![]() |
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
![]() |
|
![]() |
|
||||
Ο Sinclair ZX81 γίνεται 30!
Σήμερα είναι τα τριακοστά γενέθλια του Sinclair ZX81!
![]() Να μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά: CPU: Zilog Z80A, 8 bits, 3.25 MHz. ROM: 8192 bytes (8 kB). RAM: 1024 bytes (1 kB). Περιλαμβάνει video RAM. «Γραφικά»: 32×24 μονόχρωμο κείμενο, 64×48 μονόχρωμα block graphics (ουσιαστικά το mode κειμένου είναι). «Ήχος»: Δεν έχει. «Πληκτρολόγιο»: 40 πλήκτρα μεμβράνης. I/O: έξοδος τηλεόρασης, είσοδος/έξοδος κασετοφώνου (ταχύτητα 250 bps), θύρα επέκτασης. Τιμή: £50 το 1981 σε μορφή kit. Με μόνο 4 ολοκληρωμένα και κάμποσα παθητικά εξαρτήματα, η κατασκευή ήταν πανεύκολη, και ακόμα είναι. Για τους παρατηρητικούς: για mode κειμένου 32×24 χρειάζεσαι 32×24 = 768 bytes, = 0.75 kByte = 75% της μνήμης του υπολογιστή. Αυτό άφηνε 256 bytes ελεύθερα αν ήθελες να χρησιμοποιήσεις την οθόνη. Η αγορά της επέκτασης μνήμης 16 kByte ήταν σχεδόν υποχρεωτική, αλλά η συσκευή της Sinclair, σε μέγεθος και σχήμα πακέτου τσιγάρων, στεκόταν όρθια πίσω από τον Η/Υ. Οι επαφές ήταν πολύ χαλαρές, και η επέκταση μνήμης είχε την κακή τάση να... πέφτει κάτω με αστείες ή τραγικές συνέπειες (μπορούσε να κάψει τον Η/Υ και/ή την επέκταση μνήμης). Μετέπειτα συσκευές από άλλες εταιρείες είχαν διάφορους έξυπνους μηχανισμούς για να μένουν συνδεδεμένες. |
![]() |
|
![]() |
|
|||
Επίσης το σύστημα τρώει άλλα 120-κάτι bytes για μεταβλητές συστήματος, stack, buffers για τον εκτυπωτή κλπ. |
![]() |
|
![]() |
|
||||
Νοστάλγησα λίγο το atari μου με τα 7 ελεύθερα bytes στο zero page...
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
|||
Δεν ξέρω, δεν είχα τέτοιο :-(
|
![]() |
|
![]() |
|
||||
Έχω ένα τέτοιο!!! Μόνο που δεν λειτουργεί... Κάτι έχει καεί...
|
![]() |
|
||||
Εξαιρετικά τρομακτική εξήγηση για τα περισσότερα display hacks του ZX81. Δεν έχει και πολλά να καούν... CPU, ULA, RAM, ROM και RF modulator. Απ'όσο θυμάμαι, τα ULA στα 8bit της Sinclair ψοφάνε συχνά. |
![]() |
|
![]() |
|
|||
Στο δικό μου τα έχουν ψιλοφτύσει οι επαφές του DC-in. Με λίγη προσοχή δουλεύει αλλά είναι ακόμα πιο ευαίσθητο κι από αυτά με wobbly RAM packs :-/
|
![]() |
|
![]() |
|
||||
Τελικά αν φτιάξεις ένα ZX80 μόνος σου, με veroboard, κολλητήρι και καλώδιο γεφυρώσεων, θα έχεις ανώτερο προϊόν. Του βάζεις 64k SRAM (αν βρεις τόσο μικρή), του βάζεις και την 4k ROM (ZX80) και την 8k ROM (ZX81) με ένα απλό διακοπτάκι για επιλογή, και έχεις ένα από τα καλύτερα ZX8[01] που βγήκαν ποτέ. Ακόμα και το πληκτρολόγιο θα είναι καλύτερο. ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
||||
![]() Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το ΖΧ80, εκείνη την εποχή ήμουν του επιπέδου «Μα γιατί δεν μου βγάζει το πρόγραμμα που έκανα χθες, όταν πατάω run ή list;» ![]()
|
![]() |
|
||||
![]()
... και αν χρειαστείς τσιπάκια που τα βρίσκεις; ΟΚ CPU βρίσκεις. Απ' τα υπόλοιπα, τι γίνεται; Απλά θα μου άρεσε να το ξαναδώ να λειτουργήσει...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() |
|
||||
CPU σε PDIP40 packaging (aka μέτριου πλάτους σαρανταποδαρούσα) βρίσκεις με λίγη τύχη. Οι περισσότεροι σύγχρονοι Z80 (ναι, υπάρχουν ακόμα!) είναι μικροσκοπικά SMT packages και θέλουν adaptor daughterboard για να αντικαταστήσουν τον Z80 σε PDIP40 package. RAM: λέγεται ότι μπορείς να βρεις το συγκεκριμένο τύπο SRAM ακόμα, αν ψάξεις λίγο. Εννοείται ότι μπορείς να βάλεις μεγαλύτερη ποσότητα αν θες. Μην ξεχάσεις να γειώσεις τις αχρησιμοποίητες γραμμές Ax. Η πλακέτα του ZX81 δέχεται μέχρι 2K RAM (address bus A0 ως A10). Αν βάλεις μεγαλύτερη μνήμη θα χρειαστείς μερικές γεφυρώσεις από το expansion port προς τις έξτρα γραμμές Ax της SRAM. ROM: ξέχνα το, φυσικά! Την αντικαθιστάς με EPROM ή με Flash RAM σε adaptor. Και μια και θα δυσκολευτείς να βρεις τόσο λίγη μνήμη (64kbits), παίρνεις, πχ, 256 ή 512 kbits (32 ή 64 kBytes — οι *ROM/Flash RAM μετριούνται σε bits, όχι bytes) και γράφεις μέσα τη ROM του ZX81, του ZX80, και κάποιες πειραγμένες, third party ή σύγχρονες ROM, τις οποίες μπορείς να επιλέγεις με διακοπτάκια. RF Modulator: το σήμα που μπαίνει μέσα στον modulator είναι Composite Video. Μπορείς να βγάλεις ένα καλώδιο προς τα έξω με ένα θηλυκό RCA πριζάκι και να συνδέεις τον ZX81 σου σε τηλεόραση με το κίτρινο (composite) RCA. Το έχω κάνει με τον Oric Atmos μου και δούλεψε καλά. Φυσικά, αν θες να το κρατήσεις στην παρθένα μορφή του, η μόνη λύση είναι να βρεις ανταλλακτικά στη μορφή ενός άλλου ZX81. |
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Morgul για αυτό το μήνυμα: | ||
eliaskas (10-03-11) |
![]() |
|
![]() |
|
||||
![]()
Ευχαριστώ φίλε... Πολύ σημαντικές πληροφορίες. Να 'σαι καλά!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|