Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιστορία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 22-04-08, 11:37
Το avatar του χρήστη DIONI
DIONI Ο χρήστης DIONI δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 13-03-14 09:46
Φύλο: Γυναίκα
Επαναπατρισμός αττικής μαρμάρινης ληκύθου του 4ου αι. π.Χ.

Την Πέμπτη 17 Απριλίου 2008 ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναπατρισμού από την Ελβετία στην Ελλάδα μίας αττικής μαρμάρινης ληκύθου του 4ου αι. π.Χ., με ανάγλυφη παράσταση δύο γυναικείων μορφών που εικονίζονται σε σκηνή δεξίωσης, η οποία είχε παράνομα εξαχθεί στο παρελθόν από τη χώρα μας.
Η λήκυθος παρουσιάσθηκε κατά το περασμένο έτος (2007) σε Διεθνή Έκθεση Αρχαιοπωλών στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας όπου δημοπρατείτο από Ελβετό αρχαιοπώλη. Το Υπουργείο Πολιτισμού έλαβε σχετική φωτογραφική τεκμηρίωση των προς δημοπράτηση αρχαιοτήτων , από τις διωκτικές αρχές, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν στοιχεία τεκμηρίωσης προέλευσης για όσες αρχαιότητες έκρινε ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από την ελληνική επικράτεια.
Βάσει στοιχείων που βρίσκονταν στη διάθεση του αρμοδίου 2ου Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής και του ΥΠΠΟ, η λήκυθος ταυτίστηκε με έργο που αποτελούσε προϊόν παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από την ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, οι διωκτικές αρχές είχαν κατασχέσει από ιδιώτες- υπόπτους για αρχαιοκαπηλική δράση φωτογραφίες που απεικόνιζαν μία μαρμάρινη αττική λήκυθο. Το φωτογραφικό υλικό από τη δημοπρασία του Μάαστριχτ μελετήθηκε από επιτροπή αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ και η συγκεκριμένη δημοπρατούμενη λήκυθος θεωρήθηκε προϊόν παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από την ελληνική επικράτεια, καθώς είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία επιχωριάζουν στην Αττική. Στη συνέχεια στάθηκε δυνατός ο συσχετισμός της με το κατασχεθέν από το 2ο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας φωτογραφικό υλικό, μετά τον οποίο οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Δ/νση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων), δια του ορισθέντος για τη συγκεκριμένη υπόθεση πληρεξουσίου δικηγόρου του, ενεργοποίησαν τη διαδικασία διασφάλισης, διεκδίκησης και επαναπατρισμού της στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην εξακρίβωση του τόπου και του χρόνου τέλεσης των παρανόμων πράξεων λαθρανασκαφής, διακίνησης και εξαγωγής της ληκύθου έχει παραγγελθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.
Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων, ο Ελβετός αρχαιοπώλης αποφάσισε να παραδώσει τη λήκυθο στο Ελληνικό Δημόσιο, εξωδίκως, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων. Το έργο παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη και στη συνέχεια συσκευάσθηκε παρουσία εκπροσώπου-αρχαιολόγου του Υπουργείου Πολιτισμού (από τη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) στην Ελεύθερη Τελωνειακή Ζώνη της Βασιλείας και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΥΠΠΟ

__________________
"You need chaos in your soul to give birth to a dancing star." Friedrich Nietsche
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 22-04-08, 14:01
Το avatar του χρήστη DIONI
DIONI Ο χρήστης DIONI δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 13-03-14 09:46
Φύλο: Γυναίκα
Μιας και ανοιξα θέμα περι αρχαιοκαπηλίας παραθέτω και ενα ενδιαφέρον άρθρο απο τον Ελευθερο Τύπο Κυριακή, 06.04.08 με θέμα : Η «χαρά» του αρχαιοκαπήλου


Αφύλακτοι αρχαιολογικοί χώροι, έλλειψη κονδυλίων, υποστελέχωση του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ.… Tρεις από τις αιτίες που αποτελούν τροχοπέδη στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων στη χώρα μας. Μια πληγή που συνεχώς αιμορραγεί, με αποτέλεσμα πολύτιμα τεκμήρια του πολιτισμού μας να χάνονται για πάντα.

