Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικολογικά θέματα > Οι φίλοι μας τα ζώα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 24-06-08, 18:16
Το avatar του χρήστη xymox
xymox Ο χρήστης xymox δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 16-01-17 16:51
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Τα χαμστερακια

ΡΑΤΣΕΣ ΧΑΜΣΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Οι κύριες ράτσες χάμστερ είναι 5:

· Robowski dwarf hamster:

Είναι το πιο μικρόσωμο από τα 4 είδη χάμστερ νάνων. Επίσης είναι και το πιο κοινωνικό, καθώς στη φύση ζει σε κοινωνίες που βασίζονται σε οικογένειες.

· Cambel’s dwarf hamster:

Νάνος χάμστερ του οποίου τα χρώματα κυμαίνονται σε όλες τις αποχρώσεις του γκρι, από το άσπρο έως και το μαύρο και χαρακτηριστικό του είναι η σκουρόχρωμη λωρίδα που ξεκινάει από το κεφάλι και καταλήγει στη βάση της ουράς. Είναι επίσης κοινωνικό, αλλά λιγότερο σε σχέση με τα Robowski.
Winter-white dwarf hamster:
Μοιάζει πάρα πολύ με το προηγούμενο είδος. Αν και δεν έχουν τόσο στενή γενετικά συγγενική σχέση οι διαφορές τους είναι αόρατες σε ένα ανεκπαίδευτο μάτι. Τα χρώματά τους είναι τα ίδια, όμως η βασική τους διαφορά είναι ότι στα winter-white η λωρίδα της πλάτης είναι λίγο πιο φαρδιά. Δεν είναι πολύ κοινωνικό είδος, καθώς στη φύση αυτά τα χάμστερ ζούνε μόνο ανά ζευγάρια.

· Chinese dwarf hamster:

Είναι το πιο σπάνιο και ευκίνητο είδος από όλα. Είναι αυστηρά μοναχικό. Ενώ η συνύπαρξη με άλλο χάμστερ, πέραν της εποχής της αναπαραγωγής είναι αδύνατη, είναι το πιο τρυφερό με τους ανθρώπους. Μάλιστα πολλοί λένε ότι αυτά τα χάμστερ έχουν ψυχή σκύλου παγιδευμένη σε μικρό σώμα.Δεν ενδυκνεται για παιδια κατω των 12.


· Syrian hamster:

Το μόνο από τα κατοικίδια χάμστερ που δεν χαρακτηρίζεται ως «νάνος». Επομένως γίνεται εύκολα κατανοητό ότι είναι το πιο μεγαλόσωμο από τα κατοικίδια χάμστερ. Επίσης αυστηρά μοναχικό, αλλά πολύ φιλικό με τους ανθρώπους, ακριβώς όπως το προηγούμενο. Με αυτό θα ασχοληθούμε εκτενώς σε αυτό το άρθρο.



ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Τα χάμστερ είναι μικρά ζώα τα οποία μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα σε κλουβιά, εφόσον φυσικά τηρούνται κάποιες συνθήκες. Πρωτ’απ’όλα το κλουβί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γιατί, ως υπερκινητικά ζώα έχουν την ανάγκη να έχουν χώρο για να κινηθούν.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλουβιών. Πρώτ’απ’όλα υπάρχει ο κλασικός τύπος κλουβιού με σύρμα και πλαστικό πάτο.
Επίσης ένα μεσαίου μεγέθους ενυδρείο μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει ένα χάμστερ. Τέλος ο πιο κοινός τύπος είναι αυτός που μορφολογικά συνδυάζει κάποια στοιχεία απo τα 2.

Το τι τύπο θα επιλέξει κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης χάμστερ εξαρτάται από τις προτεραιότητες του.
Το συρμάτινο κλουβί έχει το πλεονέκτημα ότι εξαερίζεται καλύτερα και ότι καθαρίζεται πιο εύκολα.
Το ενυδρείο από την άλλη μεριά προσφέρει καλύτερη εικόνα του εσωτερικού του και αποκλείει την ανθυγιεινή και θορυβώδη συνήθεια των χάμστερ να μασάνε τα κάγκελα.
Τέλος, ο τύπος που συνδυάζει και τα δύο δεν έχει να επιδείξει αρκετά ικανοποιητικά μοντέλα.

Τα βασικά αξεσουάρ που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κλουβί είναι
· το σπιτάκι για να μπαίνει μέσα το ζωάκι σας,
· η ταΐστρα και
· η ποτίστρα,
· ο τροχός εξάσκησης (στη φύση διανύουν μέχρι και 5 χιλιόμετρα κάθε βράδυ), και
· ένα μικρό δοχείο για την άμμο.

