![]() |
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
![]() |
|
![]() |
|
||||
Ορθογραφική πειθαρχία
Περί ορθογραφικής πειθαρχίας
Διάβασα αυτό το άρθρο αυτές τις μέρες, και μου φάνηκε ενδιαφέρον. Το μικρό εγωιστικό παιδάκι που υπάρχει μέσα μου - και το οποίο δεν θέλω να χάσω, τ' ομολογώ - διαφωνεί, βέβαια... Είναι επειδή γράφω πολύ-πολύ καιρό κι έχω αναπτύξει ιδιαίτερη/προσωπική [έως και έμμονη] σχέση με την ορθογραφία [και τη στίξη, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα], επειδή προτιμώ την ετυμολογική ορθογραφία, επειδή, επειδή, χίλια επειδή... Εσείς; Τι λέτε; Συμφωνείτε; Διαφωνείτε;
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Χμ, κανονικά στο post μου, πάνω-πάνω, πρέπει να υπάρχει ένα link για το άρθρο που διάβαζα. Εμένα μου το εμφανίζει. Χμμ.
|
![]() |
|
||||
Το άρθρο είναι στο http://abnet.agrino.org/htmls/G/G009.html
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα στην ορθογραφική πειθαρχία με κάποιο επίσημα καθιερωμένο πρότυπο (δηλαδή την επίσημη γραμματική) σε μη λογοτεχνικά κείμενα. Έλλειψη αυτού οδηγεί στο χάος που παρατηρώ σήμερα, από τη σχεδόν ασύδοτη μετάλλαξη λέξεων και σύνταξης στα διάφορα "μέσα" ως την ολοκληρωτική επικράτηση ξένων λέξεων ως ονόματα προιόντων, καταστημάτων, όρων τεχνικών και μη, κλπ.
|
![]() |
|
||||
Ω, ω, περίμενε. Η δική μου εγωιστικοπαιδικούτσικη διαφωνία αφορά λογοτεχνικά κείμενα, τα παιδάκια μου. Δεν απαιτώ να 'περνάνε' οι εμμονές μου παντού!
|
![]() |
|
||||
Το αν είναι επιτυχημένη ή όχι η μετάλλαξη το δείχνει η ιστορία ![]()
|
![]() |
|
||||
Κάποτε πήγα μια συλλογή στις εκδόσεις Γνώση, όπου σύμβουλος ήταν ο Μάνος ο Ελευθερίου. Εκτιμώ βαθύτατα τη δουλειά του αλλά με εξόργησε η κόκκινη επέμβαση που έκανε στα χειρόγραφά μου. Είχε διαγράψει τις λέξεις "ασπροκέντι" και "σγουρόμαλλο", με το σχόλιο "Τί είναι αυτά;Τα παιδιά δεν γνωρίζουν αυτές τις λέξεις...". Τότε, απλώς συγχίστηκα. Αν αυτό συνέβαινε μια δεκαετία αργότερα, θα το είχα κάνει θέμα σε κάποιο έντυπο. Στον γραπτό λόγο, έχεις δικαίωμα να είσαι γλωσσοπλάστης αρκεί να είσαι κατανοητός και να μην πέφτεις σε φανφάρες. Σε τελική εκτίμηση ο κριτής είναι πρώτα ο αναγνώστης.
|
![]() |
|
||||
|
![]() |
|
||||
Εκείνο που εμένα μου προκαλεί αηδία είναι στους αυτοαποκαλούμενους 'ποιητές', που για να δείξουν πόσο προχωρημένοι είναι, βιάζουν φύση και παραφύση την γλώσσα μας. Κάπου διάβασα για ένα καλαμποδόξαρο και για μία φιδοαγριελιά, έλεος !
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|