![]() |
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
![]() |
|
![]() |
|
|||
Υπάρχει πιθανότητα το σπίτι να γράφεται σπίτη ή σπήτι;
Ορμώμενος από μια συζήτηση που είχα στο φωνόκουτο στον δικτυακό μας χώρο, πήρα την αφορμή να ανοίξω το θέμα αυτό σχετικά με την λέξη σπίτι. Όλοι ξέρουμε (συμφωνώντας) ότι η λέξη σπίτι γράφεται με δύο γιώτα.
Θυμάμαι όμως ένα περιστατικό στο δημοτικό (μιλάμε για 20 χρόνια πριν) που η δασκάλα μας προέτρεπε να γράφουμε την λέξη σπίτι με δύο γιώτα και όχι με ένα (δεν θυμάμαι αν την έγραφε σπίτη ή σπήτι). Με την συζήτηση αυτή, θυμήθηκα ότι την λέξη αυτή την έχω συναντήσει (με το ένα φωνήεν ήτα δηλαδή) και σε κάποια λογοτεχνικά βιβλία που είχα διαβάσει κατά καιρούς παλαιότερα. Επειδή κάποια πράγματα τα έχω λίγο μπερδεμένα και βέβαια κάνοντας κουβέντα, μπορείτε να βοηθήσετε να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα ? ο Xenios και κάποιο άλλο μέλος του acrobase μου είπαν ότι δεν είχε τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα, γνωρίζει κανείς άλλος το τιποτα άλλο? |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
|||
Βασικά το ''κόλλημα'' αν μπορεί να θεωρηθεί έτσι, είναι το αν ποτέ γραφόταν έτσι και θεωρούνταν σωστό!
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Μαλλον ειναι ακυρο
Το σπιτι οπως ειδα, βγαινει απο το λατινικο hospitium και οχι απο το "hospetium" :P
|
![]() |
|
||||
Το μόνο που μπορώ να σου πω προς το παρόν είναι ότι αν έγραψε η δασκάλα σου τη λέξη με η, πιθανόν να ήταν σπήτι, κι όχι με κατάληξη η. Τον λόγο τον εξηγεί πιο πάνω ο Diamond και συμπληρώνει ο Gildor με την ετυμολογική του εξήγηση.
|
![]() |
|
||||
Επειδή είναι μακρινή η μνήμη, μήπως αυτό που αναφερόταν η δασκάλα τότε ήταν η λέξη "κτίριο", που έχει συναφές περιεχόμενο με το "σπίτι"; Γιατί εκεί υφίσταται διπλή γραφή.
Ενώ είναι διαδεδομένη η χρήση του "κτίριο", υπάρχει η άποψη ότι η σωστή γραφή είναι "κτήριο", προερχόμενη από το "οικτήριο". Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες μάλιστα επιμένουν στη γραφή "κτήριο". |
![]() |
|
![]() |
|
||||
ναι σωστα! κι εγω οταν ακουσα την ερωτηση, στο κτηριο/κτιριο πηγε η σκεψη μ!
|
![]() |
|
||||
Η μνήμη μου ποτέ δεν ήταν καλή.
Παρόλα αυτά δεν μου φαινόταν λογική άλλη γραφή εκτός από το "σπίτι". Το επιβεβαίωσα όταν γυρνώντας σπίτι μου, άνοιξα το παλαιό αλφαβητάριο, εκείνο με τον Μίμη και την Λόλα. Βρήκα το μάθημα εκείνο λοιπόν που ο Μίμης ζητάει να του φέρουν πέτρες και λάσπη για να χτίσουνε ένα σπιτάκι. Το μάθημα εκείνο λοιπόν τελειώνει με το δίστιχο : "Σπίτι μου σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου.¨ Άρα λοιπόν από την δεκαετία του 60 τουλάχιστον δεν άλλαξε ο τρόπος που γράφουμε το σπίτι. |
![]() |
|
![]() |
|
||||
![]() Απλά δεν κάθε άλλη γραφή της λέξης σπίτι, είναι μια απλή ανορθογραφία. Δεν είναι καν αμφισβητούμενη επειδή κάποιος, κάπου, το είδε γραμμένο διαφορετικά. Οι εφημερίδες τα περιοδικά είναι γεμάτα από λάθη, είναι απαράδεκτο να θεωρούμε ένα που είδαμε γραμμένο λάθος, ως πιθανά σωστό.
|
![]() |
|
|||
αν σκεφτει κανεις πως στο δημοτικο( πριν 10 χρονια περιπου..οχι δα και τραγικα μακρια) ειχα μαθει να γραφω "αυγό" και πριν 2 3 χρονια ειδα σε τετραδιο γνωστης μου να το γραφει "αβγό" και της λεω να το διορθωσει δειχοντας μου τις σημειωσεις της δασκαλας της οπου το εγραφε ετσι...τι να πω?μπορει να χει και δικιο για το σπητι/σπιτι...ειναι οπως και το καμμια/καμια οπου εχω δει και τους δυο τροπους γραφης ως σωστους..
|
![]() |
|
![]() |
|
||||
Οντως ετσι σκεφτηκαμε καποιοι στην αρχη, αλλα οπως αναλυθηκε στη συνεχεια, το "σπητι" ειναι μαλλον λαθος.
Δηλαδη ποτε δεν υπηρξε, ουτε ως εναλλακτικη μορφη.
|
![]() |
|
|||
Σπήτι
Κάτω από την ακρόπλη γράφει αυτό:
ΤΟ ΣΠΗΤΙ ΑΥΤΟ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ 1962 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΠΕΡΙΚΛΉ ΣΑΚΚΕΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Α. ΔΡΑΓΩΝΑ Και δεν είναι καθαρεύουσα.. Άρα για κάποιον λόγο ήταν γραμμένο με η και χάθηκε οπως χανονται όλα σημερα. το καμμιά ότι και αν λέγουν υπάγεται σε κανόνα. Καν-ένας καν-μία καν-ένα νμ πάντοτε κανει δύο μ. Συν-μαθητές = συμμαθητές συν-μερίζομαι = συμμερίζομαι συν-μετέχω = συμμετέχω Ποιός θα αποφασίσει ότι έχει δικαίωμα να αλλάξει τον κανόνα μόνο εκεί ???? Μάριος Βασιλείου Ερευνητής της Ελληνικής Γλώσσας 20 χρόνια Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου |
![]() |
|
![]() |
|
||||
"Σωστό" είναι κτήριο και το σπίτι με 2 ι. και το καλύτερα γράφετε καλύτερα και όχι καλλίτερα. (οπου το γράφουν λάθος κάτι γιαγιάδες και παππούδες.)
![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη mixanobios : 29-08-16 στις 17:04 |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Ξαναθυμήθηκες το θέμε λόγω ΕΝΦΙΑ;
![]()
|
![]() |
|
||||
Αν θεωρήσουμε οτι "χάθηκε" ένα ήτα, καλώς χάθηκε, και "φανερώθηκε" ένα γιώτα στη θέση του. Εγώ πάντως πιστεύω οτί, όπως και σήμερα, ακόμα και το 1962 ο κόσμος έκανε ορθογραφικά λάθη. ![]()
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|