Το ελάχιστο και πιο απαραίτητο που πρέπει να έχουμε σε ένα κλουβί είναι άφθονο ροκανίδι. Τα χάμστερ το χρησιμοποιούνε για να σκάβουνε και να παίζουνε, να κρύβουν την τροφή τους (τους αρέσει να θάβουν τροφή σε διάφορα σημεία) και για να φτιάχνουν τη φωλιά τους. Αν και στη ελληνική αγορά είναι δύσκολο να βρούμε τον πιο κατάλληλο τύπο ροκανιδιού, γιατί σε καμία εταιρεία με είδη για μικρά ζώα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεν αναφέρεται από τι ξύλο αποτελείται, εγώ οφείλω να αναφέρω ότι το ροκανίδι από κέδρο, πεύκο, κυπαρίσσι, ή άλλο δέντρο που είναι αρωματικό ή βγάζει ρετσίνι μπορεί να προκαλέσει σε κάθε μικρό ζώο αναπνευστικά ή ουρογεννητικά προβλήματα, ή ακόμα και θάνατο. Συμπληρωματικά μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στο ροκανίδι και λίγο χαρτί τουαλέτας ή κουζίνας. Από την άλλη πλευρά το βαμβάκι και όλα τα αφρώδη ή ινώδη υλικά καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μπορούνε να προκαλέσουνε πνιγμό ή τραυματισμό σε ένα χάμστερ που ίσως προσπαθήσει να τα καταπιεί ή μπλεχτεί μέσα σε αυτά.

Την άμμο την χρησιμοποιούν για να ξεφορτώνονται την περιττή λιπαρότητα του τριχώματός τους. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ζώα της ερήμου που έχουν λιπαρό τρίχωμα για να μην αποξηραίνεται το ευαίσθητο δέρμα τους από την ξηρασία ή από το υπερβολικό κρύο (εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον κάθε ράτσας). Γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (αν υπάρχει στη περιοχή μας) οποιαδήποτε άμμο για μικρά ζώα που να μην είναι σαν πούδρα, καθώς εισχωρεί στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ή αλλιώς ασβεστώδη άμμο για πουλιά, που μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα.
Επίσης, για μικρά ζωάκια σαν και αυτά, τα οποία στηρίζουν την επιβίωσή τους στο τρέξιμο, απαραίτητος, ίσως ακόμα περισσότερο και από το φαγητό, είναι ο τροχός εξάσκησης. Υπάρχουν διάφορα είδη τροχών εξάσκησης: Ο απλός πλαστικός τροχός με καγκελάκια, ο συμπαγής τροχός χωρίς κενά και ο λεγόμενος «silent spinner» ο οποίος είναι ειδικά κατασκευασμένος για να μην κάνει θόρυβο. Όλοι αυτοί οι τροχοί στηρίζονται στα πλαϊνά του κλουβιού όμως υπάρχουν και τροχοί που έχουν σταθερή βάση για δάπεδο.
Περισσότερο ασφαλείς είναι οι τροχοί χωρίς κενά και οι «silent spinners», γιατί οι άλλοι μπορούν να παγιδέψουν τα πόδια του χάμστερ και να τα τραυματίσουν. Επίσης είναι πολύ πιο βολικοί στο πάτημα.