Υστερα από χρόνια ολιγωρίας, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί. Τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο. Στελεχώνει με 52 άτομα, στην πλειοψηφία τους αρχαιολόγους, τη νέα Διεύθυνση «Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών» για το «κυνήγι» των παράνομα διακινούμενων αρχαιοτήτων. Ο νόμος που δημιούργησε τη νέα Διεύθυνση δίνει επιπλέον εφόδια για την αποτελεσματικότητά της: Προβλέπει την απόσπαση σε αυτήν και αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να υπάρχει συντονισμός στη δράση. Μεταξύ άλλων, ορίζεται εισαγγελέας Πολιτιστικών Αγαθών και τα ελληνικά δικαστήρια αποκτούν διεθνή δικαιοδοσία στο κυνήγι της αρχαιοκαπηλίας.

Ελλείψεις

Θα λυθεί, όμως, το πρόβλημα; «Οι αρχαιολογικοί χώροι που δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμώνται σε 13.000 σε όλη την επικράτεια», λέει στον ΕΤ.Κ η κυρία Μαρία Πάντου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ. Στη συζήτηση που εξελίχθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών» που ψηφίστηκε στη Βουλή, η πλειοψηφία των βουλευτών που πήραν το λόγο αναφέρθηκε στα προβλήματα πρόληψης: «ελλείψεις κονδυλίων» και στο «ελλιπές φυλακτικό προσωπικό». Οπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, «μόνο στη φύλαξη των μουσείων εκτιμάται ότι υπάρχουν 921 κενές θέσεις».

Η υποστελέχωση του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας στερεί από την Πολιτεία τη δυνατότητα αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση των λαθρανασκαφών και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. Οπως σημειώνει σε πρόσφατη έρευνά της για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων η λέκτορας Εγκληματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κυρία Αθανασία Συκιώτου, «το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας διαθέτει 19 άτομα για όλη την επικράτεια συν 5 άτομα στη Θεσσαλονίκη, όταν για παράδειγμα το αντίστοιχο τμήμα της Ρώμης στελεχώνεται με 300 άτομα». «Η Ρουμανία συγκρότησε τμήμα με 60 αστυνομικούς και πέντε αρχαιολόγους», λέει στον ΕΤ.Κ ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμος κ. Γιώργος Γληγόρης. Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται εδώ. Χωρίς δικό του σκάφος ή ελικόπτερο το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας δεν μπορεί να επιτηρήσει το θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, ο οποίος εκτός των άλλων δεν έχει χαρτογραφηθεί στο σύνολό του όσον αφορά τις αρχαιολογικές θέσεις.

Χωρίς Ιντερνετ

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, εκατοντάδες αρχαιολογικά αντικείμενα έχουν κατασχεθεί την τελευταία τετραετία με τους δράστες να είναι Ελληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Η τελευταία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που ήρθε στο φως με την περιβόητη βίλα της Σχοινούσας αποδεικνύει πως το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων εξακολουθεί να ανθεί και να απλώνει διεθνή πλοκάμια.

Σε μια εποχή που η πώληση παράνομων αρχαιοτήτων έχει κυριεύσει ακόμα και το Διαδίκτυο, δεν φαίνεται να μπορούμε να ακολουθήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις.

«Χρειαζόμαστε ενίσχυση προσωπικού. Για παράδειγμα, απαιτείται άτομο για να παρακολουθεί το Ιντερνετ», λέει ο κ. Γληγόρης. Τη σημασία της καθημερινής «ακτινογραφίας» του Ιντερνετ εξηγεί ο ίδιος: «Μέσω της Ιντερπόλ, φρενάραμε την πώληση θραύσματος του Παρθενώνα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου».

Ο νέος νόμος

«Πρέπει να αφήσουμε το νέο νόμο να δουλέψει και να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του», λέει στον ΕΤ.Κ η κυρία Πάντου. Η Διεύθυνσή της είχε επιφορτιστεί με το έργο της τεκμηρίωσης των αρχαίων αντικειμένων που διακινούνταν παράνομα. Ενα πεδίο στο οποίο το υπουργείο μόλις τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κάποια κινητικότητα με αποτέλεσμα τους πρόσφατους επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων. Αντίθετα, στη γειτονική Ιταλία, τη δεύτερη χώρα μαζί με την Ελλάδα που πλήττεται άμεσα από τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας στην Ευρώπη είναι παράδοση η δυναμική στην αντιμετώπιση του φαινομένου με τη συγκρότηση ειδικού σώματος.
«Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ δεν υποκαθιστούν ούτε την Αστυνομία ούτε την Εισαγγελία. Εμείς δεν είμαστε “ράμπο”. Δουλειά μας είναι η τεκμηρίωση. Προσπαθούμε να κλείσουμε τους δρόμους διακίνησης αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, να δώσουμε διεθνώς το μήνυμα ότι αναζητούμε τα δικά μας αντικείμενα και να συμμετέχουμε στις διεθνείς συμβάσεις», σημειώνει η κυρία Πάντου.
«Μας λύνει τα χέρια ο ορισμός αρμόδιου εισαγγελέα Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Σημαντική είναι η χορήγηση αμοιβών σε όσους παρέχουν πληροφορίες που συμβάλλουν στην ανάκτηση μνημείων», σχολιάζει ο κ. Γληγόρης.

Δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που το ΥΠΠΟ δεν ενημερώνεται εγκαίρως ακόμα και για δημοπρασίες σπουδαίων αρχαιοτήτων με «ίχνη» ελληνικής προέλευσης που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Φιλέλληνας αρχαιολόγος, για παράδειγμα, χτύπησε συναγερμό στις ελληνικές αρχές για την επικείμενη δημοπρασία του περίφημου Θησαυρού των Αηδονιών στη Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ʼ90.

Οι κλοπές συνεχίζονται

Τελικά, τι ψάχνουμε, τι έχει κλαπεί, τι διεκδικούμε; Το υπουργείο Πολιτισμού δεν κοινοποιεί τον κατάλογο με τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί παρανόμως στο εξωτερικό, τη «λίστα με υποθέσεις που εκκρεμούν», όπως ακούστηκε στη Βουλή. «Σχετικά με τα κλαπέντα έργα που έχουν δηλωθεί στην Ιντερπόλ, η Ελλάδα φαίνεται να έχει δηλώσει το 2004 μόλις 1.336 κλοπές έναντι 19.324 της Ιταλίας και 13.871 της (πρώην) Σερβίας και Μαυροβουνίου», σημειώνει στη μελέτη της η κυρία Συκιώτου.

Τα τελευταία χρόνια στόχος των αρχαιοκάπηλων έχουν γίνει τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια. «Οι περισσότερες εκκλησίες δεν έχουν καταγράψει τους θησαυρούς τους. Δεν ξέρουμε τι ψάχνουμε», σημειώνει ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και αναφέρει ένα αξιοσημείωτο περιστατικό: «Πρόσφατα με επισκέφθηκε ιερέας από τη Χαλκιδική ο οποίος αναζητά εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που κλάπηκε το 1978. Εψαξα και είδα ότι η κλοπή δεν ήταν περασμένη στον κατάλογο της Ιντερπόλ…».

«Δεν παρακολουθούν ούτε τις δημοπρασίες»

Ο σκηνοθέτης του βραβευμένου «Κυκλώματος» Ανδρέας Αποστολίδης μιλά για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων

«Η γραμμή του υπουργείου Πολιτισμού ήταν να συγκαλύπτει το γεγονός. Οτι δεν υφίσταται δηλαδή πρόβλημα αρχαιοκαπηλίας και κλοπής έργων. Θεωρούσε ότι πρόκειται για πρόβλημα που θα ήταν προτιμότερο να μην το αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο. Το θέμα είναι αυτή η πολιτική θα αλλάξει;» σημειώνει ο κ. Ανδρέας Αποστολίδης. Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Το κύκλωμα», που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, χαρακτηρίζει «σουρεαλιστικό σχήμα» το γεγονός ότι τα θέματα αρχαιοκαπηλίας χειριζόταν μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ.

«Τι σχέση είχαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τις κλοπές των μουσείων; Υπήρχε μια αντίφαση. Οποιος απευθυνόταν σε αυτό το τμήμα και ζητούσε κατάλογο διεκδικούμενων αρχαιοτήτων έπαιρνε την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοιος κατάλογος, ότι δεν ξέρουν ότι προχθές στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε μεγάλη δημοπρασία και ότι στον κατάλογο υπάρχουν είκοσι αρχαιότητες. Δεν παρακολουθούσε κανείς τη δημοπρασία».

