![]() |
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
|||
Δεοδμένου ότι η θρησκεία είναι κοινωνικό φαινόμενο μοιραία εξελίσσεται μαζί με τις κοινωνίες. Τα κάθε λογής ιερατεία επιδιώκουν να εμποδίσουν την εξέλιξη ή τουλάχιστον να την ελέγξουν ώστε να μην απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές που θέλει να διαφυλάξει το κάθε ιερατείο. Ο βαθμός επιτυχίας ποικίλει κατά περίπτωση όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί. Ο Χριστός δεν ξέρω τι θα έλεγε σήμερα, όμως, σίγουρα θα αντανακλούσαν τους προβληματισμούς της εποχής μας (οι οποίοι δεν είναι και τόσο διαφοερτικοί από των άλλων εποχών, πχ ειρήνη).
|
![]() |
|
||||
Θα μίλαγε για αυτό που μίλαγε πάντα. Για την αγάπη στον συνάνθρωπο.
Να σταματήσουμε να καταναλώνουμε και να ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας και να κοιτάξουμε λίγο γύρω μας. Να δούμε το κακκό που κάνουμε στις μελλοντικές κοινωνίες. Το σίγουρο είναι ότι θα διοκώταν από την σημερινή εκκλησία όπως διώχτηκε και τότε. Μπορεί να μην κατέληγε στον Σταυρό αλλα την θανατηφόρο ένεση θα την είχε στο τσεπάκι του.
|
![]() |
|
||||
Διαβάζω του είπα, στην Παλαιά Διαθήκη, την εξέλιξη της Εβραϊκής πίστης από τον Αβραάμ μέχρι τον Μωυσή και τον Δαυίδ και καταλαβαίνω ότι η θρησκεία τους μεταλλάχτηκε, εξελίχτηκε, απόκτησε κανόνες, περιορισμούς και έγινε νόμος. Ο δε Χριστός ήρθε και ανέτρεψε όλα, έδωσε μια με το χέρι Του και τα διέλυσε, ο λόγος Του κτύπησε σαν μαστίγιο το τότε κατεστημένο, την τότε εξουσία και τόλμησε να πει, σε ποιους; Στους Εβραίους αγαπάτε τους εχθρούς Υμών. Και η ερώτηση : Αν 2000 χρόνια πριν ο Χριστός είπε αυτή την ρήση, σήμερα τι θα έλεγε; Θα μίλαγε πάλι για κόλαση και παράδεισο, με λίγα λόγο την ανταπόδωση για μια καλή ζωή; ή θα έφτανε σε άλλο επίπεδο την διδασκαλία του; Ομολογώ ότι εκείνη την ώρα ο Πατέρας μου και η Μητέρα μου έψαχναν να βρουν καμιά τρύπα για να χωθούν από το θράσος του γιου τους που τόλμησε να πει τέτοια πράγμα σε ένα τόσο μεγάλο ιεράρχη :-) Εκείνος όμως έμεινε για λίγο σκεπτικός και μου απαντά : Χαίρομαι που αναζητάς την αλήθεια, θέλω να σου ομολογήσω ότι δεν είσαι ο μόνος που το σκέφτηκες, όλοι κάποια στιγμή κάναμε τις αναζητήσεις μας και περιμέναμε να πάρουμε τις απαντήσεις μας. Είμαι ασήμαντος και ανίκανος να σου δώσω μια θετική ή αρνητική απάντηση. Αν και αυτό που θα πω, δεν είναι και πολύ αποδεκτό από την επίσημη εκκλησία και δεν είναι επιτρεπτά για έναν ιερωμένο, μπορεί και να είναι σωστός ο συλλογισμός σου. Σε άλλο επίπεδο ανθρώπων μίλαγε ο Αβραάμ σε άλλο ο Σολομώντας και σε άλλο ο Χριστός. Σήμερα και εγώ υποθέτω ότι θα είχε άλλες δυνατότητες να εκφράσει ο Χριστός την διδασκαλία του. Συνέχισε να ψάχνεις και να αμφιβάλεις για όσα δεν αποδέχεσαι. Μόνο έτσι θα πας πιο κοντά Του. Ο Μακαριστός Πατριάρχης μου είχε ανοίξει ένα δίαυλο που με βοήθησε πολύ στην ζωή μου, αμφισβητώντας τα δεδομένα των ‘επισήμων’ απόψεων. Κάντε το ίδιο.
|
![]() |
|
||||
Παρ'όλα αυτά ακόμα και σήμερα τα λόγια του Ιησού φαντάζουν τόσο ριζοσπαστικά όσο και τότε :
"27 Αλλά, σε σας που ακούτε, λέω: Να αγαπάτε τούς εχθρούς σας· να αγαθοποιείτε εκείνους που σας μισούν· 28 να ευλογείτε εκείνους, που σας καταρώνται· και να προσεύχεστε για εκείνους που σας βλάπτουν. 29 Σ' εκείνον που σε χτυπάει επάνω στο ένα σαγόνι, να πρόσφερέ του και το άλλο, και από εκείνον που αφαιρεί το ιμάτιό σου, μη εμποδίσεις και τον χιτώνα. 30 Σε καθέναν που ζητάει από σένα, δίνε· και από εκείνον που αφαιρεί τα δικά σου, μη απαιτείς. 31 Και καθώς θέλετε οι άνθρωποι να κάνουν σε σας, κι εσείς να κάνετε τα ίδια σ' αυτούς. 32 Και αν αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν, ποια χάρη οφείλεται σε σας; Επειδή, και οι αμαρτωλοί αγαπούν εκείνους που τους αγαπούν. 33 Και αν αγαθοποιείτε εκείνους που σας αγαθοποιούν, ποια χάρη οφείλεται σε σας; Επειδή, και οι αμαρτωλοί κάνουν το ίδιο. 34 Και αν δανείζετε σ' εκείνους, από τους οποίους ελπίζετε να πάρετε ξανά, ποια χάρη οφείλεται σε σας; Επειδή, και οι αμαρτωλοί δανείζουν σε αμαρτωλούς, για να πάρουν πάλι τα ίσα. 35 Εσείς, όμως, να αγαπάτε τούς εχθρούς σας, και να αγαθοποιείτε, και να δανείζετε, χωρίς να ελπίζετε σε καμιά απολαβή· και ο μισθός σας θα είναι μεγάλος, και θα είστε γιοι τού Υψίστου· επειδή, αυτός είναι αγαθός προς τους αχάριστους και πονηρούς. 36 Να γίνεστε, λοιπόν, σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός. (Το απόσπασμα είναι από τον ευαγγελιστή Λουκά) |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Ο Ιησούς κτύπαγε κατ’ ευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων, σε αντίθεση με άλλους φιλοσόφους δυσνόητους, ο λόγος Του, μέσα από τα παραδείγματα του, έφταναν και στον πιο απλοϊκό άνθρωπο. Ποτέ στην Γη δεν ειπώθηκε τόσο μεγάλος λόγος. ‘Όπως και η ίδια η ζωή Του από την Γέννηση μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση Του, ήταν γεμάτη από διδάγματα.
|
![]() |
|
||||
Πολύ ωραία λόγια.
Κριτικοί όμως λένε πως ένας τέτοιος τρόπος ζωής απλά θα προσκαλέσει κοράκια και κλέφτες και θα δικαιώσει όσους κάνουν εγκλήματα, γιατί θα είναι ατιμώρητα.
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|