Αυτός είναι ο βασικός εξοπλισμός που πρέπει να έχει κάθε κλουβί για χάμστερ. Όμως σχεδόν το ίδιο απαραίτητα μέσα σε ένα κλουβί είναι και κάποια παιχνίδια, για τα οποία όμως θα μιλήσω παρά κάτω.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
Τα χάμστερ είναι κυρίως φυτοφάγα ζώα, όμως σε εποχές έλλειψης τροφής και όταν έχουν ανάγκη για λίγη ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη τρώνε και μικρά έντομα ή ψάρια. Κάπως έτσι διαμορφώνεται και η διατροφή τους σε αιχμαλωσία.
Οι περισσότερες εμπορικές τροφές είναι ικανοποιητικές για να διατηρήσουν υγιές ένα χάμστερ, ωστόσο πρέπει να έχουμε υπ’όψιν ότι τα χάμστερ ως είδος (περισσότερο οι νάνοι) έχουν μία εγγενή τάση για διαβήτη, και επομένως πρέπει να προσέχουμε τις τροφές που έχουν μεγάλες ποσότητες σπόρων.
Συμπληρωματικά στην βασική τροφή μπορούμε να μάθουμε στο χάμστερ μας να τρώει λαχανικά και φρούτα. Όμως αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνεται σταδιακά και αρχικά με μικρές ποσότητες πράσινων λαχανικών.
Τα φρούτα δεν πρέπει να δίνονται παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα λόγω ότι περιέχουν μεγάλες για τα χάμστερ ποσότητες ζάχαρης. Επίσης, αν και μπορούμε να προσφέρουμε σχεδόν όλα τα λαχανικά και τα χορταρικά που τρώμε και εμείς, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι απαγορευτικά για τα χάμστερ.
Πολύ καλό κάνουν στα χάμστερ τα βραστά αυγά και το κίτρινο τυρί, όμως όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα.
Φυσικά απαγορεύεται να τους δίνουμε οποιοδήποτε είδος γλυκού και κυρίως σοκολάτα.
Σε περίπτωση που μας τύχει να έχουμε χάμστερ που είναι έγκυος ή θηλάζει, ή αναρρώνει από τραυματισμό καλό είναι ως συμπλήρωμα να του δίνετε λίγο βραστό κοτόπουλο και ωμά κουάκερ.
Τα χάμστερ προσέχουν πολύ την προσωπική τους υγιεινή. Είναι πολύ καθαρά ζώα και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τα πλένουμε εμείς. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο λερωθούν πάρα πολύ και αδυνατούν να καθαριστούν μόνα τους μπορούμε να τα βρέξουμε ελαφρά με χλιαρό νερό, με προσοχή μην μουσκέψουμε το κεφάλι τους και να τα σκουπίζουμε ελαφρά με μαλλιαρή πετσέτα μπάνιου. Σημειωτέον ότι το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και η γούνα τους δεν είναι αδιάβροχη, επομένως προσπαθούμε να τα βρέξουμε όσο το δυνατόν λιγότερο και ποτέ δεν τα στεγνώνουμε με πιστολάκι. Λόγω ότι το πιθανότερο είναι να μην κάθονται ακίνητα για όση ώρα θέλουμε να τα πλύνουμε μπορούμε να βάλουμε 1 πόντο νερό στον νεροχύτη και να βάλουμε το χάμστερ μέσα. Έτσι καί δεν θα μπορεί να ξεφύγει και θα κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας.

Το ροκανίδι είναι καλό να το αλλάζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα και το κλουβί μαζί με όλα τα αξεσουάρ πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και χλωρίνη (φυσικά πρέπει να τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά), και να στεγνώνονται καλά, τουλάχιστον 2 φορές το μήνα. Την άμμο, αν την χρησιμοποιούν ως τουαλέτα καλό είναι να την αλλάζουμε ανά 2 μέρες, αλλιώς μαζί με το ροκανίδι. Επίσης, λόγω ότι το σπίτι τους το αναγνωρίζουν κυρίως από τη μυρωδιά τους καλό είναι στο σημείο που έχουμε παρατηρήσει ότι κοιμάται το ζωάκι σας να βάζουμε λίγο από το παλιό ροκανίδι.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Τα χάμστερ γενικώς είναι ανθεκτικά στις ασθένειες, όμως υπάρχουν κάποιες καταστάσεις οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως από εμάς και από τον κτηνίατρο μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Αν και στην Ελλάδα κατά κανόνα οι κτηνίατροι δεν γνωρίζουν πολλά για αυτά τα ζώα επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση να ζητάμε τη γνώμη τους. Οι συμβουλές που ακολουθούν σχετικά με την φροντίδα των άρρωστων χάμστερ είναι απλά προτάσεις που έχω βρει μέσω ίντερνετ και έχω εφαρμόσει, και όχι κτηνιατρικές συνταγές.
Οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις λοιπόν είναι οι εξής:

1. Διάρροια (Wet tail= Υγρή Ουρά): Διάρροια στα χάμστερ μπορεί να προκληθεί εξαιτίας διάφορων λόγων. Η βασικότερη αιτία είναι το στρες. Στην ουσία προκαλείται από την δυσλειτουργία κάποιων στοιχείων της φυσικής χλωρίδας του εντέρου του χάμστερ, η οποία μπορεί να προκληθεί είτε από άγχος είτε εξαιτίας κάποιου εξωτερικού μικροβίου. Το βασικό σύμπτωμα είναι φυσικά οι υγρές και κολλώδεις εκκρίσεις, αλλά και η μείωση της όρεξης, η υπνηλία και ο κοιλιακός πόνος. Άλλωστε την ανεπίσημη ονομασία της την έχει πάρει εξαιτίας της εμφάνισης της ουράς και του πίσω μέρους.
Η «υγρή ουρά» είναι σοβαρή ασθένεια για τα χάμστερ γιατί μπορεί πολύ γρήγορα να προκαλέσει γρήγορα αφυδάτωση. Πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν έχουμε παραπάνω από ένα χάμστερ γιατί είναι πολύ μεταδοτική. Επίσης είναι απαραίτητο να απολυμαίνεται συχνά το κλουβί και όλα τα αξεσουάρ για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο της ανακύκλωσης της ασθένειας.
Η πρώτη μας κίνηση όταν καταλάβουμε ότι το ζωάκι μας έχει διάρροια είναι να απομακρύνουμε καθετί που μπορεί να του προκαλεί άγχος, να αλλάζουμε συχνά μέσα στη διάρκεια της ημέρας το νερό και, εφόσον το έχουμε μάθει να τρώει λαχανικά, να του δώσουμε αγγούρι, ή άλλα λαχανικά όσο το δυνατόν πιο μουσκεμένα. Επίσης πρέπει να ζητήσουμε από τον κτηνίατρό μας ηλεκτρολύτες για το νερό, που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

2. Καρκίνος: Οι καρκινικοί όγκοι είναι σχετικά συνήθεις στα χάμστερ. Ούτως ή άλλως όλα τα μικρά ζώα που ζούνε λίγο έχουν αυξημένη γενετική προδιάθεση για καρκίνο. Όπως ισχύει για όλα τα ζωντανά πλάσματα ο καρκίνος μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Ο καλοήθης καρκίνος μεγαλώνει μέχρι ενός σημείου και μετά μένει σταθερός, και συνήθως δεν επηρεάζει τη ζωή του χάμστερ, αλλά ο κακοήθης συνήθως είναι θανατηφόρος. Δυστυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργικό τρόπο, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρεθεί κτηνίατρος που να μπορεί να το κάνει. Παρ’ όλ’ αυτά, ανάλογα την περίπτωση, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει τρόπους να κάνουμε την ζωή του καρκινοπαθούς χάμστερ πιο εύκολη.


3. Κύστες: Αν βρούμε κάποια κύστη ή εξόγκωμα στο δέρμα του χάμστερ δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό είναι καρκινικός όγκος. Μπορεί κάλλιστα να είναι μολυσμένη πληγή μετά από μάχη.
Είναι ένας μικρός ή μεγαλύτερος, σκληρός όγκος κάτω από το δέρμα που πονάει στο άγγιγμα. Επίσης είναι πολύ συνηθισμένο να παθαίνουν μολύνσεις από αμυχές που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στα μάγουλά τους από αιχμηρά πράγματα που πιθανόν να έχουν βάλει στο στόμα τους. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών (όπως και σε όποια άλλη μορφή μόλυνσης).

4. Μυκητίαση:
Στη σημείο της μόλυνσης πέφτει το τρίχωμα και το δέρμα μοιάζει σαν πολύ στεγνό και ξεφλουδισμένο. Είναι ασθένεια που μόνο ένας κτηνίατρος με φάρμακα μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε είναι να απολυμαίνουμε καθημερινά το κλουβί και να το στεγνώνουμε καλά. Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν το πιάνουμε για να μην μεταδώσουμε την μόλυνση σε άλλα μικρά ζώα που τυχόν να έχουμε.


5. Παράλυση: Τα χάμστερ, αν δεν έχουν μέσα στο κλουβί αξεσουάρ με τα οποία μπορούνε να γυμνάζονται μπορούν να πάθουν μερική ή ολική παράλυση, ή ακόμα και ατροφία των ,μυών και των οστών, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που παθαίνουν το ίδιο πράγμα οι παράλυτοι άνθρωποι. Γι’αυτό το λόγο πρέπει να παίρνουμε το μεγαλύτερο δυνατόν κλουβί που μπορούμε να αγοράσουμε και ο τροχός εξάσκησης είναι το βασικότερο (και ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικό) παιχνίδι που οφείλουμε να βάλουμε μέσα στο κλουβί. Ας μην ξεχνάμε ότι τα χάμστερ στη φύση διανύουν μέχρι και 5 χιλιόμετρα κάθε βράδυ.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΣΤΕΡ

Για να έχουμε ένα χαρούμενο χάμστερ πρέπει και πάλι να έχουμε στο νου μας ότι η ζωή τους είναι μάλλον σύντομη αλλά έντονη. Έχουν ανάγκη την έντονη κίνηση πάρα πολύ, και ίσως περισσότερο και από την τροφή. Επομένως τους αρέσει πολύ το τρέξιμο.
Επίσης λόγω του ότι στη φύση ζούνε κάτω από το έδαφος λατρεύουν το σκάψιμο κα να χώνονται σε στενές και σκοτεινές τρύπες.
Ένα άλλοι σημαντικό χαρακτηριστικό των χάμστερ είναι ότι τα δόντια τους μεγαλώνουν συνεχώς. Άρα πάντα χρειάζονται διάφορα πράγματα πάνω στα οποία να μπορούνε να «λιμάρουν» τα δόντια τους.

Έχοντας όλα αυτά στο νου μας καταλαβαίνουμε ότι τα βασικά εξαρτήματα που βοηθάνε στο να μην βαρεθεί ένα χάμστερ μέσα στο κλουβί είναι ο

· τροχός εξάσκησης,
· πολύ ροκανίδι ή άμμος για να σκάβουνε,
· σπιτάκια ή κουτάκια όπου μπορούν να κρύβονται και
· κάποιο ειδικό ξύλινο παιχνίδι το οποίο μπορούνε να δαγκώνουνε.
Η έλλειψη παιχνιδιών μέσα στο κλουβί μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχολογική υγεία του χάμστερ όπως οι εξής:

· Έχω ήδη αναφερθεί στην παράλυση η οποία μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη σωματικής εξάσκησης.

· Όταν δεν υπάρχει κάτι για να «λιμάρουνε» τα δόντια τους, τότε αυτά γίνονται τόσο μεγάλα που πολλές φορές τα εμποδίζουν να φάνε και να πιούνε σωστά ή ακόμα και να τρυπήσουν τα χείλη και τα μάγουλα. Στην καλύτερη περίπτωση μασουλάνε τα κάγκελα του κλουβιού με αποτέλεσμα τα δόντια να τρίβονται ανισομερώς.


· Η έλλειψη δραστηριότητας τα κάνει αρχικά να βαρεθούν και σιγά-σιγά αρχίζουν να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ψυχωτικής και εμμονοληπτικής συμπεριφοράς, όπως συνεχώς επαναλαμβανόμενες βόλτες με αυξανόμενη ταχύτητα και ακολουθώντας την ίδια διαδρομή ή μανιώδες δάγκωμα μερών του κλουβιού.

Πέρα από αυτά τα βασικά υπάρχουν πολλά άλλα είδη παιχνιδιών για χάμστερ, που μπορούμε να τα βρούμε ακόμα και δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος.

Ένα άλλο παιχνίδι που αρέσει πάρα πολύ σε όλα σχεδόν τα χάμστερ είναι η μπάλα εξάσκησης, μία πλαστική διαφανής μπάλα με τρύπες μέσα στην οποία βάζουμε μέσα το χάμστερ και το αφήνουμε να τρέχει στο πάτωμα χωρίς να φοβόμαστε μήπως χαθεί. Όμως πρέπει να προσέχουμε να μην μπορεί το χάμστερ και πλησιάσει σε σκάλες και να μην το αφήνουμε μέσα πάνω από μισή ώρα κάθε φορά για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης.
Επίσης διασκεδάζουν πολύ μασουλώντας και μπαίνοντας μέσα στα χαρτονένια ρολά από χαρτί κουζίνας ή τουαλέτας και κόβοντας το χαρτί (μόνο κουζίνας ή τουαλέτας) σε ροδέλες για να φτιάξουν το κρεβάτι τους. Γενικώς μπορούμε με λίγη φαντασία να φτιάξουμε ανέξοδα πολλά παιχνίδια για το ζωάκι μας.
Για παράδειγμα μπορούμε να κρεμάσουμε μέσα στο κλουβί από μία κλωστή ένα πουγκάκι από χαρτοπετσέτα γεμάτο με τροφή για χάμστερ σε τέτοιο ύψος ώστε το χάμστερ να πρέπει να σηκωθεί στα δύο του πόδια για να το φτάσει, ή ακόμα, αν πιάνει το χέρι μας και έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο να φτιάξουμε με χαρτόνια έξω από το κλουβί ένα «λούνα-πάρκ» για χάμστερ με τούνελ, τρύπες και ράμπες.


Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και τα μικρόσωμα χάμστερ μπορούν να γίνουν ζώα συντροφιάς και δένονται συναισθηματικά με αυτόν που τα φροντίζει.
Αυτή η σχέση μπορεί να γίνει πολύ πιο «πλούσια» όταν μαθαίνουμε να παίζουμε μαζί του και αφού αυτό συνηθίσει να το αγγίζουμε. Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι στη φύση είναι θηράματα για πολλά άλλα ζώα και επομένως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν ότι δεν θέλουμε να τους κάνουμε κακό.
Για να μην μας φοβούνται πρέπει να προσέξουμε να τα συνηθίζουμε σιγά-σιγά στην παρουσία μας και φυσικά στα χέρια μας. Ένας καλός τρόπος είναι σε καθημερινή βάση και για αρκετή ώρα να βάζουμε το χέρι μας μέσα στο κλουβί, ακίνητο και ίσως με λίγο φαγητό για χάμστερ επάνω και να αφήσουμε το ζωάκι μας να μας πλησιάσει μόνο του. Αυτό τον πρώτο καιρό είναι σημαντικό να ΜΗΝ επιχειρήσουμε να το αρπάξουμε ή να τα σφίξουμε με το χέρι μας γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε.
Κανονικά με τον τρόπο του το ίδιο το χάμστερ θα μας δείξει αν μας έχει συνηθίσει ή αν κάνουμε κάτι λάθος. Επίσης βοηθάει πολύ αν σε αυτό το διάστημα, κάθε φορά που βάζουμε το χέρι μας μέσα, απομακρύνουμε κάθε κουτάκι ή άλλο σημείο στο οποίο μπορεί να κρυφτεί το χάμστερ γιατί κάθε φορά που θα βάζουμε το χέρι μας αυτό θα κρύβεται και δεν θα μας πλησιάζει. Αν χρειαστεί κάποια στιγμή να το βγάλουμε από το κλουβί, ενώ αυτό δεν μας εμπιστεύεται αρκετά για να το πιάσουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στο κλουβί ένα μικρό κουτάκι ή ρολό απο χαρτί υγείας και αφού το αφήσουμε να μπει μέσα στο σηκώνουμε και το μεταφέρουμε με προσοχή εκεί που θέλουμε. Βασικό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι ΠΟΤΕ δεν ενοχλούμε ένα χάμστερ που κοιμάται γιατί τότε μπορεί να γίνει πολύ κακοδιάθετο!

Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να ξέρουμε για να έχουμε ένα ευτυχισμένο και υγειές χάμστερ. Με λίγη διάθεση, αγάπη και παρατηρητικότητα , και με το πέρασμα του χρόνου, καθημερινά το ζωάκι μας θα μας μαθαίνει διαφορετικά πράγματα για τη φυλή του αλλά και για την προσωπικότητά του. Ένα χαρούμενο χάμστερ έχει το σωστό κλουβί, τα κατάλληλα αξεσουάρ και παιχνίδια, και κυρίως τη δική μας φροντίδα και αγάπη.
__________________
-Pay no mind to those who talk behind your back, it simply means you are two steps ahead. http://s8.bitefight.gr/c.php?uid=26229

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη xymox : 24-06-08 στις 18:27
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 06-12-10, 00:03
litopol
Guest
 

Exclamation συναχι

φιλε μου γεια σου. εχω και εγω ενα συριακο χαμστερ και θα ηθελα βοηθεια σε κατι. ξυνει συνεχως το ενα του ματι σε σημειο να εχει μαδηθει γυρω γυρω και να το χει κοκκινισει και σκεφτομαι αν ειναι καποια μολυνση.του εβαλα λιγη κρεμουλα για αρχη αλλα θα το παω στον γιατρο.επισης ρουθουνιζει και ειδα υγρα στη μυτουλα του, οποτε μαλλον εχει συναχωθει γιατι ημουν κ εγω αρρωστη με ιωση πριν λιγες μερες και μαλλον θα κολλησε. τι συνισταται σε τετοιες περιπτωσεις?αν ξερεις οτιδηποτε σε παρακαλω πες μου, το αγαπω πολυ και δεν θελω να παθει τιποτε.του εχω βαλει διπλα στο κλουβι του ανοιχτη μια συσκευασια με κρεμα που εχει εν συαστατικο που βοηθαει λιγο να ξεβουλωσεις οταν το μυριζεις. υπαρχει κατι αλλο που μπορω να κανω?ευχαριστω προκαταβολικα.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 02:19.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.