Οσον αφορά τη θεσμική θωράκιση που επιχειρεί ο νέος νόμος, ο κ. Αποστολίδης τονίζει: «Η νέα Διεύθυνση πρέπει να καταγράψει τις λαθρανασκαφές. Κανένας δεν ξέρει πού γίνονται λαθρανασκαφές». Προσθέτει ακόμα ότι «οι τοπικές Εφορείες προτιμούν να αποκρύπτουν το γεγονός παρά να παραδέχονται τις λαθρανασκαφές και να τις καταγράφουν συνειδητά. Το διεθνές εμπόριο από τις λαθρανασκαφές προκύπτει. Αυτή είναι η κύρια πηγή. Ολος ο μηχανισμός του υπουργείου βασίζεται σε μια νοοτροπία συγκάλυψης. Η νέα Διεύθυνση πρέπει από κάπου να παίρνει πληροφορίες. Αν οι Εφορείες κρύβουν τις λαθρανασκαφές, το τμήμα θα εξελιχθεί σε φούσκα».
Ο κ. Αποστολίδης επαναδιατυπώνει μια τολμηρή πρόταση για την καταπολέμηση του φαινομένου, που στο παρελθόν προκάλεσε πολλές συζητήσεις: «Το κράτος πρέπει να δυσκολέψει την προσφορά. Θα πρέπει το ίδιο να εμπορεύεται αρχαιότητες από τα περισσεύματα των μουσείων του. Ιδιου τύπου αγγεία μπορεί να βρει χιλιάδες κανείς σε αποθήκες των μουσείων τα οποία, από ένα σημείο και μετά, είναι άχρηστα για την αρχαιολογική έρευνα. Θα μπορούσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αντί να πουλά αντίγραφα, να πουλά αυθεντικά κομμάτια. Αυτό θα ήταν η απόλυτη κίνηση ματ στο εμπόριο».

Συλλήψεις και κατασχέσεις
2004 2005 2006 2007
Παραβάσεις 24 30 37 26
Ελληνες 40 46 44 32
Αλλοδαποί 0 4 1 0
Αρχαία αντικείμενα 1401 490 2016 613
Βυζαντινές εικόνες 43 22 44 327
Εκκλησιαστικά αντικείμενα 12 20 76 162
Αρχαία νομίσματα 1401 335 448 924
Οπλα 12 5 11 31
- Στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ.
- Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα έπεσαν στα χέρια των διωκτικών αρχών την περίοδο 2004-2007. Οι περισσότεροι δράστες είναι Ελληνες. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αρχαίων που έκαναν... φτερά.

Στο δρόμο του επαναπατρισμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται υπόθεση για την επιστροφή μιας αττικής ληκύθου που εντοπίστηκε σε γκαλερί της Ελβετίας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., κ. Γιώργο Γληγόρη, «αισιοδοξούμε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει τον επαναπατρισμό της. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ανάκριση για υπόθεση επαναπατρισμού που σχετίζεται με γνωστό μουσείο της Αμερικής. Ακόμα, σε ανάκριση είναι υπόθεση για τον επαναπατρισμό τεσσάρων τοιχογραφιών. Διεκδικούμε και μια εικόνα του 14ου αιώνα από το Λονδίνο αλλά και 80 αρχαία αντικείμενα από το Μόναχο».

Υποθέσεις-θρίλερ

Ενα αστυνομικό και δικαστικό θρίλερ κρύβεται πίσω από κάθε επανατρισμό αρχαίου αντικειμένου που έχει περάσει παράνομα τα σύνορα της χώρας μας.
Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με καταξιωμένα διεθνώς μουσεία, όπως το περιβόητο Μουσείο Γκετί. Χρειάζεται συλλογή στοιχείων, πλήρης τεκμηρίωση.
Ετσι έγινε με τα τέσσερα αντικείμενα που επέστρεψαν πρόσφατα στη χώρα μας από το φημισμένο μουσείο σε δυο δόσεις: πρώτα ήρθαν η βοιωτική ενεπίγραφη στήλη και το τμήμα μαρμάρινου ανάγλυφου από τη Θάσο. Στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν η μαρμάρινη αρχαϊκή κόρη και το χρυσό μακεδονικό στεφάνι.
Το στεφάνι ήταν λεία αρχαιοκαπήλων που έδρασαν στην Αμφίπολη των Σερρών και πωλήθηκε στην Ελβετία έναντι 1.150.000 δολαρίων, για να βρεθεί στις προθήκες του μουσείου Γκετί.
Ακολούθησαν η επιστροφή του ακέφαλου αγάλματος του Απόλλωνα Λυκείου που είχε κλαπεί το 1991 από τη Γόρτυνα της Κρήτης αλλά και τα 94 νεολιθικά αντικείμενα της συλλογής Θεοδωρόπουλου που είχαν κλαπεί από ενόπλους το 1985 στην οικία του συλλέκτη στη Λάρισα. Ομως, οι διωκτικές αρχές αναζητούν ακόμα εννέα αντικείμενα που κλάπηκαν το 1991 από τη Γόρτυνα…
__________________
"You need chaos in your soul to give birth to a dancing star." Friedrich Nietsche
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 17:18.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.