερικής του σύνθεσης. Εδώ μπορείτε να δείτε μια συλλογή από τις φωτογραφίες της HP.

Τις φωτογραφίες αυτές τις κατέβασα από εκεί



Το αποτέλεσμα της τομογραφίας της X-Tek ήταν να αποκαλυφθούν πολλές επιγραφές στο εσωτερικό του μηχανισμού, οι οποίες παρέμεναν αθέατες από το ανθρώπινο μάτι εδώ και δύο χιλιετίες. "Δεν πιστεύω ότι θα είναι ποτέ δυνατό να δούμε κάτι καλύτερο", δήλωσε ο καθηγητής Mike Edmunds του Πανεπιστημίου Cardiff. "Αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι ότι [οι αρχαίοι Έλληνες] κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τεχνολογική συσκευή τόσο προχωρημένη και να τη σκαλίσουν στο μέταλλο", συμπληρώνει. "Η ομορφιά του σχεδιασμού σε αυτό το μηχανικό αντικείμενο είναι που σε ωθεί να πεις 'Αν έκαναν αυτό, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν;'".

Το μυστήριο του αρχαιότερου μηχανισμού που περιέχει γρανάζια, επομένως, δεν αποκαλύφθηκε από την ίδια τη συσκευή, αλλά από... το εγχειρίδιο που τη συνόδευε! Πρόκειται για 37 γρανάζια που τοποθετούνταν μέσα σε μια ξύλινη θήκη, στο εξωτερικό της οποίας αναγράφονταν πληροφορίες σχετικά με τη θέση των πλανητών, αλλά και οδηγίες για τη χρήση της.

Για περισσότερες πληροφορίες και εικόνες, διαβάστε το άρθρο του Nature.

Διαβάστε περισσότερα στο The Antikythera Mechanism Research Project

Πηγές : Nature, Hewlett-Packard, PC Magagine

Σχόλιο : Θέλω να ομολογήσω ότι στην έκθεση έμαθα για όλες τις εξελίξεις της έρευνας που έγινε στον υπολογιστή των Αντικυθήρων και αφ' ενός στάματησε την κόντρα των επιστημόνων για την ακριβή λειτουργία του, αλλά ταυτόχρονα αύξησε τα ερωτηματικά μου, για την άγνωστη υψηλή τεχνολογία των προγόνων μας.

Πόσο δίκαιο έχει ο Πλούταρχος, όταν σε ανύποπτο χρόνο γράφει : "Αγνωστες οι τέχνες και οι τεχνικές".

Ο Μανώλης Κορρές έχει πει ότι είναι αδιανόητα και απολύτως άγνωστα ακόμα και σήμερα, τα μέσα και οι τεχνικές τους.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 11-12-09, 14:23
Το avatar του χρήστη pazo
pazo Ο χρήστης pazo δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: Χθες 20:54
Φύλο: Άντρας
Μερικές φωτογραφίες απ' το χώρο της έκθεσης:











__________________
VmF Skisters of Mercy ©
An eye for an eye, will make us all blind... Mahatma Ghandi
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην pazo για αυτό το μήνυμα:
Xenios (11-12-09)
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 10:54.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.